Jens sier han aldri ga Jarle Andhøy noen tillatelse

- Mine tanker går til de savnede og deres pårørende, sier statsministeren.

PREGET: Jens Stoltenberg sier hans tanker først og fremst går til de savnede og deres pårørende. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PREGET: Jens Stoltenberg sier hans tanker først og fremst går til de savnede og deres pårørende. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jarle Andhøy uttalte etter ankomst New Zealand at han hadde forstått det slik at Jens Stoltenberg hadde gitt ham tillatelse til å reise til Antarktis, da de to møttes i forbindelse med en av den erfarne seilerens mange TV-produksjoner.

Stoltenberg skal ha oppfordret eventyreren til å reise til isødet - den nøyaktige ordlyden i passiaren de to imellom er ulikt gjengitt av forskjellige medier.

Kan ikke gi tillatelse Overfor Dagbladet slår statsministeren nå fast at det ikke er han som kan gi tillatelse til eventyrreiser til Antarktis.

- Det er Norsk Polarinstitutt som gir tillatelse til ekspedisjoner, blant annet for at sikkerhet og beredskap skal kunne vurderes, sier Stoltenberg til Dagbladet.

 Disse reglene er det viktig å følge, slår han fast, og presiserer:

- Det er ikke jeg som statsminister som kan gi slike tillatelser.

Berørt Andhøy og Samuel Massie (18) fra Bergen ble satt i land på Antarktis, og satte kursen mot Sydpolen på firhjulinger. Robert «Burro» Skaanes, Tom Gisle Bellika og sør-afrikaneren Leonard James Banks ble igjen på «Berserk».

Ingen har mottatt livstegn fra de tre ombord «Berserk» siden skutas nødpeilesender ble utløst 0522 om morgenen forrige tirsdag.

- Mine tanker går nå først og fremst til de savnede og deres pårørende, sier statsminister Stoltenberg.

Andhøy og Massie ble møtt av ambassaderåd Håvard Austad på flyplassen i Christchurch seint i går kveld norsk tid, og vil trolig reise hjem til Norge i løpet av uka.

«Steve Irwin» som har søkt etter båten siden tirsdag, har gitt opp sitt søk. De avlastes av cruiseskipet «Spirit of Enderby».

ANKOM NEW ZEALAND I GÅR: Jarle Andhøy og Samuel Massie vil trolig reise til Norge i løpet av uka. Foto: Neil Macbeth / Dagbladet
ANKOM NEW ZEALAND I GÅR: Jarle Andhøy og Samuel Massie vil trolig reise til Norge i løpet av uka. Foto: Neil Macbeth / Dagbladet Vis mer