KOMMER IKKE HJEM Her jobber Statsminister Jens Stoltenberg på det som må være hans nyinnkjøpte iPad mens han forgjeves venter på flyplassen utenfor New York. Nå har han tatt inn på hotell og må belage seg på å styre landet derfra. Foto: Statsministerens kontor.
KOMMER IKKE HJEM Her jobber Statsminister Jens Stoltenberg på det som må være hans nyinnkjøpte iPad mens han forgjeves venter på flyplassen utenfor New York. Nå har han tatt inn på hotell og må belage seg på å styre landet derfra. Foto: Statsministerens kontor.Vis mer

Jens styrer landet med iPad fra New York

Strandet i USA på grunn av asken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg er blant flere hundre tusen flypassasjerer som nå rammes i Norden og Storbritannia av askeskyen fra Island.

- I likhet med veldig mange andre er jeg blitt forsinket av vulkanen. Det er ikke så mye å gjøre med. Derfor jobber jeg fra New York, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Ruteflyet han skulle ta fra flyplassen Newark hadde avgang klokken 20 i går kveld, amerikansk tid (klokken 02.00 norsk tid). Men så kom forsinkelsene.

Styrer landet fra New York- Avgangen ble først utsatt en rekke ganger, før den ble kansellert. Nå har vi en plan om å komme hjem med ett døgns forsinkelse. I mellomtiden jobber statsministeren herfra, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor. Han følger Stoltenberg på USA-reisen.

Bildet delegasjonen selv har tatt av den ventende statsministeren viser at han har fått seg et nytt arbeidsverktøy på USA-reisen. Stoltenberg har skaffet seg et eksemplar av den mye omtalte iPad, som foreløpig kun selges i USA.

Etter å ha ventet i flere timer på flyplassen, er statsministerdelegasjonen nå innlosjert på hotell i storbyen. Det blir nå regjeringssjefens nye kontor inntil askeskyen letter og gjør det mulig for ham å fly hjem.

- Alternativet er jo sjøveien og den gamle amerikalinjen?

- Haha. Vi jobber for å finne alternativer. Men foreløpig satser vi på rutefly, sier statssekretæren til Dagbladet.

Alt blir trolig stengt klokken 10Men stoltenberg er en av trolig flere hundre tusen flypassasjerer som rammes i dag. Bare i Norge vil omlag 1000 flyavganger rammes om dagen hvis hele luftrommet blir stengt.

Foreløpig er luftrommet og all flytrafikk nord for Trondheim stengt. Men Avinor varsler nå at luftrommet over hele Norge trolig blir stengt fra klokken 10.00.

- Prognosen er at alt blir stengt fra klokken 10.00, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Dagbladet.

- Akkurat nå går det noe trafikk fra Gardermoen, Torp, Rygge og Kjevik - samt østøver fra Værnes. Men jeg tror alt blir stengt, sier han.

Hele Europa rammesOgså Storbritannia og  Sverige har stengt den nordlige delen av sine luftrom. Ifølge Narvesen vurderer også Storbritannia å stenge hele sitt luftrom om kort tid. Da vil det bli fullstendig kaos i hele Europa.

- Det eneste vi kan si til dette er at det er farlig å fly inn i sånne askeskyer, fastslår Narvesen.

Hvor lenge luftrommet blir stengt er helt uvisst.

- Verken vi eller meteorologene har veldig stor erfaring med vulkaner. Alt beror på vindretninger, hvor lenge utbruddet pågår, og slags utbrudd det er. Såvidt jeg forstår kommer det veldig mye røyk og aske ut av dette, sier Narvesen.

Alle flypassasjerer oppfordres nå til å ta kontakt med sine respektive flyselskap for å holde seg oppdatert om situasjonen og sine avganger.

Det vil også komme fortløpende informasjon på Avinors hjemmesider, og selvsagt på db.no.