Jens Stoltenbergs minneord om Anne Lindh

Et lysende menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anna Lindh var et lysende menneske.

Hun lyste som politiker. Hun lyste som person.

Hun hadde en uvurderlig verdi i vår tid: et engasjement som smittet.

Alle som opplevde Anna, ble revet med av hennes mot og vilje.

Med hennes bortgang har Sverige og sosialdemokratiet mistet et stort menneske og en fremragende leder. Hun var den fremste i sin generasjon.

I dag er det først og fremst tid for å tenke på hennes nærmeste og etterlatte. To barn har mistet sin mor. En mann har mistet sin ektefelle. Foreldre har mistet sin datter. Vi føler med dem i deres sorg og fortvilelse.

Anna Lindh var en nær politisk og privat venn i nesten tjue år.

Anna var så glad i livet. Hun var selv full av liv. Hun var engasjert og deltakende. Hun kjempet kompromissløst for det hun trodde på. Hun trodde på det gode.

Jeg hadde gleden av å arbeide nært sammen med henne. Vi ledet de sosialdemokratiske ungdomsbevegelsene i våre land samtidig. Det brakte oss på mange reiser sammen. Jeg kommer aldri til å glemme Annas engasjement. For fred. For solidaritet. For internasjonal rettferdighet. For de svake.

Hun var en markant og uredd bærer av de sosialdemokratiske verdiene.

Anna lyste som medmenneske og venn. Jeg har lært av hennes evne til å kombinere rollen som statsråd og mor. Vi snakket mye også om disse sidene ved livet. Og selv i det travleste internasjonale arbeidet glemte hun aldri omsorgen og omtanken for de nærmeste, for barna, familien og vennene.

Anna Lindh var en sterk og modig utenriksminister. Også på den internasjonale arena lyste hun. Derfor vant hun raskt respekt og anerkjennelse, selv blant politiske motstandere. Hun var en europeer. Hun ble revet bort midt i sitt politiske arbeid for det europeiske fellesskapet hun trodde så sterkt på.

Drapet på Anna Lindh fyller oss med sorg og sinne. Men det må ikke få fylle oss med avmakt.

Det må ikke føre til at vi bøyer oss for de kreftene som truer demokratiet. Vi må ikke la ugjerninger som dette bryte ned det vi tror på. Alle som delte Annas engasjement for demokratiet må arbeide videre i hennes ånd. Det er den beste måten vi kan hedre Anna Lindhs minne på.

SØRGER: Jens Stoltenberg sørger over tapet av en kjær venninne.