- Jens taler med to tunger om den nordiske modellen

Forsøker å framstille velferdsmodellen som en sosialdemokratisk oppfinnelse, mener Solberg.

STRID OM VELFERDSMODELLEN:  Erna Solberg mener det er uryddig å framstille den nordiske velferdsmodellen som en sosialdemokratisk oppfinnelsen. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
STRID OM VELFERDSMODELLEN: Erna Solberg mener det er uryddig å framstille den nordiske velferdsmodellen som en sosialdemokratisk oppfinnelsen. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-leder Erna Solberg beskylder statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for å opptre uryddig når han omtaler den nordiske velferdsmodellen.

- Han omtaler den nordiske modellen side om side med borgerlige politikere når han opptrer i utlandet. Her hjemme forsøker han å fremstille den som en sosialdemokratisk oppfinnelse, sier Solberg til NTB.

- Lager konflikter i Norge Hun viser til statsministerens omtale av modellen i Davos, der han sto side om side med borgerlige svenske og danske statsministerkolleger og roste modellen, og hans tale på SAMAK-møtet mandag der han sa at modellen kommer i alvorlig fare ved et eventuelt regjeringsskifte i 2013.

- Han forsøker å lage konflikter i Norge, men argumentasjonen holder ikke når vi ser hva som skjer i de andre nordiske landene, sier Solberg.

I sin tale mandag sa statsministeren blant annet at velferdssamfunnet ikke kan holdes ved like ved å love milliarder i skattelette, men at det er nødvendig å betale for det.

- Ikke enerett på løsninger Solberg viser på sin side til at Sveriges økonomi er i bedring, selv om den borgerlige regjeringen har innført skattelettelser og blant annet fjernet formuesskatten på arbeidende kapital

- Denne politikken har vist seg å være vekstfremmende, sier Solberg.

OECD spår en økonomisk vekst i Sverige på 3,9 prosent i år, noe Solberg mener viser at sosialdemokratene ikke har enerett på gode løsninger.

- Det er uryddig å tegne et bilde utad der sosialdemokratene tar eierskap til den nordiske samfunnsmodellen. Det er ingen sosialdemokratisk oppfinnelse. Både borgerlige og sosialdemokratiske regjeringer har skapt grunnlaget for modellen som vi ser i dag, sier Høyres leder.

Avviser sterk høyredreining Stoltenberg sa mandag at Høyre vil bidra til et linjeskifte i norsk politikk dersom ikke partiet går mot sentrum som tidligere, men til høyre ved å samarbeide med Fremskrittspartiet. Et slikt samarbeid mener han vil føre Norge i en helt ny retning.

Overfor NTB avviser Solberg at det bare er en rødgrønn regjering som kan stå på arbeidstakernes side. Hun understreker at en regjering der Høyre er med, vil legge stor vekt på et godt samarbeid med fagbevegelsen på alle områder, slik at den kan være med på å påvirke samfunnsutviklingen.

- Stoltenberg forsøker å skremme velgerne med Frp. En regjering der Høyre er med, kommer til å være preget av Høyres politikk, fastslår Erna Solberg.

(NTB)