Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens tatt på senga

Jens Stoltenberg fikk vite om Thorbjørn Jaglands beslutning om å trekke seg bare kort tid før nyheten kom i NRK Dagsnytt i går ettermiddag. Han vil ennå ikke svare på om han selv er lederkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk greie på det før det ble offentlig kjent, sier Jens.

For også denne gang valgte Jagland å informere sin gode venn, tidligere LO-leder Yngve Hågensen, før Stoltenberg. Til Dagsrevyen sa Hågensen at han fikk beskjeden i går morges. Så var da heller ikke Jaglands avgjørelse resultat av noen diskusjoner i partiet.

Hjemme hos far

Valget av sted for Stoltenbergs kommentarer til pressen understreker at det hele kom brått på: I hui og hast innkalte han til improvisert pressekonferanse hjemme hos sine foreldre, Thorvald og Karin, i Mogens Thorsens gt. 1 på Frogner i Oslo. Der var han og kona Ingrid Schulerud invitert til søndagsmiddag.

I stua foran peisen sto Ap's kommende partileder omkranset av pressefolk for å kommentere meldingen han selv hadde fått over telefon fra Jagland kort tid før.

- Det var det enkleste å gjøre det på denne måten. Jeg hadde valget mellom å svare på telefoner fra 50 journalister eller å svare på spørsmålene samlet, sier Stoltenberg.

På spørsmål om han beklager at Jagland trekker seg, svarer Stoltenberg:

- Det er hans vurdering ut fra hva som best for Ap og ham selv. Det er en beslutning jeg har stor forståelse og respekt for. Vi har snakket om situasjonen i partiet siden jul. Men den beslutningen Jagland har tatt er hans egen og har ikke vært gjenstand for diskusjon mellom oss, sier Stoltenberg, og avviser at han nå får makta i partiet servert på sølvfat:

- Ingen får det. Alle tillitsverv er resultat av politiske prosesser.

- Gikk det fram av samtalen mellom Jagland og deg at han nå anser deg som partiets neste leder?

- Det ville være galt å referere fra samtaler mellom ham og meg.

- Jagland karakteriserer lederstriden som «ødeleggende». Er du enig i det?

- Det har i hvert fall vært en diskusjon om lederskapet som har tatt oppmerksomheten bort fra de politiske sakene.

- Har forpliktelser

- Ville det ikke vært lettere for deg om Jagland trakk seg med øyeblikkelig virkning?

- Vi er valgt, Thorbjørn og jeg. Han som leder og jeg som nestleder, og vi er bare litt over halvveis i landsmøteperioden. Dermed har vi begge forpliktelser overfor partiet. Det er derfor helt riktig at han fortsetter og gjør det arbeidet han har fått i oppdrag å gjøre. Det ville ikke tjent noen om han i tida fram til landsmøtet trakk seg tilbake og passiviserte seg.

- Men er det nødvendig for deg å vente med å avklare ditt kandidatur til valgkomiteen er nedsatt i mars?

- Jeg ser ingen grunn til at jeg skal velge en annen måte å håndtere dette på.

MÅTTE SNU SEG RUNDT: I hui og hast inviterte Jens Stoltenberg til en improvisert pressekonferanse da nyheten om Jaglands avgang som partileder ble kjent i går. Nok en gang valgte Jagland å orientere tidligere OL-leder Yngve Hågensen før han ringte Jens.
Hele Norges coronakart