BARNDOMSPARADIS: Da Jens Stoltenberg for to år siden ble en av eierne av Stoltenberg-familiens sommersted på Søndre Sandøy, skrev Dagbladet at Jens har vært på sommerstedet nesten hver eneste sommer siden han var barn. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BARNDOMSPARADIS: Da Jens Stoltenberg for to år siden ble en av eierne av Stoltenberg-familiens sommersted på Søndre Sandøy, skrev Dagbladet at Jens har vært på sommerstedet nesten hver eneste sommer siden han var barn. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Jens Stoltenbergs ferieøy hjemsøkes av husbukk

Stoltenberg-nabo er pålagt å brenne materialer på stedet for å unngå spredning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredriksstad Blad meldte i dag om strenge tiltak for å unngå spredning av husbukk på Jens Stoltenbergs ferieøy Søndre Sandøy.

Vilkåret kommunen har satt for å la Oslo-mannen Morten Haneng rive feriehuset han har på øya og siden bygge nytt, er at han brenner og destruerer rivningsmaterialene på stedet.

Ifølge artikkelen er grunnen at huset er fullt av husbukk og at kommunen frykter spredning.

Isoleres - Vi ønsker å isolere problemet. Vi vil ikke ha disse materialene levert på kommunens avfallsmottak på Sandbakken, sier leder av utvalget for miljø og teknikk, Kim-Erik Ballovarre til Fredriksstad Blad, som også skriver at Søndre Sandøy ifølge flere kilder er «spesielt utsatt for husbukk».

Feriehuset som nå skal brennes for å gi plass til et nytt, er et av nabohusene til den tidligere Ap-statsministerens sommersted. Stoltenbergs hus, som han eier sammen med søsteren Camilla og en annen slektning, omtales gjerne som en «prakteiendom» og ligger i et uhyre populært ferieområde.


Men nå kaster altså husbukken skygger over ferieparadiset.

300 meter Morten Haneng sier til Dagbladet at flere av de gamle husene på Søndre Sandøy har husbukk. Han forteller at han ikke har diskutert problemet med Jens Stoltenberg, som har sitt sommersted like ved.

- Det er ikke så langt unna. Å gå er det vel 300 meter, sier Haneng.

Han tror likevel ikke at det er noen stor risiko for at husbukken skal spre seg til Stoltenberg-huset.

- Det er først og fremst hvis man tar materialer og flytter rundt på dem, at det sprer seg, sier Haneng. Han forklarer at det er flere hus mellom hans og Stoltenbergs, men at han og den tidligere statsministeren har felles brygge.

Jens Stoltenberg var i kveld ikke tilgjengelig for kommentar.

Spredningsfare? Ifølge bygningssjefen på Hvaler, Per Otto Rød, må det sendes ut nabovarsel om rive- og byggeplanene, men ikke om husbukk-faren.

- Vi har skrevet at rivningsmaterialene skal håndteres på betryggende måte, og så har politikerne hengt på at de skal brennes på stedet, sier Rød til Dagbladet.

- Hvor stor vurderer du at faren er for at husbukken kan spre seg til Stoltenbergs hus?

- Det vil jeg ikke mene noe om. Det kan hende den er der allerede, for alt jeg vet, sier Rød spøkefullt - før han med en høy latter understreker at han bare spøker.

TREBUKK-FAMILIEN: Hylotrupes bajulus er det latinske navnet på husbukk, som ifølge Wikipedia tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er et meget alvorlig skadedyr for trehus, men finnes bare i de varmeste områdene av Norge. Foto: Siga / Wikimedia Commons
TREBUKK-FAMILIEN: Hylotrupes bajulus er det latinske navnet på husbukk, som ifølge Wikipedia tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er et meget alvorlig skadedyr for trehus, men finnes bare i de varmeste områdene av Norge. Foto: Siga / Wikimedia Commons Vis mer