Jens taper flest velgere på oljeboring i Lofoten

166 000 velgere kan snu partiet ryggen, viser undersøkelse gjort for Dagbladet.

MULIG VELGERFLUKT: Ifølge en meningsmåling fra Synovate mener 19 prosent blant motstanderne av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen av saken er viktig for dere valg av parti. Et ja til oljeboring kan føre til en velgerflukt fra Arbeiderpartiet, mener analytiker Håkon Kavli i Synovate.  Her i Langesund for å se på skadene etter oljelekkasjen, som ble et viktig tema tidlig i valgkampen. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
MULIG VELGERFLUKT: Ifølge en meningsmåling fra Synovate mener 19 prosent blant motstanderne av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen av saken er viktig for dere valg av parti. Et ja til oljeboring kan føre til en velgerflukt fra Arbeiderpartiet, mener analytiker Håkon Kavli i Synovate. Her i Langesund for å se på skadene etter oljelekkasjen, som ble et viktig tema tidlig i valgkampen. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Selv om sjefen selv, Jens Stoltenberg, hevder han ikke har bestemt seg i saken, er flertallet av velgerne hans gjort seg opp en klar mening om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Hele 40 prosent av Arbeiderpartiets velgere mener det er galt å starte leteboring etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen, viser en meningsmåling som Synovate har utført for Dagbladet.

Taper flest på olje-ja28 prosent støtter leteboring i de omstridte områdene, men bare fem prosent av Ap-velgerne oppgir at de både støtter leteboring og at saken er viktig for deres partivalg.

På den andre siden oppgir 19 prosent av Ap-velgerne at de både er mot leteboring og mener saken er viktig for deres partivalg.

— Stoltenberg har altså flere velgere å tape enn å vinne på å gå for leteboring i Lofoten og Vesterålen, sier analytiker i Synovate, Håkon Kavli, som mener disse velgerne kan gå til andre partier dersom Ap lander på bore-ja neste år.

Legger man valgresultatet fra 2005 på 32,7 prosent til grunn, betyr dette at 164 000 velgere kan forlate partiet. Undersøkelsen viser at velgerne går mye lenger i sin oljemotstand enn partiets landsmøte i mai, der en tredel av delegatene gikk imot oljeboring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer