FORDØMMER RAKETTOPPSKYTING: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er blant de mange som fordømmer Nord-Koreas siste rakettopskyting, i natt norsk tid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORDØMMER RAKETTOPPSKYTING: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er blant de mange som fordømmer Nord-Koreas siste rakettopskyting, i natt norsk tid. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Ny nordkoreansk rakettoppskyting i natt

Jens Stoltenberg: Nord-Koreas rakett et hensynløst brudd på FN-resolusjoner

Natos generalsekretær hardt ut mot Nord-Koreas rakettavfyring i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de mange som fordømmer Nord-Koreas siste rakettoppskyting, i natt norsk tid, er Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

«Nord-Koreas rakettoppskyting er enda et hensynsløst brudd på FN-resolusjoner - en alvorlig trussel mot fred og sikkerhet som krever et globalt svar», skriver Stoltenberg i en tweet fredag morgen.

Ordbruken reflekterer USAs reaksjon på den samme oppskytingen.

Jens Stoltenberg: Nord-Koreas rakett et hensynløst brudd på FN-resolusjoner

Fløy lenger enn tidligere

- Kina og Russland må vise at de ikke tolerer disse hensynsløse missiloppskytingene ved å handle direkte og på egen hånd, sier Tillerson ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Raketten som fredag morgen lokal tid ble skutt opp fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang antas å være en mellomdistanserakett, og fløy ifølge britiske The Guardian lengre enn noen tidligere rakett som regimet har testet.

Missilet passerte over Japan og landet i det nordlige Stillehavet, 2000 kilometer fra land, melder nyhetsbyrået DPA.

Den sørkoreanske forsvarsministeren opplyser ifølge NTB at missilet trolig fløy 3.700 kilometer med en høyde på 770 kilometer. Det er både høyere og lenger enn raketten som ble oppskutt i samme område for om lag to uker siden. Den sørkoreanske presidenten har innkalt til hastemøte i landets nasjonale sikkerhetsråd.

Trusler etter FN-sanksjoner

NTB skriver at det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA torsdag videreformidlet trusler fra regimet om å senke Japan med atomvåpen, og redusere USA til «aske og mørke». Dette skjer etter FN-sanksjoner mot Nord-Korea som var en reaksjon på regimets sjette og desidert kraftigste kjernefysiske test den 3. september.

Dette skal ha vært en hydrogenbombe.

Regimet har stemplet de nye sanksjonene som ondskapsfulle og har lovet fordobling av eget forsvar og en «historisk hevn over USA». Pyongyang ber også om at FNs sikkerhetsråd oppløses.