Jens taper flest velgere på oljeboring i Lofoten

166 000 velgere kan snu partiet ryggen, viser undersøkelse gjort for Dagbladet.

MULIG VELGERFLUKT: Ifølge en meningsmåling fra Synovate mener 19 prosent blant motstanderne av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen av saken er viktig for dere valg av parti. Et ja til oljeboring kan føre til en velgerflukt fra Arbeiderpartiet, mener analytiker Håkon Kavli i Synovate.  Her i Langesund for å se på skadene etter oljelekkasjen, som ble et viktig tema tidlig i valgkampen. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
MULIG VELGERFLUKT: Ifølge en meningsmåling fra Synovate mener 19 prosent blant motstanderne av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen av saken er viktig for dere valg av parti. Et ja til oljeboring kan føre til en velgerflukt fra Arbeiderpartiet, mener analytiker Håkon Kavli i Synovate. Her i Langesund for å se på skadene etter oljelekkasjen, som ble et viktig tema tidlig i valgkampen. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Selv om sjefen selv, Jens Stoltenberg, hevder han ikke har bestemt seg i saken, er flertallet av velgerne hans gjort seg opp en klar mening om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Hele 40 prosent av Arbeiderpartiets velgere mener det er galt å starte leteboring etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen, viser en meningsmåling som Synovate har utført for Dagbladet.

Taper flest på olje-ja28 prosent støtter leteboring i de omstridte områdene, men bare fem prosent av Ap-velgerne oppgir at de både støtter leteboring og at saken er viktig for deres partivalg.

På den andre siden oppgir 19 prosent av Ap-velgerne at de både er mot leteboring og mener saken er viktig for deres partivalg.

— Stoltenberg har altså flere velgere å tape enn å vinne på å gå for leteboring i Lofoten og Vesterålen, sier analytiker i Synovate, Håkon Kavli, som mener disse velgerne kan gå til andre partier dersom Ap lander på bore-ja neste år.

Legger man valgresultatet fra 2005 på 32,7 prosent til grunn, betyr dette at 164 000 velgere kan forlate partiet. Undersøkelsen viser at velgerne går mye lenger i sin oljemotstand enn partiets landsmøte i mai, der en tredel av delegatene gikk imot oljeboring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.