Jens sier ja til oppdrettsfrie laksefjorder

Den norske villaksen kan trolig se lysere på framtida. I dag vil nemlig statsminister Jens Stoltenberg og Ap-regjeringen fastslå prinsippet om oppdrettsfrie laksefjorder og fredede nasjonale laksevassdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette vil være en bærebjelke i forsøket på å berge de gjenlevende norske villaksstammene. De siste årene har det vært en dramatisk nedgang i laksestammene.

Oppdrettsfrie laksefjorder og fredede laksevassdrag er blant hovedpunktene i regjeringens tilleggsmelding til Bondevik-regjeringens miljømelding «Rikets miljøtilstand», som blir lagt fram i dag, etter det Dagbladet får opplyst fra kilder i Ap og i Miljøverndepartementet.

Dermed følger regjeringen opp Rieber-Mohn-utvalgets radikale lakseinnstilling.

Maktkamp

Foran dagens regjeringsavgjørelse har det foregått en beinhard tautrekking innad i regjeringen. Fiskeridepartementet, og særlig olje- og energiminister Olav Akselsen, har helt til det siste kjempet imot prinsippet om fredede vassdrag og oppdrettsfrie fjorder, men har måttet fire på kravene overfor Miljøverndepartementet og miljøvernminister Siri Bjerke.

Etter det Dagbladet får opplyst har statsministeren skåret igjennom i denne saken, i laksens favør.

Til Stortinget

Den forrige regjeringen unnlot å behandle prinsippet om oppdrettsfrie fjorder og nasjonale laksevassdrag, men besluttet i stedet å utrede saken videre. Dette utredningsarbeidet vil gå sin gang. Hvor omfattende vassdragsfredningene vil bli og hvor mange oppdrettsfrie fjorder regjeringen legger opp til, er derfor for tidlig å si.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer