HISTORISK: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) blir historisk når han stiler til kontrollhøring i dag. Her redegjør om 22.-juli-kommisjonens rapport på en pressekonferanse på Stortinget tidligere i sommer. Foto: Jacques Hvistendahl
HISTORISK: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) blir historisk når han stiler til kontrollhøring i dag. Her redegjør om 22.-juli-kommisjonens rapport på en pressekonferanse på Stortinget tidligere i sommer. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Jens til kontrollhøring i dag - som første sittende statsminister noensinne

Komiteleder Anders Anundsen (Frp) lover å behandle ham som alle andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aldri før har en sittende statsminister måtte forklare seg for Stortingets konstitusjons- og kontrollkomité. Komiteleder Anders Anundsen (Frp) vedgår at det blir et «historisk sus over det hele» når Jens Stoltenberg (Ap) i dag stiller til kontrollhøring om det som gikk galt 22. juli i fjor.  

- Men jeg kommer til å behandle ham på samme måter som jeg behandler alle andre, sier Anundsen til Dagbladet. 

Vil se Stoltenberg i øynene Anundsen vil ikke si hvilke spørsmål han har planlagt å stille statsministeren:

- Jeg mener det er viktig at jeg ser folk i øynene når jeg stiller dem spørsmål og at de da gir det svaret som ligger hjertet og hjernen deres nærmest der og da, framfor at de vet spørsmålene på forhånd og stiller med skriftlig forberedte svar, forklarer han.

Etter det Dagbladet forstår, vil utspørringen av Stoltenberg i stor grad dreie seg om:

• Den mangelfulle beredskapskulturen og risikoforståelsen som preger ledelsen i staten, ifølge 22. juli-kommisjonen.

• Hvor involvert han var i prosessen som ledet fram til at Grubbegata ikke var stengt 22. juli, slik at Anders Behring Breivik kunne parkere bombebilen like utenfor Høyblokka.
Stoltenberg har allerede beklaget beredskapssvikten fra Stortingets talerstol. Da han i august redegjorde for regjeringens oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport, sa han:  

- Tre av kommisjonens konklusjoner er: Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg.

- Må stå i ansvaret Også tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) stiller til dagens høring. I sin forklaring til 22. juli-kommisjonen understreket han sitt konstitusjonelle ansvar, men gikk heller ikke av veien for å rette kritikk mot Oslo-politiet: «Dette dreier seg også om ledelse. Etter hans oppfatning finnes det forbedringspotensial i hvordan Oslo-politiet leder og styrer sine ressurser. Politiledesen i Oslo har her et tydelig ansvar og en stor utfordring fremover», heter det i referatet av Storbergets intervju med kommisjonen.

Anundsen mener flere stastråder har gjort seg skyldig i å forskyve ansvar når de har forklart seg for kommisjonen. Han håper dagens høring vil bidra en mer presis plassering av det det politiske ansvaret.    

- Jeg håper de som skal forklare seg, står i det ansvaret de faktisk hadde, sier han til Dagbladet. 

Storberget var sittende justisminister da terrorangrepet rammet 22. juli og den statsråden som hadde størst formelt ansvar for beredskapsarbeidet mot terrorangrep i Norge. Han trakk seg fra ministerposten 11. november i fjor, og ble etterfulgt av Grete Faremo (Ap).  

I et brev til kontrollkomiteen slår også Jens Stoltenberg fast at han som statsminister hadde det øverste ansvaret for beredskapen 22. juli, uten at det «fritar andre fra deres ansvar».