Jens sang for de streikende

Ap-leder Jens Stoltenberg sang for de streikende hotellarbeiderne i Narvik, og tordnet mot skyhøye lederlønninger i sin 1. mai-tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I talen fortalte Stoltenberg at Arbeiderpartiet og SV sammen vil fremme et lovforslag som skal gi økt offentlighet om lederlønningene.

- Hensikten er å gjøre det vanskeligere for ledere å bevilge seg selv lønninger og goder som bryter med oppfatningen av hva som er anstendig lønn, sa Ap-leder Jens Stoltenberg.

Påvirker lønnsoppgjørene

Han sa også at Arbeiderpartiet støtter LOs forslag om at generalforsamlingene skal vedta rammene for lønn og andre ytelser for topplederne.

- Lederlønningene er en viktig premiss for den økonomiske politikken i forhold til renteutvikling, inflasjon og fordeling. Da er det bare rett og rimelig at samfunnet i større grad forsøker å gjøre noe med lederlønnsutviklingen, sa Stoltenberg.

Hvorfor moderasjon?

I sitt angrep på uanstendige lederlønninger sa Ap-lederen at få andre konkrete forhold har betydd mer psykologisk i forhold til lønnsutviklingen enn skyhøye lederlønninger.

- Hvorfor skal barnehageassistenten som har jobbet med barn i 15 år og tjener 197.000 kroner, eller vaktmesteren som tjener 215.000 kroner, vise moderasjon når de leser at topplederlønningene vokste med 15 prosent bare i fjor, eller at de høyest lønte topplederne i fjor økte snittlønna fra 1,8 millioner til 2,2 millioner?, spurte Stoltenberg og høstet applaus.

Ikke underskrift

Før talen, som var lagt innendørs etter mange år med elendig 1. mai-vær, gikk Jens Stoltenberg i tog, i et nydelig vårvær som sto i sterk kontrast til 1. mai-feiringen lenger sør i landet. Sløret sol og 15 varmegrader lokket cirka 500 narvikværinger til å slå følge med ham. Hovedparolen var «Nei til stengning av Narvik sykehus», fordi det er aktuelt å legge ned akuttberedskapen og flytte fødeavdelingen.

Jens Stoltenberg ville ikke skrive under på oppropet, men fortalte i 1. mai-talen sin at helseforetakene som ble resultatet av Arbeiderpartiets sykehusreform, ikke har mandat til å legge ned sykehus.

- Forsøker de det, skal vi passe på at de holder seg innenfor sine mandater, forsikret han narvikværingene.

Sang

Underveis i marsjen stoppet 1. mai-toget utenfor Grand Royal Hotel, der Stoltenberg og resten av toget sang «Så samles vi på valen» til oppmuntring for streikevaktene. Deretter bar det til Folkets Hus. Der høstet han applaus ikke bare for lovforslaget om lederlønninger, men også for engasjerte innlegg om distriktspolitikk, antirasisme og kravet om at Israel stanser krigen i Midtøsten.

(NTB)

FEIRET DAGEN: Jens Stoltenberg i 1. mai-toget i Narvik i dag.