Jens` takstmann satte verdien til 7,5 mill.

Meglere mener Hvaler-hytta er verd rundt 10 millioner kroner. I så fall skulle Jens Stoltenberg og søsteren betalt 41 666 kroner mer i dokumentavgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVALER/OSLO (Dagbladet): Bitte lille julaften overtok Jens Stoltenberg en tredjedel av ferieparadiset på Hvaler. Stedet har vært fast tilholdssted om sommeren for statsministerfamilien i en årrekke. Han og søsteren Camilla Stoltenberg fikk den flotte eiendommen for 1,2 millioner kroner.

I skjøtet er det oppført både en kjøpesum på 1,2 millioner kroner og et avgiftsgrunnlag på fem millioner kroner. Siden dette avgiftsgrunnlaget gjelder 2/3 av hytta, verdsettes hele eiendommen til 7,5 millioner kroner.

Finansavisen skriver i dag at Stoltenberg har ungått arveavgift ved å oppgi en pris på 1,2 millioner kroner, men dette blir tilbakevist av Statsministeren.

- Ligningsmyndighetene har fått og vil få alle relevante opplysninger via advokat. Arveavgiften er så langt ikke beregnet. Jeg vil selvsagt forholde meg til ligningsmyndighetenes konklusjon, skriver statsministeren i en tekstmelding til NTB.

I går fikk Dagbladet opplyst fra skatteetaten at fristen for å beregne arveavgift i dette konkrete salget er 22. januar.

Fradrag
Men et annet spørsmål enn arveavgiften er dokumentavgiften. Den er på 2,5 prosent av salgsverdien. Stoltenbergfamilien oppgir et avgiftsgrunnlag på 5 mill. kroner for denne handelen, noe som verdsetter hele eiendommen til 7,5 millioner kroner.

I en pressemelding skriver Jens Stoltenberg at familien har hatt en takstmann til å verdsette eiendommen og at det var han som satte verdien til 7,5 millioner kroner.
 
Idyll
Karianne Hammer i Privatmegleren har stor erfaring med privatmarkedet på Havler og søndre Sandøy. Hun er også godt kjent med Stoltenbergeiendommen.

- Det er en veldig fin og idyllisk eiendom. Jeg tror den er lett omsettelig og tipper den ville gått for rundt 10 millioner kroner, sier hun.

Dagbladet er kjent med at en strandeiendom like ved Stoltenberghytta ble solgt for 17 millioner kroner for tre år siden.

- Jeg har ikke vært inne i huset, men man betaler som regel ikke for bygningen, men for eiendom og beliggenhet, sier hun.

Stoltebergfamiliens oppgitte pris gir en dokumentavgift på 125 000 kroner. Hadde man lagt til grunn en salgspris på hele eiendommen på 10 millioner kroner, ville dokumentavgiften blitt 166 000 kroner. Dermed kan familien ha betalt noe over 41 000 kroner for lite i avgift.

Jens` takstmann satte verdien til 7,5 mill.