- Jens, si unnskyld til Gro!

Erna Solberg hevder Ap utstyrte Gro Harlem Brundtland med gale tall i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forrige ukes tallfarse i valgkampen om antall eldre og ansatte i pleieomsorgen ser ut til å være over.

Erna Solberg hevder Stoltenberg og Arbeiderpartiet har misbrukt statistikk og at sosialistene ikke har tatt hensyn til nedgangen i sykefraværet blant ansatte i eldreomsorgen fra 2003 til 2004.

Solberg mener Jens Stoltenberg må si unnskyld til Gro Harlmen Brundtland, siden det var Ap som utstyrte Gro med gale tall, enda tallene opprinnelig stammet fra regjeringen.

Tall og tull

Gro Harlem Brundtland hevdet på et valgmøte at antall ansatte i eldreomsorgen forholdsmessig hadde gått ned de siste årene, mens regjeringspartiene hevdet det motsatte.

Dermed ble det debatt om hvilke tall som var riktige. Nå viser det seg at begge fløyer hadde litt rett:

 • Ap baserte seg på tall som regjeringen selv hadde overlevert Stortinget i vår, men regjeringen hevder at det heftet usikkerhet rundt disse tallene fordi det bare var snakk om et anslag.
 • Regjeringspartiene brukte tall som viste en sterk økning i antall ansatte siste åtte årene, men disse tallene kunne ikke direkte sammenlignes med opposisjonens tall.

  Epler og bananer


  I dag har Teknisk beregningsutvalg for kommunesektoren lagt frem nye, uavhengige tall som kanskje kan ende talltull-krigen i valgkampen.

  I følge Høyre viser tallene at det fra 2003 til 2004 er en økning med om lag 1000 årsverk innenfor pleie og omsorg. Samtidig økte antall mottakere av hjemmehjelpstjenester i fjor.

  Justerer statistikken


  Registreringen av årsverk inkluderer både ansatte som er sykemeldt og deres vikarer. Ettersom sykefraværet har gått ned og behovet for antall vikarer er redusert, så synker årsverkantallet isolert sett.

  - Men dette betyr ikke at innsatsen overfor de eldre er redusert, snarere tvert om, sier Erna Solberg i en pressemelding.

FULLT HUS: I forrige uke landet Gro i Norge og kastet glans over et valgkamparrangement i Oslo. Og møtet med Gro skapte talldebatt mellom regjeringen og opposisjonen.