DIREKTE: Om lag 3000 soldater fra flere ulike land vil delta i forestillingen på Byneset i Trondheim. Video: NRK Vis mer

«Trident Juncture»

Jens Stoltenberg svarer på kritikken mot NATO-øvelsen

NATO-landene demonstrerer nå sin militære styrke ved Trondheimsfjorden. - Vi gjør dette for å forhindre konflikt, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BYNESET/TRONDHEIM (Dagbladet): Lyden av drønn fra krigsfly fyller den isklare lufta i det stranda på Byneset i Trondheim angripes av marinefartøy, kampfly og helikoptere fra NATO-alliansen. Lufta fylles av kraftige smell fra bomber som slippes på jorder og i sjøen.

NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte i dag Byneset i Trondheim under Trident Juncture. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte i dag Byneset i Trondheim under Trident Juncture. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

På VIP tribunen, med utsikt til det hele, sitter NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg, forsvarsminister Frank Bakke Jensen, NATO-ambassadører og en rekke militære toppledere fra Norge og NATO.

Styrkedemonstrasjonen Joint Capability Demonstration, hvor 3000 soldater fra 15 nasjoner deltar, er en del av NATO-Øvelsen Trident Juncture og tar utgangspunkt i ulike scenarioer som utspiller seg i lufta, på sjøen og på land. Målet med oppvisningen er å vise hvordan styrkene fra NATO-landene øver og trener sammen.

DEMONSTRASJON: Styrkedemonstrasjonen Joint Capability Demonstration, hvor 3000 soldater fra 15 nasjoner deltar, er en del av NATO-Øvelsen Trident Juncture og tar utgangspunkt i ulike scenarioer som utspiller seg i lufta, på sjøen og på land.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: Styrkedemonstrasjonen Joint Capability Demonstration, hvor 3000 soldater fra 15 nasjoner deltar, er en del av NATO-Øvelsen Trident Juncture og tar utgangspunkt i ulike scenarioer som utspiller seg i lufta, på sjøen og på land. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

42 fly og 14 helikopter

Stille på fjorden ligger de nederlandske krigsskipene HNLMS Johan de Witt, HNLMS Karel Doorman og det franske angrepsskipet Dixmude. Skipene deltar i oppvisningen sammen med syv fregatter og flere mindre båter.

I tillegg til deltar et dusin bevæpnede militærkjøretøy på land, 42 fly, 14 helikopter inkludert det mye omtalte kampflyet F-35.

Protester

NATO - øvelsen Trident Juncture foregår over store deler av landet og er den største NATO-øvelsen på norsk jord siden den kalde krigen. 50.000 soldater deltar i øvelsen.

Det har ikke vært fritt for protester mot øvelsen eller mot styrkedemonstrasjonen på Byneset. Demonstrasjoner er blitt arrangert i Norges største byer og oppvisningen på Byneset har blant annet fått kritikk fra forfatter, journalist og filmskaper Erling Borgen, som har uttalt til NRK at Forsvaret bør skamme seg.

- De gjør krigsøvelsen til show og sjampanjefest, når militæret og krigsutstyret tidligere har tatt livet av hundretusener av mennesker, sier Borgen.

ROBOTER: I framtiden vil vi forsvare oss i langt større grad ved hjelp av roboter og sensorer. Men Forsvaret garanterer at det er mennesker som bestemmer om vi skal skyte eller ikke. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Forsvarer retten til å protest

Under en pressekonferanse i dag svarte Stoltenberg på kritikken som har kommet.

- Dette er en viktig øvelse for å sikre at tropper fra mer en 30 nasjoner kan operere sammen. Vi gjør dette for å forhindre konflikt. Hvis det er noen tvil om vår evne til å beskytte allierte risikerer vi konflikt, sa Stoltenberg.

Videre understreket han at NATO er en demokratisk allianse som forsvarer ytringsfriheten.

- Det er rettferdig og en del av en politisk debatt jeg ønsker velkommen. Problemet er hvis noen vil angripe ideen om et åpent og fritt samfunn. Vi er ikke redde for åpne debatter, fortsatte han.

Ifølge Stoltenberg viser undersøkelser at støtten til NATO er større enn på mange år.

- En del av grunnen er at man ser nye utfordringer når det gjelder forholdet til Russland, IS, terrorangrep og cyberangrep. De ser at NATO kan respondere på det.

Også forsvarsminister Frank Bakke Jensen framhevet NATOs verdier. Under pressekonferansen sa han dette om protestene som er kommet:

- Nato er basert på en rekke verdier. Vi forsvarer deres rett til å demonstrere mot oss, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer