Far og sønn Stoltenberg forteller om sine liv og sine bøker

Jens Stoltenberg om da han rotet bort statsbudsjettet: - Jeg sov nesten ikke. Det var helt forferdelig

Jens og Thorvald Stoltenberg om Donald Trump og familiedynastier - og om da Jens rotet bort statsbudsjettet.

HISTORIEFORTELLERE: Jens Stoltenberg og Thorvald Stoltenberg snakket i dag om sine liv og sine nye bøker, under et «bokbad» ledet av Anne Grosvold på Centralteatret i Oslo.Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
HISTORIEFORTELLERE: Jens Stoltenberg og Thorvald Stoltenberg snakket i dag om sine liv og sine nye bøker, under et «bokbad» ledet av Anne Grosvold på Centralteatret i Oslo.Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et «bokbad» i Centralteatret i Oslo i dag, viste tidligere statsminister Jens Stoltenberg (57) sider ved seg selv som har vært ukjent for de fleste.

Han var der sammen med sin far Thorvald Stoltenberg (85), som er aktuell med boka «Frokost med Thorvald». Flere ganger fikk de to salen til å le.

Som da Jens kunne fortelle at Donald Trump er en helhjertet Nato-tilhenger.

«A big, big fan»

Som Natos generalsekretær hadde han for noen uker siden en samtale med USAs nye president.

- Han sa rett ut at han ikke bare er en tilhenger av Nato, men «a big, big fan», fortalte Stoltenberg.

Etter seansen foran publikum sier han til Dagbladet - mer alvorlig nå - at «det er viktig å huske at Nato ikke bare er viktig for Europa».

- Det er er en stor fordel for USA at de har venner og allierte som de har i Nato. Det er noe som ikke Kina og Russland har, og det gir USA en stor fordel.

- Skremmende

Hans far, som har en fortid som forsvarsminister og to ganger utenriksminister, siste gang fram til 1993, er også optimist.

I hvert fall «i utgangspunktet».

Han er bekymret for at det ikke er noen ledere i verden idag som har opplevd andre verdenskrig.

- Det er ledere i dag som snakker om krig som et verktøy, sier Thorvald Stoltenberg.

- Er Trump en av dem?

- Han har i hvert fall nevnt muligheten, på en måte som jeg synes er skremmende.

SIGNERTE BØKER: Jens og Thorvald Stoltenberg bøker i Centralteatret nå i ettermiddag.  Mens Jens ga ut boka «Min historie» i høst, er Thorvald bokaktuell med «Frokost med Thorvald». Foto: Halldor Hustadnes/Dagbladet
SIGNERTE BØKER: Jens og Thorvald Stoltenberg bøker i Centralteatret nå i ettermiddag.  Mens Jens ga ut boka «Min historie» i høst, er Thorvald bokaktuell med «Frokost med Thorvald». Foto: Halldor Hustadnes/Dagbladet Vis mer

Advarsel fra Jens

På Dagbladets spørsmål om elitene har grunn til å ta selvkritikk etter Brexit og valget av Trump, svarer Thorvald Stoltenberg på denne måten:

- Hvis du trekker inn Norge vil jeg si at den helt avgjørende forskjellen er at i USA er det mangel på balanse i samfunnet. Det er jo kapitalen som er eliten i USA. Du kan si mye galt om Stoltenberg- og Gerhardsen-familiene, men at vi er kapitalister, det tror jeg ingen vil bli skremt av.

Jens Stoltenberg sier dette da Dagbladet spør om hvor forståelig han synes opprøret mot elitene er:

- Folk har rett til å stemme på de partier de mener best representerer dem, men jeg vil argumentere sterkt for at de ikke undergraver de sterke internasjonale organisasjonene som alle er barn av krigen. FN, Nato, EU, Verdensbanken er jo laget etter andre verdenskrig for å hindre ny krig, og da må vi slå ring om dem for å styrke og fornye dem i stedet for å svekke dem.

Da statsbudsjettet forsvant

Foran publikum i Centralteatret nå i ettermiddag, virket far og sønn Stoltenberg glade og ubekymret. Da de etterpå signerte bøker for en lang rekke med folk, ble det mange klemmer.

Like ubekymrede har de ikke alltid vært.

Jens var det definitivt ikke en tidlig vårdag i 1997, da han for sitt bare liv ikke greide å huske hvor han hadde gjort av førsteutkastet til statsbudsjettet. Det var trolig det dokumentet den daværende finansministeren i Thorbjørn Jaglands regjering aller minst ville ha ønsket skulle komme på avveier.

- Det er det som kommer på bordet fra finansministeren, og det er finansministerens jobb å foreslå nye kutt og ofte mye avgiftsøkninger for å holde igjen på pengebruken, forklarer Stoltenberg til Dagbladet etter seansen i «bokbadet». En god del av forslagene forsvinner senere i prosessen.

Med andre ord: Hvis førsteutkastet kom ut i pressen, kunne det gi finansministeren enorme forklaringsproblemer, både overfor statsministeren, mediene og politiske motstandere.

- Sov nesten ikke

Det ble en fryktelig natt for finansministeren.

I stedet for å sove gikk han gang etter gang gjennom i tankene hvor han kunne ha gjort av statsbudsjettet.

- Jeg sov nesten ikke, det var helt forferdelig, forteller Stoltenberg.

Da han tidlig på morgenen dro for å levere datteren i barnehagen, skjønte han fortsatt ikke hva som hadde skjedd.

- Jeg var helt slått ut, og tenkte bare på hvordan jeg skulle håndtere krisa når mediene fikk tak i det, forteller Stoltenberg.

Over barneboblejakkene

Likevel måtte han bare fortsette med sine daglige gjøremål - som altså denne morgenen var å levere datteren i barnehagen.

- Jeg lurte på hvorfor ingen hadde ringt allerede, for jeg var helt sikker på at jeg hadde rota det bort. Og jeg hadde i og for seg rotet det bort, men det lå på den hylla ovenfor der hvor det hang små barneboblejakker, forteller Stoltenberg.

- Er det den verste nesten-katastrofen du har hatt?

- Jeg har hatt mye verre ordentlige katastrofer, type 22. juli og når nordmenn blir drept i Afghanistan og sånn, men av de tingene som aldri ble noen katastrofe, er nok dette noe av det verste, ja, forteller Jens Stoltenberg til Dagbladet.