Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens taper flest velgere på oljeboring i Lofoten

166 000 velgere kan snu partiet ryggen, viser undersøkelse gjort for Dagbladet.

MULIG VELGERFLUKT: Ifølge en meningsmåling fra Synovate mener 19 prosent blant motstanderne av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen av saken er viktig for dere valg av parti. Et ja til oljeboring kan føre til en velgerflukt fra Arbeiderpartiet, mener analytiker Håkon Kavli i Synovate.  Her i Langesund for å se på skadene etter oljelekkasjen, som ble et viktig tema tidlig i valgkampen. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
MULIG VELGERFLUKT: Ifølge en meningsmåling fra Synovate mener 19 prosent blant motstanderne av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen av saken er viktig for dere valg av parti. Et ja til oljeboring kan føre til en velgerflukt fra Arbeiderpartiet, mener analytiker Håkon Kavli i Synovate. Her i Langesund for å se på skadene etter oljelekkasjen, som ble et viktig tema tidlig i valgkampen. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om sjefen selv, Jens Stoltenberg, hevder han ikke har bestemt seg i saken, er flertallet av velgerne hans gjort seg opp en klar mening om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Hele 40 prosent av Arbeiderpartiets velgere mener det er galt å starte leteboring etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen, viser en meningsmåling som Synovate har utført for Dagbladet.

Taper flest på olje-ja
28 prosent støtter leteboring i de omstridte områdene, men bare fem prosent av Ap-velgerne oppgir at de både støtter leteboring og at saken er viktig for deres partivalg.

På den andre siden oppgir 19 prosent av Ap-velgerne at de både er mot leteboring og mener saken er viktig for deres partivalg.

— Stoltenberg har altså flere velgere å tape enn å vinne på å gå for leteboring i Lofoten og Vesterålen, sier analytiker i Synovate, Håkon Kavli, som mener disse velgerne kan gå til andre partier dersom Ap lander på bore-ja neste år.

Grafikk: Kjell Erik Berg
Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Legger man valgresultatet fra 2005 på 32,7 prosent til grunn, betyr dette at 164 000 velgere kan forlate partiet. Undersøkelsen viser at velgerne går mye lenger i sin oljemotstand enn partiets landsmøte i mai, der en tredel av delegatene gikk imot oljeboring.

Resten gikk inn for programkomiteens forslag om å utsette vedtaket til 2010.

- Ikke overrasket
Allikevel kan både motstanderne og tilhengerne stikke av med seieren neste år, hele 32 prosent har nemlig ikke bestemt seg og i partiapparatet er frontene tydelige.

Leder i Sør-Trøndelag Arbeiderparti og oljemotstander Eva Kristin Hansen, er ikke overrasket over neiflertallet.

- Dette illustrerer godt det inntrykket jeg har av standpunktene i Ap. Vi vedtok en skepsis da vi sa at vi ville innhente mer kunnskap. Jeg ønsker ikke oljeboring i Lofoten, og er glad for at mange velgere tenker som meg, sier Hansen.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen tolker resultatene litt annerledes.

FLEST TILHENGERE: I Frp-Norge støtter hele 58 prosent oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Bare 16 prosent er mot. Foto: Magnus Nordahl Carlsen
FLEST TILHENGERE: I Frp-Norge støtter hele 58 prosent oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Bare 16 prosent er mot. Foto: Magnus Nordahl Carlsen Vis mer

-Jeg registrerer at det er svært ulikt syn på om vi bør åpne disse områdene. Det underbygger vår tilnærming i saken, sier hun.

- De fleste er negative, er du overrasket over det?

-Nei, det er ikke så stor forskjell mellom de som er for, mot og de som ikke har bestemt seg, sier Pedersen.

Får regjeringspartnerne viljen sin, blir hele spørsmålet avblåst kort tid etter valget 14. september. Får de rødgrønne velgernes tillit igjen, vil Sp binde Ap til olje-masta de neste fire årene. SV går langt i å antyde det samme.

Blå velgere sier ja
Totalt sett er velgerne splittet i spørsmålet, med en liten overvekt av skeptikere.

MOTSTANDEN: Under en debatt om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen sitter (fra høyre) Senterpartinestleder Trygve Slagsvold Vedum, miljøvernminister Erik Solheim (SV) og Venstres Gunnar Kvassheim. Foto: Jo Straube.
MOTSTANDEN: Under en debatt om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen sitter (fra høyre) Senterpartinestleder Trygve Slagsvold Vedum, miljøvernminister Erik Solheim (SV) og Venstres Gunnar Kvassheim. Foto: Jo Straube. Vis mer

Tendensen går på tvers av landsdel, utdanning og alder.

Men det går et klart skille i holdningene til saken mellom partiblokkene. Blant de rødgrønne velgerne er det et klart flertall som synes leteboring vil være galt.

SV-velgerne er mest unisone, hele 78 prosent er negative. Blant Senterparti-velgene mener 43 prosent at leteboring er galt.

De blå velgerne i Frp og Høyre mener at leteboring er riktig og mange er sterke tilhengere. 51 prosent av Høyre-velgerne og 58 prosent av Frp-velgerne er positive. Likevel er rundt 20 prosent av de to partienes velgere negative.

Motstand i sentrum
KrF- og Venstrevelgere er klart mot, en ikke fullt så negative som SV-velgerne. Henholdsvis 52 og 55 prosent er overbevist om at leteboring i Lofoten er galt. Valgforsker Hanne Marthe Narud mener resultatene er som forventet.

— Fordelingen mellom partiene følger partiprofilene, sier hun.

1099 personer har deltatt i meningsmålingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling