Jens stoppet islamdebatten i Ap

Hastemøte etter Jagland og Kolberg-krangelen i går.

PÅ GLATTISEN: Partisekretær i Ap, Martin Kolberg, her fotografert på vei til Dagsnytt 18 i går, satt i gang debatten om radikal islam i Ap. Foto: Henning Lillegård
PÅ GLATTISEN: Partisekretær i Ap, Martin Kolberg, her fotografert på vei til Dagsnytt 18 i går, satt i gang debatten om radikal islam i Ap. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet får bekreftet at Jens Stoltenberg i all hast innkalte til telefonkonferanse med alle sine fylkesledere i går ettermiddag. Tema var striden om Aps syn på radikal islam som har oppstått mellom partisekretær Martin Kolberg og stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Stoltenberg sa klart fra om at Kolbergs omstridte krigserklæring mot radikal islam, er Arbeiderpartiets syn.

- Statsministeren ville ha støtte fra fylkeslederne på Martin Kolbergs uttalelser, og det fikk han. Jeg oppfattet ingen uenighet mellom oss fylkesledere i denne saken, sier Sveinung Valle, fylkesleder i Hordaland Ap.

Skal ta grep
Fylkesleder i Møre og Romsdal Ap, Trond Seth, synes det var smart av Jens Stoltenberg å innkalle til møte.

- Det var fornuftig å ta en prat. Jens ville forankre det Martin Kolberg har sagt i partiet. Vi står fast på at vi vil kjempe mot radikal islamisme, sier Seth.

Han mener Thorbjørn Jagland har spissformulert budskapet sitt da han kritiserte Kolberg.

- Dette er et krevende tema, men avklaringsmøtet viste at vi har bred enighet om denne kampen i Arbeiderpartiet, sier Seth.

Etter det Dagbladet erfarer, varslet Stoltenberg i går også at partiledelsen skal ta et fastere grep om verdi- og integreringsdebatten framover etter håpløs og vaklete håndtering i flere saker i det siste.

Fra fest til bråk
- Debatten har ulmet under overflaten i flere år. Ap nærmer seg et punkt hvor vi er nødt til å ta noen veivalg. Det vil vi nå gjøre, og vi vil se klare tegn på det i nær framtid, sier en sentral kilde i Ap til Dagbladet.

Mandag ettermiddag deltok stortingspresident Thorbjørn Jagland i 50-årsfeiringen av statsminister Jens Stoltenberg.

Men bare få timer etter at Jagland ble avbildet i gemyttlig samtale med jubilanten og partisekretær Martin Kolberg, dundret han løs mot partiledelsen under en religionsdebatt i regi av NRK og Aftenposten på Litteraturhuset i Oslo.

- Man har ikke engang klart for seg hva radikal islamisme er. Man eksemplifiserer med hijab og kjønnslemlestelse av kvinner, slår det opp i ei gryte og kaller det radikal islam. Slik skapes et fiendebilde av islam. (...) Det er all mulig grunn til å bekjempe radikal islam, men den finnes ikke i Norge, sa stortingspresidenten.

- Usant fra Jagland
Samtidig som Kolberg får støtte for å gå hardt ut mot ekstreme krefter innen de islamske miljøene i Norge, får han også kritikk fra egne rekker for å være for kunnskapsløs og blande sammen likt og ulikt.

Kilder i Arbeiderpartiet opplyser til Dagbladet at Jaglands utfall mot Kolberg har støtte i partiet. Det noen kilder i partiet kaller Kolbergs Frp-flørt har skapt sterke reaksjoner.

Dagbladet møtte i går Martin Kolberg, som sier at partiledelsen står samlet, og at Jagland tar feil i sin kritikk.

- Jagland bygger på en gal forståelse av hva som er sagt og gjort. Vi er for en flerkulturell utvikling og integrering. Men det betyr ikke at vi ikke skal følge vår politiske tradisjon med å bekjempe alle former for undertrykkelse og intoleranse, sier Kolberg.

- Jagland mener partiledelsen spiller på frykt for å vinne stemmer, slik Frp gjør?

- Det utsagnet får stå for stortingspresidentens regning. Det er usant og uriktig. Men man kan alltid diskutere timing, sier Kolberg.

Frykt i folket
Aps innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan-Grande avviser overfor Dagbladet at Kolberg løper etter Frp.

- Frps politikk og negative retorikk om innvandrere vil føre til radikalisering av islamske grupper. Vi har i dag ingen snikislamisering i Norge, vi har enkelte ekstreme grupper som Politiets sikkerhetstjeneste har god oversikt over. Det er ingen overhengende fare, samtidig må vi ta på alvor frykten i det norske folk når man ser at samfunnet endrer seg, sier Stokkan-Grande.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer