Jens Stoltenberg: - Det er greit å karikere Muhammed. Det er en del av ytringsfriheten

Norske statsledere går i dag i tog med hundretusenvis av franskmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PLACE DE LA CONCORDE (Dagbladet): Flere hundre tusen franskmenn har i dag strømmet gjennom gatene for å hedre ofrene etter terrorangrepene i Paris. Ordene «je suis Charlie», jeg er Charlie, er overalt - på bussene, på parkometrene, på plakater, bannere og på folks t-skjorte.

I dag gir Frankrike sitt svar på at terroristene angrep satiremagasinet Charlie Hebdo - og også ytringsfriheten. Med på demonstrasjonen er også fremstående norske politikere og ledere.

Børge Brende og Erna Solberg ankommer Concordeplassen i Paris for å treffe pressen før de skal delta i minnemarkeringen i Paris i dag. Foto: Christian Roth Christensen
Børge Brende, Jens Stoltenberg, Erna Solberg og Torbjørn Jagland er i Paris for å delta i minnemarkeringen i Paris i dag Foto: Christian Roth Christensen
Nato-sjef Jens Stoltenberg er i Paris for å delta i minnemarkeringen i dag Foto: Christian Roth Christensen
Nato-sjef Jens Stoltenberg er i Paris for å delta i minnemarkeringen i dag. Foto: Christian Roth Christensen
Nato-sjef Jens Stoltenberg er i Paris for å delta i minnemarkeringen i dag. Foto: Christian Roth Christensen

- Det viktigste er i dag er å tenke på de som mistet livet. Det er de som er det viktigste. Det som skjedde i Paris nå, og i Norge 22. juli var et angrep på uskyldige mennesker og i tillegg et angrep på demokratiet, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Lar seg ikke skremme Utenriksminister Børge Brende og Statsminister Erna Solberg har i dag møtt og gått i tog med den franske presidenten Francois Hollande, sammen med statsledere fra hele verden. Til Dagbladet sier Børge Brende at han er imponert over måten det franske folk har håndtert terroren på. 

- Jeg tror selve operasjonen rundt det må vi bruke litt tid på å analysere, men når det gjelder å vise solidaritet, det å stå opp mot terroristene, vise at man ikke lar seg skremme av forsøk på stoppe det frie ord, syns jeg Hollande har adressert det på en fremragende måte, sier Brende til Dagbladet

Dagbladet møter Brende og statsminister Erna Solberg før markeringen starter. Det er politifolk på hvert hjørne i alle sentrumsgatene i Paris og 2.200 politifolk og 1.350 militære skal sørge for sikkerheten denne dagen. Tross denne ukens terrorangrep, understreker Solberg at hun ikke er bekymret for egen sikkerhet under markeringa.

- Vi må aldri la frihetsfølelsen vår berøres av at det kan komme til å skje noe, sier statsministeren.

Et spørsmål om ytringsfrihet Charlie Hebdo-magasinet hatte gått løs på alt og alle. Også profeten Muhammed. Det franske satiremagasinet har flere ganger karikert profeten, tross bildeforbudet i islam. Etter terrorangrepet mot Charlie Hebdos lokaler, har i dag hundre tusenvis av franskmenn gått ut i gatene for å forsvare ytringsfriheten.

Imens har debatten rast om slike tegninger burde trykkes. Aviser verden over, deriblant Dagbladet, har valgt å trykke noen av tegningene på sine forsider. Utenriksminister Børge Brende sier han støtter enhver redaksjons rett til å ta den avgjørelsen selv.

- Jeg er en utrolig sterk tilhenger, og er ganske kompromissløs når det gjelder pressens rett til å trykke det de syns er riktig. Dette er rett og slett pressefrihet, sier han til Dagbladet.

VISER STØTTE: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende deltar i den store solidaritetsmarsjen som er i Paris søndag klokken 15. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland er også i Paris. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VISER STØTTE: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende deltar i den store solidaritetsmarsjen som er i Paris søndag klokken 15. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland er også i Paris. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, er litt tydeligere:

- Det er greit å karikere Muhammed. Det er en del av ytringsfriheten at det tegner, skrives og sies ting som kan virke krenkende, sier Stoltenberg til Dagbladet når vi møter han på Place de la Concorde.

- Skrive, tegne det de vil Han sto selv midt oppe i den første karikaturstriden. I 2006 valgte den kristne avisa Magazinet og redaktør Vebjørn Selbekk å trykke flere Muhammed-karikaturer, deriblant en tegning av en profet med en bombe i turbanen, tegnet av Kurt Westergaard i Jyllandsposten hadde laget. Både daværende statsminister Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre ble kritisert fra flere hold for å beklage trykkingen av tegningene.

Nå sier han imidlertid at det er et spørsmål om ytringsfrihet.

- Det franske folk har vist en verdighet som har vært veldig viktig, i en veldig vanskelig situasjon. Her har mennesker gått i gatene og gitt uttrykk for at ingen skal skremme dem fra å mene, si, skrive eller tegne det de vil. Her har Frankrike, folket i Frankrike og politiske ledere mobilisert for ytringsfrihet og mot terror, sier Stoltenberg til Dagbladet.