Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens strammer inn asylpolitikken

Men SV sier seg uenig i 8 av 13 punkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) innkalte i dag på kort varsel til pressekonferanse om asylpolitikken.

- Vi har sett sterk økning i antall asylsøkere til Norge. Det er en en økning av mennesker som i stor grad ikke har krav på opphold, og derfor mener vi det er nødvendig å begrense adkomst av antall mennesker som ikke har behov for beskyttelse, sier Stoltenberg.

Norge har ved siden av Nederland hatt den største økningen av asylankomster i Europa i 2008. Hittil i år er det kommet mer enn dobbelt så mange asylsøkere som på samme tid i fjor.

Mens det i 2007 kom 6.500 asylsøkere, ligger det an til å komme om lag 15.000 asylsøkere i år. 60 prosent av søkerne får avslag. Hvis tilstrømningen fortsetter vil det utløse ekstrakostnader for Norge på 6,4 milliarder kroner i år.

- Regjeringen vil verne om retten til asyl for mennesker på flukt. Derfor er det påkrevd med tiltak for å redusere ytterligere ankomster av asylsøkere som ikke oppfyller vilkårene for beskyttelse, sier Dag Terje Andersen.

SV uenig

I en pressemelding listes det opp 13 konkrete innstramninger i asylpolitikken.


- SV tar dissens på punkt en til åtte, opplyste Stoltenberg på pressekonferansen.

SV-leder Kristin Halvorsen skal kommentere saken ved 14-tiden. Dagbladet.no følger saken.

Rent formelt kan SV bare ta dissens på ett punkt, punkt fem (se listen nedenfor). Dette punktet, som omhandler krav til utdanning eller arbeidserfaring for å få familiegjenforening, er det eneste som skal behandles i regjeringen. De sju andre tiltakene SV er i mot har de valgt å si de er uenige i.

STRAMMER INN: 
Statsminister Jens Stoltenberg ( til venstre) og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen presenterte i Oslo onsdag en rekke tiltak som regjeringen setter i verk for å begrense antallet asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse. Foto: Morten Holm / SCANPIX
STRAMMER INN: Statsminister Jens Stoltenberg ( til venstre) og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen presenterte i Oslo onsdag en rekke tiltak som regjeringen setter i verk for å begrense antallet asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- SV er enige i at vi må begrense tilstrømmingen, sier Stoltenberg. 

Kan ikke få automatisk opphold

Et av de viktigste tiltakene til Stoltenberg og Andersen er nå at man ikke lenger vil gi opphold på humanitært grunnlag til alle personer som kommer fra bestemte områder.

- Fra nå av skal alle få en individuell vurdering, sier Stoltenberg.

Regjeringen sier opgså den vil intensivere arbeidet med å få på plass tilbaketakelsesavtaler med viktige opprinnelsesland for personer uten lovlig opphold i Norge.

Det skal utredes et eget hurtig saksbehandlingsløp i de tilfellene der asylsøkeren ikke bidrar til å avklare sin identitet. Ni av ti asylsøkere kommer til Norge uten pass, mange går så langt at de skjærer eller svir av huden på fingertuppene sine.

Her er tiltakene

1. Praksis når det gjelder opphold på humanitært grunnlag skal baseres på en individuell behandling av den enkelte sak, og ikke en gruppevurdering i forhold til det enkelte landområdet.

image: Jens strammer inn asylpolitikken

2. Manglende tilknytning til et geografisk område i saker som omhandler internflukt, skal ikke være tilstrekkelig alene for å få opphold på humanitært grunnlag. Det må foreligge andre sterke menneskelige hensyn for at oppholdstillatelse kan gis.

3. Norsk flyktning- og asylpolitikk fastsettes av norske myndigheter. Både i dag og fremover skal norsk praksis i hovedtrekk samsvare med praksis i andre sammenlignbare land.

4. Praksis etter Dublin II-reglene tilpasses praksis i andre land, slik at det ikke gjøres generelle unntak fra hovedprinsippet i Dublin II-reglene med mindre det foreligger særlige grunner. Det vil gjøres en individuell vurdering når det gjelder returer til Hellas og returer av enslige mindreårige asylsøkere.

5. Det innføres et vilkår om at referansepersoner som har opphold på humanitært grunnlag, må ha fire års utdanning eller arbeidserfaring i Norge for at det skal kunne innvilges familiegjenforening eller -etablering. Det samme vil gjelde for personer som har flyktningstatus, men bare ved familieetablering. Vilkåret vil ikke gjelde for personer som har fått tillatelse som arbeidsinnvandrere eller etter regelverket for EØS-borgere. Det kan gjøres unntak fra vilkåret dersom særlige grunner taler for det.

6. Det kan etter en individuell vurdering gis begrensede tillatelser uten rett til fornyelse, for enslige mindreårige søkere over 16 år som i dag får oppholdstillatelse kun fordi norske myndigheter ikke finner omsorgspersoner.

7. Etablering av praksis i strid med UNHCRs anbefalinger om beskyttelse skal som hovedregel prøves i stornemnd med mindre praksis følger av instruks fra AID til UDI.

8. UD har ansvaret for å fremforhandle og inngå en tilbaketakelsesavtale med Irak. Arbeidet forseres. Forutsetningene for å inngå en slik avtale, herunder de budsjettmessige konsekvenser utredes.

9. Regjeringen vil intensivere arbeidet med å få på plass tilbaketakelsesavtaler med viktige opprinnelsesland, for personer uten lovlig opphold i Norge.

10. Det utredes nærmere et forslag om eget hurtig saksbehandlingsløp i de tilfellene der asylsøkeren ikke bidrar til å avklare sin identitet.

11. Det skal tas fingeravtrykk av alle søkere som ikke kan dokumentere sin identitet, eller som må antas å oppgi falsk identitet.

12. Forslag til forskrift som begrenser nemndmøtebehandlingen i UNE til de vesentlige tvilsspørsmålene i en sak, sendes på høring.

13. Det etableres et hurtigløp som skal gi fullført saksbehandling og vedtaksfatting for enkelte grupper hvor det erfaringsvis er høy andel avslag. Det forutsettes at alle berørte etater som er nødvendige for å få til hurtigløpet, inngår i samarbeidet.

Les hele pressemeldingen her.

Dagbladet.no er på pressekonferansen. Saken oppdateres.

KASTER PASS OG SLIPER AV FINGERAVTRYKK: Regjeringen vil utrede muligheten for raskere saksbehandling av asylsøkere der man ikke kan fastslå identiteten.
UENIG I INNSTRAMNINGEN:</B> SV-leder Kristin Halvorsen kommenterer saken i ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!