Jens skal krype

Kjell Magne Bondevik setter nå kniven på strupen til Jens Stoltenberg. Statsministeren har i realiteten valget mellom å krype for sentrumspartienes budsjettkrav eller gi fra seg regjeringsmakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig vil Bondevik ha hevn for vårens bitre nederlag i gasskraftsaken, som førte til at han og regjeringen måtte gå.

Arbeiderpartiet må gi avkall på de sentrale hjertesakene i statsbudsjettet, ellers blir det krise.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland sier rett ut at det ikke blir budsjettforlik uten at budsjettet får en klar sentrumsprofil. Og ingen ting vil være klart når Ap's landsmøte starter 9. november.

- Jeg antar sentrumspartiene er klare til å starte sonderinger med Ap i begynnelsen av neste uke, men først av alt må vi se om det i det hele tatt er grunnlag for å forhandle, sier Svarstad Haugland. Hun ønsker ikke å antyde budsjettkrise, men hun anser budsjettarbeidet som meget vanskelig.

Og i tillegg spøker gasskraftsaken. Selv om denne saken ikke vil bli brukt direkte under forhandlingene, forsurer den forhandlingsklimaet på Stortinget.

De vanskelige sakene

- Dette er ikke noe enkelt budsjett å forhandle om. Vi opplever at det dukker opp nye og vanskelige ting hele tida. Derfor er det irriterende å høre statsminister Jens Stoltenberg presentere budsjettet som sentrumsrettet. Men budsjettforslaget er slett ikke sentrumsrettet, sier hun, og nevner en rekke forslag som må endres for at sentrum i det hele tatt skal være interessert i å gå inn i forhandlinger.

 • Konjunkturavgiften må avvises.
 • Matmomsen må endres. Det holder ikke med litt lavere moms på kjøtt.
 • Moms på reiseliv og kollektivtrafikk er vanskelige saker for sentrum. Der må det endringer til.

Miljøprofilen

 • Miljøprofilen i budsjettet må styrkes kraftig.
 • Frivillig sektor må styrkes. Alt fra frivillig ungdomsarbeid til rusmiddelomsorgen må få et løft.
 • Regjeringen frister med 35 nye prestestillinger. Samtidig tar den 25 millioner kroner fra Kirken. Ikke akseptabelt.
 • Sentrum aksepterer ikke kutt i adopsjonsstøtte, samlivstiltak og svangerskapsforebyggende tiltak, slik regjeringen foreslår.
 • Budsjettforslaget rammer indirekte private barnehager og skoler gjennom konjunkturavgiften, mens offentlige barnehager og skoler slipper. Ikke akseptabelt.

Enøk

 • Regjeringen gir ekstrastøtte til innkjøp av datautstyr, men bare til de offentlige skolene. Privatskolene diskrimineres. Dette må endres.
 • Regjeringen foreslår kutt i bevilgningene til høyskoler og universiteter. Holder ikke.
 • Regjeringen vil fjerne stipendordningen for folkehøyskoleelever. Holder ikke.
 • Regjeringen foreslår store kutt i enøk-tiltakene. I tillegg tar de penger fra enøk til en gassrørledning. Sentrum krever større bevilgninger til enøk.

- Det er tydelig at regjeringen ønsker å dempe motsetningene mellom Ap og sentrum, men disse sakene viser at det er stor avstand, sier KrF-lederen. Hun ber Jens Stoltenberg om å begynne å lytte til det sentrum sier. Da vil han skjønne at Ap må vise stor fleksibilitet og offervilje for å få i stand et budsjettforlik.

<B>KRISE I HØST?</B> Hva velger Stoltenberg? Regjeringskrise - eller å bøye seg for Kjell Magne Bondevik?