Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens satte Navarsete på plass

Statsministeren gikk i rette med egne sykehuskritikere.

GIKK I RETTE: Jens Stoltenberg gikk i sin tale til Aps landsmøte i dag i rette med sine egne kritikere som er misfornøyd med flere nedleggelser av helse. og fødetilbud. I går kveld gikk Sp-leder Liv Signe Navarsete ut og gå klart uttrykk for sin egen skuffelser over nedleggingen av fødetilbudet i Nordgjordeid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GIKK I RETTE: Jens Stoltenberg gikk i sin tale til Aps landsmøte i dag i rette med sine egne kritikere som er misfornøyd med flere nedleggelser av helse. og fødetilbud. I går kveld gikk Sp-leder Liv Signe Navarsete ut og gå klart uttrykk for sin egen skuffelser over nedleggingen av fødetilbudet i Nordgjordeid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I talen sin varslet Jens Stoltenberg en større helsereform fra regjeringen.

Følg Ap-landsmøtet her.

- Vi foreslår i morgen at fem milliarder helsekroner flyttes fra staten til kommunene. Penger som kommunene kan bruke til å betale for behandlingen av pasienter på sykehus.

I tillegg til pengene kommer regjeringen også med tre nye helsedokumenter: en ny nasjonal helse- og omsorgsplan, en ny lov om folkehelsearbeid og en ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.

Irettesatte egne kritikerne
Men Stoltenberg satte også kritikerne av regjeringens helse - og sykehuspolitikk på plass. Det inkluderer også Sp-leder Liv Signe Navarsete og hans egne partimedlemmer på Vestlandet som åpent har kritisert sin egen regjering for nedleggelse av flere sykehus og fødetilbud rundt om i landet.

- Det står i Soria Moria-erklæringen at: "Ingen Lokalsykehus skal legges ned". Det følger vi opp, sa han med trykk.

I går kveld gikk Sp-leder Liv Signe Navarsete løs på lokalsykehusaktivisten Janne Endal Andersson kritiserte regjeringens politikk som blant annet rammer føde- og ortopedi-avdelingene ved lokalsykehuset på Nordfjordeid og fødetilbudet i Lærdal.
 
Gikk i svart
Navarsete og Sp har stått ene og alene i regjeringen mot nedleggingsforslagene som flere helseforetak, og som også regjeringen, nå går for. Det var dette Navarsete prøvde å forklare før hun gikk i svart, noe som endte med at statsråden skjelte ut Andersson.

Denne problematikken tok Stoltenberg opp i sin tale.

- At sykehuset Østfold i Fredrikstad skal flytte inn i nye, store, flotte lokaler rett over grensa til nabokommunen Sarpsborg, er ikke å legge ned sykehus. Det nye sykehuset vil fortsatt være lokalsykehus for Fredrikstad. I Fredrikstad er de kjempeglad for å få et nytt sykehus i Sarpsborg, sa Stoltenberg.

Ap-lederen brukte mye tid på å forsvare regjeringens sykehuspolitikk.

- Ambulansen er blitt et lite akuttmottak som kommer ut til pasienten. Og skal håndtere situasjonen fram til de er fraktet - ikke til det nærmeste sykehuset, men til det riktige sykehuset, understreket han.

Brukte seg selv
I talen som hadde sykehus og eldreomsorg som to store tema, brukte Stoltenberg seg selv som eksempel som et argument for de nedleggelsene av sykehusene som i vinter har skapt så stor strid særlig på Vestlandet.

- Hvis jeg drar til Hedda Five i Skien, og får veldig vondt i brystet, så vil de i ambulansen kunne ta en EKG på meg, og sende resultatet over nett til en hjertespesialist. Og hvis det er et alvorlig infarkt og jeg trenger utblokking, så vil spesialisten kunne stille diagnosen mens jeg er i ambulansen og sende meg direkte til det beste sykehuset, sa Stoltenberg og la til:

- Da kjører de meg ikke til et av de mange sykehusene i nærheten. De kjører rett til Arendal. For der er de veldig gode på hjerter.

En kvart million
Stoltenberg brukte første del av talen sin til å takke både SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete for godt samarbeid i snart seks år i regjering.

Men statsministeren og Ap-lederen hadde en syv-punkts skryteliste å vise til.

- Vi har en gang for alle vist at arbeid til alle er jobb nummer en, sa Stoltenberg i talen sin og viste til at en kvart million flere mennesker er kommet i arbeid under denne regjeringen.

Lang skryteliste

I tillegg ramset Stoltenberg opp følgende skryteliste:

• Full barnehagedekning med 50.000 flere barnehageplasser

• 16.000 flere ansatte i pleie og omsorg.

• Et mer rettferdig skattesystem

• 100 milliarder mer til samfersel

• Bedre resultater i den norske skolen

• Bedret de arbeidstakernes rettigheter og gjennomført pensjonsreformen

Jens under angrep
I går advarte også nettstedet Anonymous at de ville angripe da Jens Stoltenberg åpnet landsmøte.

Både hovedsiden til Arbeiderpartiet og en egen nettside for landsmøtet skal tas, ifølge representanter for grupperingen.

Men det er ikke bare skjær i sjøen for Jens Stoltenberg. På NRKs måling i dag er Ap igjen størst med hele 32,3 prosent i oppslutning. Det er en framgang på 2,7 prosentpoeng.

Gir til Libya
I talen sin gjorde Jens Stoltenberg offentlig at regjeringen bidrar med 30 millioner kroner mer til humanitært arbeid i Libya.

Støtten skal gå til FNs og det internasjonale Rød Kors arbeid for å bringe inn medisiner, mat og vann til sivilbefolkningen, opplyste Stoltenberg.

FORBANNA Sp-leder Liv Signe Navarsete kokte over da hun ble møtt med kritikk av lokalhusaktivisten Janne Grete Endal Andersson på Nordfjordeid i går kveld. Foto: Fjordabladet
FORBANNA Sp-leder Liv Signe Navarsete kokte over da hun ble møtt med kritikk av lokalhusaktivisten Janne Grete Endal Andersson på Nordfjordeid i går kveld. Foto: Fjordabladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media