Jens ser mørkt på framtida

Bondevik-regjeringen sitter stille og legger skylden på absolutt alle andre når rentene stiger og arbeidsledigheten øker, mener Arbeiderpartiets parlamentariske leder Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag var det Aps tur å oppsummere stortingssesjonen før sommerferien, og opposisjonsleder Jens Stoltenberg rettet skytset mot den sittende regjeringens økonomiske politikk.

- Regjeringen må ta ansvar, de kan ikke sitte stille å se på de høye rentene og at mange bedrifter sliter. De fører en budsjettpolitikk på autopilot og tar ikke hensyn til at i dagens situasjon bør det brukes mindre penger, ikke mer, sa Stoltenberg.

Hans forslag til løsning er et strammere budsjett og en vilje til å føre en budsjettpolitikk som bidrar til å dempe svingningene i økonomien, samt å fortsette et inntektspolitisk samarbeid.

Barnehageforlik

Ap inngikk nylig et barnehageforlik med Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, men Stoltenberg synes det er pussig at regjeringen er bekymret over kostnadene av barnehagereformen, og avviser at dette er stortingsregjereri.

- Barnehagereformen koster 4 milliarder kroner over fire år, mens regjeringen i løpet av et år har gitt skattelettelser på opptil 13 milliarder, så jeg finner meg ikke i at Bondevikregjeringen er rystet over barnehageforliket, sa Stoltenberg.

Han avfeier også alle spekulasjoner om at det er uro i Ap om forliket.

- Det er full oppslutning om barnehageforliket. Saken har vært behandlet i stortingsgruppa og fikk en enstemmig tilslutning, sier Stoltenberg til NTB.

Han synes ikke det er problematisk å inngå samarbeid med en av sine politiske hovedmotstandere, og hevder at det er Frp som har endret syn og sluttet seg til Aps politikk.

- Da ville det vært rart om ikke vi skulle være glad for den støtten. Det har skjedd før, og det kommer nok til å skje igjen at vi stemmer sammen med partier vi er dypt uenige med, sier han.

Budsjettsamarbeid

Vårens budsjettharmoni mellom regjeringspartiene og Frp er øyensynlig et forbigående fenomen, for partiet har varslet harde krav til regjeringen når statsbudsjettet for neste år skal vedtas. Men Stoltenberg kan ikke love statsminister Kjell Magne Bondevik Aps støtte.

- Regjeringspartiene gikk til valg med løfte om å gi landet en ny regjering og en ny politikk. Da må de også kunne gi landet et nytt budsjett. Skulle situasjonen bli den at Frp ikke kommer til enighet med regjeringen, vil vi forholde oss til innholdet i budsjettet, sier Stoltenberg.

Som legger til at det er utelukket med Aps støtte uten forslag om blant annet en fordelingspolitikk som partiet står inne for, tiltak for å bedre og kommuneøkonomien og tiltak for å bedre situasjonene for dem som støtes ut av arbeidslivet.

- Langt igjen

Idet Jens Stoltenberg er i ferd med å ta sommerferie sier han seg glad for at Ap opplever en framgang på meningsmålingene, selv om han er rask til å understreke at det er langt igjen til han vil være fornøyd.

På spørsmål om hvilke saker partiet skal profilere i tiden framover, mener den kommende partilederen at en ny pensjonsreform og nei til privatisering av folketrygden, samt flere og billigere barnehageplasser og en politikk som fører til orden i økonomien er det som skal få velgerne tilbake.

(NRK)

SKEPTISK: Jens Stoltenberg har mange anklager mot Bondevik-regjeringen.