Jens Stoltenberg om krisemøtet i Nato: Støtter Tyrkias versjon av hva som skjedde

Tyrkia skøyt ned russisk kampfly og innkalte til krisemøte i Nato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nato har nå hatt krisemøte etter at et russisk kampfly ble skutt ned av Tyrkia på grensa til Syria i dag.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kommer nå med en uttalelse.

- Jeg har tidligere uttrykt bekymring over Russlands militære nærvær langs NATOs grenser, sier Stoltenberg.

Han sier at Nato støtter Tyrkias versjon av hva som skjedde, basert på informasjon fra Natos samarbeidsland:

- Vi står i solidaritet med Tyrkia, sier Stoltenberg.

BLE SKUTT NED:  Flyet ble skutt ned av tyrkiske myndigheter og styrtet på den syriske siden av grensa. Tyrkia sier de advarte de russiske pilotene ti ganger om at de befant seg inne i tyrkisk luftrom. Putin sier russerne hele tiden var på den syriske siden av grensa.
BLE SKUTT NED: Flyet ble skutt ned av tyrkiske myndigheter og styrtet på den syriske siden av grensa. Tyrkia sier de advarte de russiske pilotene ti ganger om at de befant seg inne i tyrkisk luftrom. Putin sier russerne hele tiden var på den syriske siden av grensa. Vis mer

Samtidig sier han at Nato ønsker mer samtaler mellom Moskva og Ankara velkommen, altså at Tyrkia og Russland snakker sammen om hva som har skjedd. Han sier de må unngå «ulykker som eskalerer ute av kontroll».

- Jeg ber om ro og nedtrapping, sier Stoltenberg.

Dette har skjedd Det russiske kampflyet ble i dag skutt ned på grensa mellom Syria og Tyrkia. Tyrkia sier de advarte de russiske pilotene om at de var inne i tyrkisk luftrom hele ti ganger før de skjøt ned flyet. Men Russland hevder flyet var i syrisk luftrom.

Russlands president, Vladimir Putin uttalte tirsdag at flyet ble skutt ned over Syria, fire kilometer fra den syriske grensen.

- Vi er dolket i ryggen av noen som står i ledtog med terrorister, sa han.

- Jeg kan ikke kalle det som har skjedd i dag for noe annet, sa Putin.

- Antas å være i live Ifølge Reuters antas de to russiske pilotene å være i live. Regjeringskilder hevder at Tyrkia jobber for å sikre at pilotene blir løslatt fra en syrisk opprørsgruppe.

Den syriske borgerkrigen raser nå for femte året på rad, med flere hundre opprørsgrupper som kjemper mot Assad-regimet, terrorgruppa Den islamske stat (IS), al-Qaidas Nusrafronten og hverandre.

Området hvor flyet styrtet kontrolleres av syriske opprørsgrupper, som kjemper mot terrorgruppa IS i nordøst og Assad-regimet i sør. Deler av områdene i denne delen av Syria kontrolleres også av Nusrafronten.

UENIGE OM STED:  Med dette bildet mener Tyrkia de kan bevise at flyet krenket deres luftrom Russland er uenig, og mener flyet ble skutt ned fire kilometer fra den tyrkiske grensa. Foto: Turkish Armed Forces
UENIGE OM STED: Med dette bildet mener Tyrkia de kan bevise at flyet krenket deres luftrom Russland er uenig, og mener flyet ble skutt ned fire kilometer fra den tyrkiske grensa. Foto: Turkish Armed Forces Vis mer