Jens stoppet kaoset på Slottet

Seinhøstes 1996 stanset Finansdepartementet slottsombyggingen på grunn av manglende økonomisk kontroll. - Vi forsto at bremsene måtte settes på, sier Jens Stoltenberg, som da var finansminister. Etter det Dagbladet forstår tok kongen selv spørsmålet opp med statsminister Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, var slottsombyggingene et tema på flere møter mellom daværende statsminister Thorbjørn Jagland og kong Harald. Kongen tok selv initiativ til at temaet ble bragt på bane. Og da finansminister Jens Stoltenberg høsten 1996 gikk til det drastiske skrittet å stanse arbeidet, tok kongen saken opp med Jagland. Kongen skal ha vært bekymret for at stansen ble langvarig.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kommentarer verken fra Slottet eller Jagland.

Truet Statsbygg

Allerede i februar samme år, da Sigbjørn Johnsen ennå var finansminister, grep finansråd Svein Gjedrem, i full forståelse med Johnsen, direkte inn overfor Statsbyggs administrerende direktør, Kjell Brevik. Dette går fram av et brev til Statsbygg av 15. februar 1996, som Dagbladet har fått tilgang til av Finansdepartementet.

Brevet avslører at departementet på det tidspunktet helt hadde mistet tilliten til Breviks styring av slottsprosjektet. Gjedrem skriver:

«Departementet er innstilt på å vurdere å stille prosjektene i bero dersom Statsbygg ikke kan forsikre departementet om at man har betryggende kostnads- og framdriftsstyring.»

Et halvt år seinere valgte departementet, nå ved Stoltenberg, å gjøre alvor av sine trusler. Informasjonssjef i Finansdepartementet Anne-Sissel Skånvik bekrefter at arbeidene ble stanset i en periode seinhøstes 1996.

Måtte bremse

- Jeg husker godt at vi drøftet den saken inngående. Allerede få uker etter at jeg ble finansminister ble det klart at noe drastisk måtte gjøres. Bremsene ble satt på, og vi ba Statsbygg om en opprydding. I mellomtida bestemte vi oss for å ta en pause, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenberg forteller at saken tok mye tid i departementet.

- Problemet var at man åpenbart ikke hadde oversikt over hvor mye dette ville koste. Alle er enige om at vi bør bruke penger på å få et flott slott. Men man skal likevel ha kontroll med utgiftene.

Stoltenberg medgir at dette var en ekstra vanskelig sak fordi den handlet om Slottet og kongefamilien. Andre kilder forteller Dagbladet at det var to kulturer som møttes: Statsbyggs nøkterne og Slottets mer ekstragavante. Kommunikasjonen fungerte rett og slett ikke. Samtidig krevde saken en viss diskresjon.
Stoltenberg avviser saken ble hemmeligholdt.

Kronene rullet

Allerede en uke etter brevet som ble sendt 8. februar, sendte Gjedrem et grundig direktiv til Statsbyggs administrerende direktør. Da Gjedrem sendte direktivet, var den samlede kostnadsrammen for ombyggingen av slottet (delprosjekt 3, 4 og 5) «bare» kommet opp i 149 millioner kroner. På det tidspunktet representerte dette en budsjettoverskridelse på 64 millioner kroner.

Den 20. august mottok Finansdepartementet en rapport fra Statsbygg der det ble meldt om en budsjettoverskridelse på mellom 10 og 15 millioner kroner på delprosjekt 3 (se faktaramme). Den 18. september svarte Finansdepartementet at Statsbygg måtte avklare med Slottet hvordan merutgiftene skulle dekkes inn - og at dette måtte legges fram for Finansdepartementet før det ble inngått bindende kontrakter for delprosjekt 4.

Kom ikke på tale

Den 6. november meldte Statsbygg at budsjettoverskridelsen hadde vokst ytterligere til 23 millioner kroner. I brevet kom direktør Kjell Brevik med følgende oppsiktsvekkende uttalelse: «Innenfor de økonomiske rammer som er gitt - og den prosjektorganisering som har utviklet seg over tid - kan ikke Statsbygg se at styringsfunksjonen er tilstrekkelig til å videreføre prosjektet på nåværende tidspunkt.»

Finansråd Gjedrem kalte sporenstreks Statsbyggs direktør Kjell Brevik og hoffsjef Lars Petter Forberg inn på teppet.

Finansdepartementet sto beinhardt på at det ikke kom på tale å gå til Stortinget med stadig nye budsjettoverskridelser.

Den 20. desember mottok Finansdepartementet et brev fra Statsbygg, undertegnet Brevik og hoffsjef Forberg der de la fram en skisse for den videre jobben. Samme dag trykket departementet på startknappen. Arbeidene kunne fortsette.

<B>STOPPET OPP:</B> -Allerede få uker etter at jeg ble finansminister ble det klart at noe drastisk måtte gjøres. Bremsene ble satt på, og vi ba Statsbygg om en opprydning, sier Ap-nestleder Jens Stoltenberg.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer