Jens sitter hvis Bondevik får diktere

Kjell Magne Bondevik fikk feber. Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ble svimmel av sult og statsminister Jens Stoltenberg får kjeft fra alle hold og risikerer jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets budsjettforslag er så upopulært blant de andre partiene at det kan ende i regjeringskrise. Da står Kjell Magne Bondevik klar til å overta, og sentrumskameratene får sin revansje.

Denne budsjetthøsten blir feberhet og nerveslitende. Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fikk allerede i går føling med hardkjøret. Etter tidenes lengste finanstale, pressekonferanser og toppmøte med partene i næringslivet, var han sulten og utkjørt.

- Nå må jeg ha mat, utbrøt han til Dagbladet.

I Stortinget måtte Kjell Magne Bondevik avlyse intervjuavtaler og legge seg nedpå på grunn av influensa. Men når feberen slipper taket, er Bondevik klar til å slåss. Han kan langt på vei diktere budsjettet i høst.

Gjør alt

Stoltenberg vet at et regjeringsskifte i høst er drepen for Arbeiderpartiet, og han vil strekke seg langt for å berge regjeringens liv.

- Vi gjør nesten hva som helst for å beholde regjeringsmakten. Må vi gi opp nå, oppgir vi også det som har vært Ap's kjennetegn - styringsdyktigheten, sier en sentral Ap-kilde.

Stoltenberg som kalte Bondevik-regjeringen for «enestående svak», må be Bondevik om nåde for å overleve. Budsjettet som Yngve Hågensen i går kalte tiårets beste, må endevendes.

Sentrumspartiene er kompromissløse:

  • Konjunkturavgiften må vekk.
  • Moms må halveres på all mat.

Dersom Jens Stoltenberg skal komme seg levende gjennom budsjetthøsten, må han la Kjell Magne Bondevik gjøre det om til et sentrumsbudsjett.

- Ikke til å tro

- Ja, budsjettet må likne atskillig mer på et sentrumsbudsjett enn dette. Budsjettforslaget er en provokasjon mot sentrum. Det virker som Stoltenberg har laget et budsjett for å roe gemyttene i Ap. Men det er ikke Ap's landsmøte som skal vedta det, det er Stortinget, sier sentrumspartienes frontfigur Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Senterpartiets leder Odd Roger Enoksen er ikke mildere stemt:

- Budsjettet har en helt uakseptabel profil. Summen av tiltak mot næringslivet er så distriktsfiendtlig at det er nesten ikke til å tro. Ap må bevege seg i lange skritt hvis vi skal bli enige, sier Enoksen til Dagbladet.

Mange trodde at Arbeiderpartiet skulle legge fram et budsjett som kunne splitte på sentrum. Men det motsatte har skjedd. Og den kraftige skatteskjerpelsen for næringslivet har medført at sentrumspartiene har funnet sammen med Høyre og Frp i felles slakt av budsjettet.

Avstand

- Hvis det ligger en ideologisk retning i dette budsjettet, så peker den i en gammeldags sosialistisk retning. I næringspolitikken er det nå åpenbart større avstand mellom Ap og sentrum enn mellom sentrum og høyrepartiene, sier Enoksen.

- Ser du da noen mulighet for budsjettenighet med Høyre og Frp, dersom det skulle bli regjeringskrise?

- Det er for tidlig å si noe sikkert om det. Men det er klart at dette budsjettet gir grunn til politisk ettertanke, i større grad enn jeg trodde, sier Sp-leder Odd Roger Enoksen og fastslår:

- Det blir vanskelig å komme fram til et budsjettforlik med Arbeiderpartiet. De må bevege seg mange milliarder kroner.

PRESSET: Statministeren må finne seg i å bli kraftig kritisert og utsatt for et veldig press, både fra Kjell Magne Bondevik og sentrum, og fra Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet.