Jens Stoltenberg: - Rydd opp

Topp-politikere på Stortinget reagerer kraftig på Det norske forsvarets kjøp av ammunisjon fra Israel, og forlanger at det nå blir «ryddet opp i rotet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg krever at statsministeren griper inn og rydder opp i forsvarsministerens «dårlige håndtering av saken».

Ingen krever foreløpig statsråd Kristin Krohn Devolds hode på et fat. Men etter Dagbladets avsløring av nye våpenkjøp fra Israel er Stortinget i ferd med å miste tålmodigheten - og tolererer ikke mer rot og feilvurderinger.

- Dårlig håndtering

- Statsminister Bondevik har ansvar for at det ikke blir enda mer rot i Forsvarsdepartementet. I løpet av kort tid har vi tre saker som har vært preget av rot og dårlig håndtering, sier Ap's parlamentariske leder Jens Stoltenberg.

Han viser til kjøpet av tysk-israelske raketter i februar, salg av beltevogner i mars og det ferske ammunisjonskjøpet «som alle har vært dårlig håndtert».

- Det er også kritikkverdig at statsråden først skylder på embetsverket, til tross for at hun vet at hun har det hele og fulle ansvar, sier Stoltenberg.

Han sier at det vitner om dårlig dømmekraft når Forsvaret og embetsmenn i departementet foretar ytterligere kjøp av våpen fra Israel, etter at både utenriks- og forsvarsminister har sagt at det ikke skal skje.

Leder Marit Nybakk (Ap) i Stortingets forsvarskomité sier at hun vil innkalle Krohn Devold for å redegjøre for mangelen på rutiner i departementet og for å få oversikt over hvor Norge kjøper sine våpen fra.

Krever vårrengjøring

Senterparti-leder Odd Roger Enoksen kritiserer statsråden for «slett håndtering». SV-leder Kristin Halvorsen sier hun er overrasket over at departementet ikke har bedre politisk teft, og vil ha «vårrengjøring».