Jens synes pensjon er vanskelig

Stoltenberg betrodde seg til pensjonister i Bergen.

VANSKELIGE REGLER: Statsminister Jens Stoltenberg ble selv for alvor klar over de kompliserte pensjonsreglene da han var finansminister og foreldrene hans fikk brev om hvilken pensjon de skulle få. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
VANSKELIGE REGLER: Statsminister Jens Stoltenberg ble selv for alvor klar over de kompliserte pensjonsreglene da han var finansminister og foreldrene hans fikk brev om hvilken pensjon de skulle få. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Det er et demokratisk problem at det er nesten umulig å forstå reglene for pensjon, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han møtte Norsk Pensjonistforbund i Bergen tirsdag.

Statsministeren tok grundig for seg endringene i pensjonssystemet som er gjennomført de siste årene.

Han fortalte at han selv for alvor ble klar over de kompliserte pensjonsreglene da han var finansminister og foreldrene hans fikk brev om hvilken pensjon de skulle få.

Uforståelig

- Brevene fra Statens Pensjonskasse var absolutt umulige å forstå, sa Stoltenberg. Han satte seg da som mål å bidra til et enklere pensjonssystem.

- Nå har vi fått et enklere og mer rettferdig system. Men det er dessverre lange overgangsordninger, sa Stoltenberg til landsmøtet.

- Vi politikere må gjøre det vi kan for å forenkle pensjonssystemet og informere om det. Men vi kan nok aldri si at pensjon blir enkelt, sier Stoltenberg til NTB.

Populær

Statsministeren var en meget populær gjest på Pensjonistforbundets landsmøte i Bergen. Han ble mottatt med stående applaus da han roste forbundet for å ha bidratt til det han kalte et historisk løft av minstepensjonen ved årets trygdeoppgjør.

Pensjonistene jublet også da statsministeren fortalte at forbundet vil få 1 million kroner fra Den kulturelle spaserstokken for å utrede nye måter å formidle kultur på til eldre.

- Vi har lyktes

- Jeg blir inspirert av å se dere, sa en opplagt statsminister til forsamlingen av pensjonister.

- Dere representerer den største forbedringen, det største framskrittet vi har opplevd noen gang. Aldri har så mange levd så lenge som i dag, sa Stoltenberg som tok til orde for å avskaffe uttrykket eldrebølgen.

- Det høres ut som en bølge som kommer veltende over samfunnet. Ordet har en negativ klang. Men det er omvendt. Det at flere blir eldre fordi flere lever lenger viser at velferdssamfunnet har lyktes. Det er det beste som kan skje.

Hoder og hender

- At pensjonistene lever lenger er ikke et problem, men en styrke for det norske samfunn, sa Stoltenberg, som ikke la skjul på at økende levealder stiller store krav.

- Vi trenger flere hender og flere hoder i eldreomsorgen. Når vi produserer aluminium, kan vi erstatte mennesker med maskiner. I omsorg kan en i liten grad gjøre det. Den nære omsorgen kan bare mennesker utføre. Er det noe jeg er engstelig for, så er det om vi har nok hender og hoder i omsorgsyrker i 2050, sa Stoltenberg som lovet forsterket innsats både i byggingen av sykehjem og utvidelse av andre tilbud til eldre i årene framover.

(NTB)