Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO og Stoltenberg

Jens skal styre NATO til 2020

NATOs råd gir Jens Stoltenberg to års forlengelse i dag.

TO NYE ÅR: - Han er en god mann for oss her i Brussel, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om NATO-sjef Jens Stoltenberg under forsvarsministermøtet i november. Nå er NATO-landene enige om å be Stoltenberg fortsette til 2020. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TO NYE ÅR: - Han er en god mann for oss her i Brussel, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om NATO-sjef Jens Stoltenberg under forsvarsministermøtet i november. Nå er NATO-landene enige om å be Stoltenberg fortsette til 2020. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NATOs råd, som består av de 29 medlemslandenes ambassadører vil under rådsmøtet i dag beslutte å be Jens Stoltenberg fortsette som NATOs generalsekretær i to år til, får Dagbladet bekreftet i Brussel.

Stoltenberg ble valgt i 2014 for fire år. Som Dagbladet tidligere har skrevet, vil Stoltenberg få forlengelse.

Men mens forgjengeren, Anders Fogh- Rasmussen, fikk ett år ekstra i jobben, vil NATO-landene at Stoltenberg skal fortsette i to år til, fram til 2020.

Bakgrunnen er at medlemslandene er fornøyde med jobben Stoltenberg gjør, og at det er behov for kontinuitet i jobben med de store omstillingene og reformene forsvarsalliansen står midt oppe i, sier en NATO-kilde.

Krevende tid

NATO-kilder mener Stoltenbergs generalsekretærperiode har vært den mest krevende i NATOs historie, med store endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen, nye trusler og store krav til omstilling.

Under Stoltenbergs ledelse har NATO rustet opp sitt nærvær i de østlige medlemslandene, har utviklet en strategi for kampen mot terror og mot cyberangrep. Det uforutsigbare regimet i Nord-Korea er en global trussel, sa Stoltenberg etter sitt besøk i Sør-Korea tidligere i høst.

Stoltenbergs store jobb er å sikre at NATO oppleves som et relevant redskap for alle de nå 29 medlemslandene, mot ulike typer trusler. Stoltenberg nyter stor respekt og tillit i hele alliansen, både hos de største medlemslandene og hos de små, påpeker kilder i NATO.

Store omstillinger

Medlemslandene er enige om å be Stoltenberg fortsette for å sikre kontinuitet i de store omstillingene som nå skjer. Stoltenberg, som ble bedt om å ta jobben

På forsvarsministermøtet i vinter skal landene rapportere om sine forsvarsbudsjetter, etter at toppmøtet i Wales i 2014 besluttet at landene skal øke sine budsjetter til to prosent av sine lands bruttonasjonalbudsjetter. Dette blir en krevende prosess. USAs president Donald Trump har refset de europeiske landene for manglende innbetaling. Samtidig er det åpenbart at de fleste landene har problemer med å nå målet.

NATO jobber også med å få på plass en ny kommandostruktur som er tilpasset den nye trusselsituasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!