- Jens Stoltenberg må legge likelønnspenger på bordet nå

Siv Jensen mener regjeringsjefen kan stoppe storstreik.

- JENS MÅ TA GREP: Siv Jensen mener det er på tide at Jens Stoltenberg legger likelønnspenger på bordet for å forhindre en mulig storstreik i offentlig sektor fra i morgen av. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- JENS MÅ TA GREP: Siv Jensen mener det er på tide at Jens Stoltenberg legger likelønnspenger på bordet for å forhindre en mulig storstreik i offentlig sektor fra i morgen av. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Frps leder Siv Jensen er i harnisk over at partene i arbeidslivet ikke ser ut til å komme til enighet om et likelønnsløft i offentlig sektor.

- Det er nå regjeringen bør kjenne sin besøkelsestid. De har nå mulighet til å hindre en streik som vi egentlig ikke trenger, og som kan bli den største streiken på lang tid, sier Jensen til Dagbladet.

Frist til midnatt

På forhånd var årets tariffforhandlingene varslet som oppgjøret for likelønn. I regjeringens Soria Moria-erklæring har de rødgrønne lovet å bidra med sitt for å få til likelønn. Men fortsatt står forhandlingene til partene i staten, kommunene og i sykehussektoren i stampe.

Kommer partene hos Riksmeklingsmannen ikke til enighet innen midnatt, går tusenvis av offentlige ansatte ut i en mulig storstreik. Se lista her.

Besøkelsestid

- Jeg husker utmerket godt retorikken fra de rødgrønne under valgkampen. Med den største selvsikkerhet skulle de ordne likelønn, bare de fikk fortsette i regjering, sier Frp-lederen og legger til:

Selv fikk Jensen hard medfart da hun tok til orde for likelønn i god tid før fjorårets valgkamp. Nå viser hun til tidligere fagre ord om likelønn fra blant andre tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen og LOs nestleder Gerd Kristiansen.

Til Dagbladet sa blant annet Ap-nestlederen den gang at «Vi kan garantere for at likelønn blir satt på dagsorden i
kommende lønnsforhandlinger, om vi får fortsette». I samme intervju, 27.juni i fjor, la Helga Pedersen til følgende:

- Jeg skal gjøre mitt beste for at det skal komme nok penger på bordet.

- Kunne vært unngått

- Jeg mener statsministeren nå kan bidra slik at man får forhindret en storstreik ved å holde det løftet som Ap ga gjennom store deler av valgkampen. Da lovet de at hvis de bare fikk fortsette, så skulle de legge pengene på bordet. Derfor var det ingen grunn til å høre på meg og Frp som la fram et forslag om likelønn i Stortinget, sier hun.

Jensen mener Stoltenberg selv må ta ansvar for hva slags situasjon landet er i nå.

- Fra og meg i natt er det varslet storstreik. Det kunne vært unngått. Jeg har registrert at partene i arbeidslivet langt på vei er enig om virkelighetsbeskrivelsen, nemlig at det er regjeringen det i bunn og grunn står på nå. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke legger penger på bordet. Regjeringen kan løse dette. Det illustrer med all tydelighet hvordan Ap opererer med å gå høyt på banen i valgkampen, for deretter å tone ned løftene etterpå. Det er løftebrudd så det ljomer etter.

- Hvor mye penger må regjeringen legge på bordet nå, mener du?

- De vet de bedre enn meg, rett og slett fordi de er i tettere dialog med partene. Ingen kan tro at man kommer i mål med likelønn om første sving, men vi må begynne med et løft som viser reell vilje til å slette lønnsgapet, sier hun.

Statsministeren ville ikke kommentere saken på grunn av meklingen som pågår.
 

FIKK KRITIKK: Siv Jensen viser til at hun selv fikk kritikk for hennes forslag om likelønn i valgkampen. Nå etterlyser hun hvor det blir av regjeringsløfter om likelønn når det virkelig gjelder. Foto: HANS ARNE VEDLOG / Dagbladet
FIKK KRITIKK: Siv Jensen viser til at hun selv fikk kritikk for hennes forslag om likelønn i valgkampen. Nå etterlyser hun hvor det blir av regjeringsløfter om likelønn når det virkelig gjelder. Foto: HANS ARNE VEDLOG / Dagbladet Vis mer