Jens stakk av med duellseier

Høstens første statsministerduell begynte slapt, men til slutt fikk Jens inn flest stikk mot Erna.

SAKTE UT AV STARTBLOKKA: Verken statsminister Jens Stoltenberg eller Høyre-leder Erna Solberg sprutet av valgkampglød da de to inntok stolene til duell hos Oddvar Stenstrøm på TV2 onsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
SAKTE UT AV STARTBLOKKA: Verken statsminister Jens Stoltenberg eller Høyre-leder Erna Solberg sprutet av valgkampglød da de to inntok stolene til duell hos Oddvar Stenstrøm på TV2 onsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I motsetning til forrige gang de to møttes i dette formatet, brukte både statsministeren og statsministerkandidaten denne gang tid på å komme i form og første halvdel av debatten ble rett og slett slapp.

Det ble en overfladisk politisk ordveksling, der de to i liten grad briljerte med sine store faktakunnskaper og falt for fristelsen til å bli sjablongmessige i sin argumentasjon. I siste halvdel så vi derimot hvorfor de to er landets beste politiske debattanter, graden av konkretisering økte og temperaturen steg helt til siste stund. Først da kom de i valgkampform.

Debattformatet lar de to snakke ut og ordvekslingen mellom de to fungerer godt med en uvanlig stille, men god Odvar Stenstrøm. Denne gang har vi valgt å vurdere hvert av temaene for seg, for deretter å konkludere samlet.

Tema: Trenger vi en ny regjering?
Jens:
Hovedbudskap: Norge er i framgang, og bør holde stø kurs med felleskap og rettferdighet framfor privatisering og større forskjeller. Raljerer over de borgerliges samarbeidsproblemer.

Sitatet: Jeg tror dere trenger å bygge litt mer i opposisjon i fire år til.Erna:
Hovedbudskap: Hvordan skal vi sikre at Norge blir et like godt land for framtidige generasjoner som for deg og meg. Norge går bra, men vi kan gjøre det enda bedre i skole, helse og samferdsel.

Sitatet: Det er på tide med en regjering som har nye og bedre løsninger.


Tema: Veibygging
Jens:
Hovedbudskap: Offentlig-privat samarbeider er meningsløst. Prøvd grundig i Sverige, UK. For at private aktører skal bygge og vedlikeholde veier, men imot å låne penger for å bygge. Det blir mindre penger og mindre vei.

Sitatet: Vi har bygget mer vei med midtdelere på åtte år enn i 100 år før jeg overtok.

Erna:
Hovedbudskap: Jens Stoltenberg har økt lånefinansiering av vei betydelig. Høyres løsninger med OPS gir raskere og bedre veier med Høyres samarbeidsmetode.

Sitatet: Hvis vi hadde bygget veiene med OPS, ville vi ikke hatt telehiv. Da ville nemlig ingen fått betalt.Tema: Skole
Jens:
Hovedbudskap: Mye går riktig vei i norsk skole, men vi kan bli enda bedre. Viser til at det er nye kompetansekrav for lærere.

Sitatet: Vi er i gang. Før falt vi på de internasjonale rangeringene. Nå øker vi.Erna:
Hovedbudskap: Etter og videreutdanning for lærerne er det mest avgjørende for en bedre skole. Selv om skolen går bedre enn tidligere, er det slik at åttendeklassingene ligger under gjennomsnittet i OECD.

Sitatet: Dere prioriterer alt annet enn det som er viktigst i skolen.

 

Tema: Økte forskjeller Jens:
Hovedbudskap: Høyre vil øke forskjellene. Fjerne formueskatten for de aller rikeste og ta høyer betaling på barnehage.

Sitatet: Trygge mennesker våger og skaper flere arbeidsplasser.

 

Erna:
Hovedbudskap: Ikke økte forskjeller, men vil bidra til flere arbeidsplasser. Største ulikheten er mellom dem som er i arbeid og dem som står utenfor.

Sitatet: Vi vil ikke øke forskjellene, men skaffe flere arbeidsplasser her i landet.

Tema: Pappaperm
Jens:

Hovedbudskap: Høyres forslag setter likestilling langt tilbake.Papperm er kanskje det enkelttiltaket som har bidratt mest til likestillingen i Norge de siste 20 årene.

Sitatet: Jeg har et veldig personlig forhold til pappapermen, fordi jeg satt i mannsrolleutvalget på åttitallet og vi foreslo det.

 

Erna:

Hovedbudskap: Nå er det godt 20 år og vi har fått til en holdningsendring. Tror på at fedrene vil fortsette å ta ut permisjon uten kvote.

Sitatet: Arbeidsgivere som er så gammeldagse at de ikke gir menn pappaperm bør skamme seg.

  Tema: Eldreomsorg
Jens:
Hovedbudskap: Vi har skaffet 24 000 nye hender i eldreomsorgen, og er i rute til å nå målet om 10 000 nye sykehjemsplasser innen 2015.

Sitatet: Det fineste som kan skje i et land er at folk lever lenger.

 

Erna:
Hovedbudskap: Regjeringen har satset for mye på hender, og for lite på kompetanse.

Sitatet: Det har ikke blitt så mange plasser som de selv sa. Dere har omformulert og omformulert.

 

Totalt:

Jens:
Best på de grunnleggende motsetningene: Frp skal inn i en eventuell borgerlig regjering og på OPS, der han med glitrende argumentasjon knuste motstanderens troverdighet. God på økte forskjeller, arbeidsplasser og skattelette. Våknet til slutt og fikk flest stikk mot Solberg. Vinner dermed debatten.


Erna: 

Best på å utfordre på manglende kompetansekrav både i skolen og i eldreomsorgen, troverdig i sitt mål om å satse på kvalitet framfor kvantitet. God da hun minnet Jens på at han en gang mente det var uaktuelt å regjere med SV. Falt gjennom da hun skulle overbevise om det hun selv ikke er overbevist om: Å fjerne fedrekvoten.