Jens\' Soria Moria-drøm

Som gutten i eventyret speider Jens Stoltenberg utover den vidstrakte Oslo-marka. Og visjonen hans er rød-grønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Jens Stoltenberg fikk 6 av 12 poeng på sølvskjetesten, Ta testen selv!

Soria Moria (Dagbladet): -  Landet trenger en regjering som ikke er avhengig av Carl I. Hagen og hans uforutsigbare spill. Hagen innsatte regjeringen, han har støttet tre av fire budsjetter og gitt støtte til regjeringen i de viktigste store sakene. Under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett var han snill og forsonende. Men første dag etter at Stortinget har tatt ferie, trekker han tilbake støtten til Bondevik. Dette viser hva slags spill, vingling og ansvarsfraskrivelse Hagen driver med. Vi kan få slutt på det hvis Ap, SV og Senterpartiet får flertall ved valget, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han mener høstens stortingsvalg er det viktigste på flere tiår. Et rødgrønt flertall kan stoppe Carl I. Hagens spill og sterke innflytelse i norsk politikk. Bare det er ifølge Ap-leder Jens Stoltenberg grunn nok for velgerne til å stemme Ap, SV eller Senterpartiet ved valget.

-  Valget handler om veivalg. Vi står i fare for å få en mer høyredominert regjering som er avhengig av et enda sterkere Frp.

-  Vi er det eneste alternativet som kan skape et forutsigbart flertall, sier Stoltenberg.

155-punktserklæring

Det var nettopp Carl I. Hagens «oppsigelse» av Kjell Magne Bondevik med påfølgende runder som var bakgrunnen for at de tre rødgrønne partilederne tok et grep og etter noen ukers jobbing i hemmelighet i går kunne presentere en felles vilje til makt og ny kurs for landet. Ikke mindre enn 155 punkter med smått og stort er de enige om, så langt. Men stridssaker gjenstår.

-  Lommekjent

MAKT I BLIKKET: Jens Stoltenberg drømmer om regjeringsmakt etter valget. I går presenterte han sammen med SV-leder Kristin Halvorsen og Sp- leder Åslaug Haga det rødgrønne alternativet på konferansesenteret Soria Moria i Holmenkollåsen. Foto:Hans Arne Vedlog
MAKT I BLIKKET: Jens Stoltenberg drømmer om regjeringsmakt etter valget. I går presenterte han sammen med SV-leder Kristin Halvorsen og Sp- leder Åslaug Haga det rødgrønne alternativet på konferansesenteret Soria Moria i Holmenkollåsen. Foto:Hans Arne Vedlog Vis mer

Åstedet for fellesopptredenen var konferansesenteret Soria Moria i Holmenkollåsen, med utsikt til flere blåner. Dette er særlig Jens Stoltenbergs eldorado, i Oslo-marka sykler han stadig og er lommekjent, men både SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Åslaug Haga var godt fornøyd med grastaket på bygningen «Senter for bærekraft» som vanligvis brukes til teambuilding.

Her har de tre bestilt rom fra og med 13. september, og her skal regjeringens plattform endelig snekres sammen. Dersom de tre får flertall ved valget. Som gutten i eventyret speider Jens Stoltenberg utover den vidstrakte Oslo-marka. Dette er Jens\' Soria Moria-drøm:

-  Et samfunn der alle har like muligheter får brukt sine skaperevner, enten de har mye penger eller lite, enten de er hvite eller fargede, bor nord i landet eller i sør. Mens høyresiden mener det er motsetning mellom fellesskap og mangfold, er vår visjon at solide fellesskap og like muligheter skaper mangfold. Vi løser oppgaver bedre sammen enn hver for oss, derfor skal de store pengene gå til de store oppgavene, sier Stoltenberg. Sammen med SV og Sp lover han å fjerne fattigdommen i Norge.

Han vil også sikre arbeid til alle og nyskaping gjennom å: Bruke mer penger på nyskaping, forskning og samferdsel. Sikre statlig eierskap i virksomheter som DnB NOR, Statoil, Hydro, Telenor.  Sikre arbeid til alle, blant annet gjennom ungdomsgaranti, norskopplæring og videreopplæring. Sikre et inkluderende arbeidsliv ved at Bondevik-regjeringens svekkelser av arbeidsmiljøloven reverseres.

Han vil sikre en god skole for alle gjennom å: Stoppe privatiseringen av skolen, sørge for flere undervisningstimer, flere lærere, opprusting av skolene, gratis frukt og grønnsaker, etter hvert skolemåltid. Sikre full barnehagedekning og makspris. Innføre fem pappaperm-uker.

-  Det haster med å justere retningen. Noen endringer vil være synlige i løpet av kort tid. Vi vil i løpet av få måneder etter valget legge fram ny arbeidsmiljølov og ny friskolelov, sier Stoltenberg.

-  Hvorfor skal velgerne stemme på Ap og ikke for eksempel SV og Sp?

-  Jeg mener Ap er det best på å kombinere det å skape og å dele.

I eventyret om Soria Moria ble drømmen virkelig. Det skal også Stoltenbergs drøm, dersom velgerne gir de tre partiene flertall 12. september

Sølvskje-testen

1. Har eller hadde minst én av dine foreldre høyere utdanning (universitet eller høyskole? Ja

2. Har eller hadde minst én av foreldrene dine et yrke som krever embets-eksamen? Nei

3. Vokste du opp i enebolig eller leilighet over 100 kvadratmeter? Ja

4. Eide din familie hytte på fjellet? Nei

5. Eide din familie hytte ved sjøen? Ja

6. Hadde dere båt som var større enn 20 fot? Nei

7. Fikk du sølvskje i dåpsgave? Nei (latter)

8. Har du selv sølvtøybestikk til 12 gjester? Nei

9. Har du originalkunst på veggene? Ja

10. Har du høyere utdanning? Ja

11. Har du over 10 meter bokreoler? Ja

12. Har du lest mer enn fem eller flere av Knut Hamsuns bøker? Nei

SUM: 6 av 12 ja-svar:

KONKLUSJON: Stoltenberg er IKKE født med sølvskje i munnen

FØDT MED SØLVSKJE? <a href="http://quiz.dagbladet.no/quiz.html?quiz_id=341">Ta testen her.</a>