Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenberg var «kongen på haugen» etter valgnatta...

Nå straffes han nådeløst for biodieselbråket.

STRAFFES: Jens Stoltenbergs popularitet faller med 18 prosentpoeng etter biodieselbråket. Foto:  Lise Åserud / SCANPIX
STRAFFES: Jens Stoltenbergs popularitet faller med 18 prosentpoeng etter biodieselbråket. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): På Synovates novembermåling får Arbeiderpartiet 32,9 prosent. Det er 3,5 prosentpoeng tilbake fra oktober og en tilbakegang på 2,5 prosent i forhold til stortingsvalget. Ap lekker til Høyre og noe til SV, som går fram med 1,3 prosentpoeng. Samlet får de rødgrønne 80 mandater, noe som ikke hadde holdt for å få gjennom den omstridte biodieselavgiften.

Samtidig faller statsminister Jens Stoltenbergs popularitet med hele 18 prosentpoeng. Mens 51 prosent av velgerne i oktober mente at Stoltenberg gjorde en god jobb, er det nå 33 prosent som mener det. 20 prosent mener Stoltenberg gjør en dårlig jobb, mot bare åtte prosent i oktober.

Dette er det største og mest dramatiske fallet på en måned for Jens Stoltenberg på Dagbladets popularitetsmålinger siden han tiltrådte som de rødgrønnes statsminister høsten 2005.

Den rødgrønne seiersrusen etter valget er definitivt historie, og valgkampens store vinner, Jens Stoltenberg, er for lengst tilbake i den grå hverdagen — og vel så det.

Upopulære avgifter
— Det er aldri populært med enkeltavgifter, men de inntektene avgiftene gir er populære, for de brukes til skole, vei og andre fellesgoder. Det norske folk har ved to valg vist at de velger fellesskapet, sier statsminister Jens Stoltenberg via sin statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen.

Ap-sekretær Raymond Johansen utdyper:

— Det er klart at det har vært mye negativ oppmerksomhet rundt biodiesel, både form og innhold. Det slår ut på stemningsrapporter som meningsmålinger er. Avgifter er sjelden gladsaker, og det ble mye turbulens. I ettertid er det lett å se at prosessen burde vært bedre. Vi
fikk etter hvert forklart hva saken dreier seg om, men burde nok vært tidligere ute, sier Johansen.

— Hva er årsaken til at Stoltenberg faller så kraftig i popularitet? Kan bøkene om hans lederevner, for eksempel Karita Bekkemelloms bok, ha bidratt?

— Det vil jeg ikke spekulere i. Jens? posisjon er veldig sterk, og jeg synes det først og fremst er grunn til å fokusere på at han klart å vinne to valg. Det er et mesterstykke. Det er svært få som greier å bli gjenvalgt, sier Johansen.

— Urimelig
— Kan velgerne ha opplevd Stoltenberg som arrogant i striden om biodieselavgiften?

— Det kan jeg ikke skjønne. Det dreier seg om et forslag fra en samlet regjering. Ap har sittet med to andre partier og blitt gjenvalgt, blant annet fordi vi har klart å finne konsensus og gode løsninger. At opposisjonen prøver å beskylde oss for maktarroganse, er urimelig, sier Johansen.

Fremskrittspartiets Siv Jensen sier til Dagbladet at Jens «liksom var kongen på haugen» under valgkampen. Hun mener at mediene rettet skytset inn mot partiene som ikke satt med makta, og lot Stoltenberg være i fred.

— Nå blir han utfordret hele tida, og svakhetene kommer fram. Jeg synes Jens har håndtert problemene veldig dumt, og han får svi for det i målingene. Men jeg har flere ganger lurt på hvorfor Jens Stoltenberg har vært så sta når det gjelder biodieselavgiften, sier Siv Jensen, og hun svarer selv på spørsmålet:

— Jeg tror han har en skjult agenda. Jeg mistenker ham for å være litt lei av SV og Senterpartiet. Han ønsker på sikt å bli kvitt de to partiene i regjeringen. Han har begynt å spikre likkiste til de to partiene, men den er fortsatt åpen.

Karita-effekt
E24-kommentator Elin Ørjasæter tror bøkene til Karita Bekkemellem og Åslaug Haga er en viktig årsak til Stoltenbergs popularitetsfall.

— Det er sunt bondevett å fordele litt skyld. Jeg tror mange tenker at Karita er kanskje ikke helt grei, men det må være noe i virkelighetsbeskrivelsen hennes av Jens. Jeg tror også mange — med rette — ikke oppfatter Hagas bok som fiksjon, selv om hun hevder at det er det, sier Ørjasæter til Dagbladet.

DAGBLADETS PARTIBAROMETER: Målingen er utført av Synovate på oppdrag for Dagbladet 24. - 26. november ved telefonintervju med 922 stemmeberettigede i et representativt utvalg av befolkningen.
DAGBLADETS PARTIBAROMETER: Målingen er utført av Synovate på oppdrag for Dagbladet 24. - 26. november ved telefonintervju med 922 stemmeberettigede i et representativt utvalg av befolkningen. Vis mer

Samtidig trekker hun fram diskusjonen om biodieselavgift og sykelønnsdebatten.

— Det har blitt mange ting på en gang, sier Ørjasæter.

Hun er overrasket over at folks mening om Stoltenberg svinger så mye fra måned til måned, men påpeker at popularitetsfallet kommer på et gunstig tidspunkt for statsministeren.

— Er det et tidspunkt han virkelig tåler dette på, så er det nå, rett etter at han har vunnet valget, sier Ørjasæter.

Roser Stoltenberg
Hun skryter også av måten han har taklet dette på.

— Det er ofte måten ledere selv takler motgang på som avgjør om de faller eller blir sittende. Bøkene synes jeg Stoltenberg har håndtert på en glitrende måte, sier Ørjasæter.

— Er omdømmet hans likevel varig svekket som en følge av disse sakene?

— Nei, ikke i mine øyne. Men ingen ledere er perfekte. Hadde han vært det, hadde det vært motbydelig og farlig.

Pingle og Stalin
Valgforsker Frank Aarebrot mener biodrivstoffsaken er «relativt dårlig håndtert» av regjeringen. Han tror også bøkene til Karita Bekkemellem og Åslaug Haga kan ha bidratt til å svekke velgernes syn på Stoltenberg.

— I bøkene ble han jo framstilt som en pingle, mens han nå framstilles som en Stalin. Det kan forklare noe av fallet i popularitet, sier Aarebrot.

Han mener for øvrig det er kommet en del absurde påstander fra opposisjonen.

— Parlamentarismen forutsetter jo partipisk, sier han.

SV går fram 1,3 prosentpoeng fra oktober og får nå 6,5 prosent, noe som er marginalt over valgresultatet. Sp får 5,5 prosent. Samlet ville de rødgrønne mistet seks mandater og fått 80 dersom målingen hadde vært valg.

• Les Marie Simonsens kommentar på sistesida i dagens papirutgave av Dagbladet: «Det er som fortjent, Jens!»

- SKJULT AGENDA: Siv Jensen tror Jens Stoltenberg har vært bestemt i biodieselsaken for å bli kvitt de to andre partiene i regjeringen.   Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
- SKJULT AGENDA: Siv Jensen tror Jens Stoltenberg har vært bestemt i biodieselsaken for å bli kvitt de to andre partiene i regjeringen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media