Jens' rød-grønne horde

Kristin Halvorsen får finans, Jan Egeland utenriks og Åslaug Haga kultur. Dette kan bli løsningen på en komplisert regjeringskabal av Ap, SV og Sp med Jens Stoltenberg som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har satt sammen en rød-grønn flertallsregjering basert på dagens MMI-måling.

Ap får 10 av de 19 statsrådene og flertall i regjeringen. SV får fem statsråder og Sp fire. Balansen vil selvsagt avhenge av valgresultatet.

Thorbjørn Jagland kan bli en nøtt. Han er Ap's ledende utenrikspolitiker, og ville være selvskreven i ren Ap-regjering. Men SV og Sp-samarbeidet kan bety at EU-kåte Jagland må ofres.

I denne tenkte regjeringen er det 10 menn og 9 kvinner, og gjennomsnittsalderen er 44 år.

STATSMINISTER

Jens Stoltenberg (45), Ap

Som leder av det største partiet, med statsministererfaring og med erfaring som næringsminister og finansminister er han udiskutabel som regjeringssjef i en trepartigjering.

UTENRIKSMINISTER

Jan Egeland (46), Ap

Har vært statssekretær i UD, og generalsekretær i Norges Røde Kors, har nå toppstilling i FN. Et alternativ er dagens Røde Kors-sjef Jonas Gahr Støre, som var Stoltenbergs stabsjef sist. Hvis det da ikke blir Jagland

FINANSMINISTER

Kristin Halvorsen (43), SV

SV må ha en av de tre tyngste ministerpostene. SV-lederen har erfaring som finanspolitiker. I Finansdepartementet får hun brynt seg på «virkeligheten» og handlingsregelen.

JUSTISMINISTER

Knut Storberget (39), Ap

Advokaten fra Elverum kom inn på Stortinget i 2001, men har rukket å bli Ap's fremste justispolitiker. Frittalende og radikal nok til å bli spiselig for SV og Sp.

.

KOMMUNALMINISTER

Magnhild Meltveit Kleppa (56), Sp

Var sosialminister i sentrumsregjeringen, en av Sp's mest erfarne på Stortinget. Er nå leder av kommunalkomiteen på Stortinget. Men må lære seg å si nei til ordførerne.

SAMFERDSELSMINISTER

Inge Myrvoll (56), SV

Den gamle samferdselspolitikeren gjorde et brakvalg som førstemann på lista til SV i Rana kommune og ble ordfører. Vil klø i fingrene etter å gjennomføre noen av sine og SVs ideer innen samferdselssektoren.

SOSIALMINISTER

Helen Bjørnøy (44), SV

Generalsekretæren i Kirkens Bymisjon er en av dem som taler høyest på vegne av samfunnets svakest stilte. Vil være et spennende valg i Sosialdepartementet etter Ingjerd Schou - om hun ikke er blitt biskop i Oslo innen neste høst.

HELSEMINISTER

Bjarne Håkon Hanssen (41), Ap

«Pølse-Hansen» gjorde suksess som landbruksminister, og blir en av Jens sine utvalgte igjen.

Kan ta med seg sin folkelige sjarm og glede over god mat og drikke inn i vårt fremste «pekefingerdepartement».

KULTURMINISTER

Åslaug Haga (44), Sp

Tar over et departement hun har bestyrt en kort periode tidligere. Jobben som kulturminister lar seg godt kombinere med vervet som partileder. Sp's leder er selvsagt aktuell også på andre poster, kabalen avgjør.

UTDANNINGSMINISTER

Trond Giske (37), Ap

Stoltenberg vil sette Giske på jobben med å snu den utviklingen Kristin Clemet har startet. Han kan fagområdet godt fra forrige gang og satte seg i respekt hos lærerne, ikke minst takket være lønnsløft.

OLJE- OG ENERGIMINISTER

Øystein Djupedal (44), SV

SVs nestleder blir trolig med inn i regjeringen. Partiets mest energiske og utspillsglade politiker som vil få bruk for all sin energi når han skal sette SVs preg på området i samarbeid med Ap's kraftsosialister.

BARNE- OG FAMILIEMINISTER

Karita Bekkemellem Orheim (39), Ap

Sentralstyremedlem, leder for Ap-kvinnene og Ap's mest profilerte barne- og familie- og likestillingspolitiker. Hadde dette departementet i Jens' forrige regjering, og kan komme tilbake.

FORSVARSMINISTER

Marit Nybakk (47), Ap

Har solid utenriks- og forsvarspolitisk erfaring fra Stortinget, der hun nå leder forsvarskomiteen. Opptrer safe innenfor rammene et robust sikkerhetspolitisk flertall trekker opp.

MILJØVERNMINISTER

Eli Arnstad (41), Sp

Tvillingsøsteren Marit er en soleklar kandidat, men ønsker tid til sønnen. Hun forblir derfor i Stortinget som parlamentarisk leder. Nå får Eli, som alle trodde skulle bli politikeren i familien, sin sjanse. Eli er en utadvendt og blid direktør for ENOVA.

LANDBRUKSMINISTER

Sylvia Brustad (38), Ap

En politisk potet som kan brukes på alle områder, også landbruk.

Har lang stortings- og regjeringserfaring og kan bli Ap's første kvinnelige landbruksminister. Selvsagt aktuell på flere poster, kabalen avgjør.

ARBEIDS- OG ADMINISTRASJONSMINISTER

Ågot Valle (49), SV

Odelstingspresident og leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Fysioterapeuten fra Hordaland har erfaring med kompliserte prosesser, og samarbeidsånd som kan komme bra med i AAD.

FISKERIMINISTER

Odd Roger Enoksen (49), Sp

Den tidligere Sp-lederen fra Nordland får en antatt lettere post enn forrige gang, da han var kommunalminister. Departementet er til gjengjeld viktig for kystdistriktene. Et alternativ er tidligere Lars Peder Brekk som er Sp's sentrale fiskeripolitiker.

NÆRINGSMINISTER

Olav Akselsen (38), Ap

En av Ap's mest erfarne politikere. Var olje- og energiminister i Jens Stoltenbergs forrige regjering, er en av Stoltenbergs mest betrodde og blir med også neste gang. Sylvia Brustad er også aktuell, men kan Akselsen bli landbruksminister?

BISTANDSMINISTER

Erik Solheim (49), SV

Her går en drøm i oppfyllelse for UDs fredsmekler hvis han blir statsråd. Den tidligere SV-lederen ville nok ønsket seg utenriksministerposten, men blir for kontroversiell både i eget parti og for koalisjonspartnerne.