Jens tar selvkritikk som rammer Jagland

- Arbeiderpartiets situasjon er alvorlig, innrømmer Ap-nestleder Jens Stoltenberg. - Jeg liker ikke ordet krise, men vi er nede på grunnfjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Problemet er ikke dårlige valgkampbrosjyrer, men at vi sliter med å finne politiske svar på vår tids utfordringer, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han erkjenner med dette at den fornyelsen av partiets politikk Ap-leder Thorbjørn Jagland varslet i sin landsstyretale høsten 1997 etter avgangen, ikke har lyktes så langt.

Ap-nestleder Jens Stoltenberg sier rett ut det partileder Thorbjørn Jagland fortier:

- Arbeiderpartiets situasjon er alvorlig, vi er nede på grunnfjellet og vi sliter med å finne politiske svar på vår tids utfordringer.

I dag skal den tidligere lederen av Oslo Arbeiderparti innlede om katastrofevalget i Oslo Ap's representantskap. Og Stoltenberg ser ingen grunn til å pynte på resultatet:

Det er en uvanlig sterk selvransakelse Ap's nestleder kommer med i dette intervjuet.

Alvorlig varsku

- Det er et alvorlig varsku for Ap når vi får den laveste oppslutning siden partisplittelsen på 20-tallet. Det er farlig hvis vi undervurderer problemene, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han mener årsaken til et elendig valg ikke først og fremst ligger i dårlige slagord eller valgkamptaktikk.

- Vi sliter simpelthen med å finne gode nok politiske svar på det som folk er opptatt av. Det er urovekkende. Valget forteller at vi gjorde det dårlig blant kvinner, ungdom, folk med høyere utdanning og folk i tett befolkede områder. Dette er skumle trekk. Dette er alvorlig, sier Stoltenberg.

Stoltenberg mener situasjonen for partiet i 1999 har likhetstrekk med situasjonen Ap var i ved valget i 1973, året etter EF-avstemningen.

- Da ble det sagt at Ap's tid var over. Da også slet vi med oppslutning i byområdene og hos velgere med høyere utdanning. Men trøsten nå er at vi kan se tilbake og si at vi på 70- og 80-tallet greide å gi sosialdemokratiske svar på den tidas utfordringer: Ap fanget opp kvinnebegelsen, miljøuroen blant folk og så at etterkrigstidas økonomiske politikk ikke fungerte lenger.

Må levere politikk

- Vi greide å gi politiske svar som ga oss troverdighet. Jeg sier ikke at Ap var alene om det, men vi utformet løsninger som gjorde det mulig for kvinner å kombinere jobb med familieliv, vi vernet vassdrag og gjorde noe med forurensingen. Og vi fikk orden i økonomien ved ansvarlig finanspolitikk og moderate lønnsoppgjør.

Vi var leverandør av politiske svar på politiske utfordringer. Det må vi bli igjen, sier Stoltenberg.

Han mener likestillingspolitikken, miljøpolitkken og den solidariske lønnspolitikken må videreutvikles. Men han er også opptatt av at Ap går i front på nye arenaer.

- Levekårsforskjellene i verden øker dramatisk, murer i Europa er avløst av fattigdomsgrenser. Kapitalismen kan aldri sikre rettferdig fordeling. Jeg tror mange velgere sitter hjemme ved valg fordi de føler at politikerne ikke er opptatt av viktige ting. Dersom Ap går i front i internasjonal politikk, i fordelingspolitikk og i kampen mot fremmedfrykt, tror jeg det kan mobilisere velgere, sier Stoltenberg.

Han krever å bli trodd på at det ikke er av stor betydning hvem som leder partiet.

- Jeg er helt sikker på at Ap's problemer handler om politikk, ikke om hvem som leder partiet, sier han.

Vanskelig opposisjon

- Men kan den lave oppslutningen om Ap skyldes at velgere er usikre på Ap's maktambisjoner etter at Ap gikk fra makten i 1997?

- Det er en uvant rolle for Ap være i opposisjon. Og i dag er det vanskeligere å være i opposisjon enn for eksempel på 80-tallet, fordi det ikke er noen klare flertallskonstellasjoner. Opposisjonen forventes å støtte regjeringen for å sikre flertall for et budsjett.

Men det er ingen tvil om at Ap er et maktsøkende parti, slår Stolenberg fast.

Han vil ikke ta opp hansken fra AUF-leder Anniken Huitfeldt, som på landsstyremøtet forrige uke mente partiet må ta selvkritikk for den omstridte 36,9-strategien.

- Vi gikk av fordi vi mente det ikke var mulig å regjere videre slik det utviklet seg i Stortinget, sier Stoltenberg om det.

HÅPER PÅ BEDRING: - Dersom AP går i front i internasjonal politikk, i fordelingspolitikk og i kampen mot fremmedfrykt, tror jeg det kan mobilisere velgerne, sier Stoltenberg.