Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jens tvinges til løftebrudd

Forskningssjef Ådne Cappelen i SSB tror Jens får problemer med eldreløfte.

SKEPTISK: Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk Sentralbyrå sier til Dagbladet at han tror Jens Stoltenberg kan måtte bryte sin kjære handlingsregel for å holde valgløftet om full sykehjemsdekning innen 2015. Foto: Espen Røst
SKEPTISK: Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk Sentralbyrå sier til Dagbladet at han tror Jens Stoltenberg kan måtte bryte sin kjære handlingsregel for å holde valgløftet om full sykehjemsdekning innen 2015. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no) —Vi vil ha full sykehjemsdekning innen 2015, sa statsminister Jens Stoltenberg ei uke før valget.

Men skal han klare det, må regjeringen i praksis enten bryte sitt skatteløfte eller bruke mer penger enn de selv mener er ansvarlig, mener forskningssjefen i Statistisk sentralbyrå.

- De kan få problemer med valgløftene sine. Eldreomsorgen er en udetonert bombe. Det blir veldig mange gamle i åra som kommer, og skal vi ha dem inn, med økende standard og kvalitetskrav, vil vi ikke kunne dekke det, sier Cappelen til Dagbladet.

På grunn av finanskrisa har den rødgrønne regjeringa i år brukt mer oljepenger enn noen gang. Handlingsregelen sier at bare fire prosent av avkastningen på Oljefondet skal brukes i statsbudsjettet.

Lettere med barn
Av partiene på Stortinget er det bare Frp som mener handlingsregelen bør brytes. Stoltenberg mener brudd er uansvarlig utenom krisetid, og vil føre til økt rente, sterkere kronekurs og problemer for norsk industri.
Både Stoltenberg og Cappelen mener at pengebruken må strammes inn i åra som kommer.

- Er det mulig å oppfylle målet om full sykehjemsdekning uten å bryte handlingsregelen?

- Det finnes noen metoder. Du kan øke skatter og gebyrer, men gjør du ikke det, spiser du handlingsrommet, sier Cappelen.
Han mener at det uansett vil være en utfordring å sikre sykehjemsplass til alle.

—Det er lettere å sikre barnehagedekning enn det er å gi alle sykehjemsplass. Antall barn som blir født, er lettere å forutse enn hvor mange gamle som skal ha sykehjem, sier Cappelen.

Muligheter
Skal Stoltenberg holde sitt ambisiøse valgløfte, har han ifølge SSB-sjefen fire svært upopulære alternativer:

• Øke skattene, noe Stoltenberg har lovet at han ikke skal gjøre.

• Øke brukerbetalingen slik at det blir dyrere med sykehjemsplass.

• Bryte handlingsregelen og risikere renteøkning.

• Holde seg til handlingsregelen, men bruke nesten alle oljepengene på utbygging av sykehjem. Da blir det i realiteten ikke nok igjen til andre viktige formål.

Vil stramme inn

Forskningssjefen i Statistisk sentralbyrå talte på høstkonferansen til Samfunnsøkonomene på Hotel Continental i Oslo i går. I sitt foredrag gikk han gjennom utfordringene ved handlingsregelen.

Cappelen mener regelen blir viktig også framover, men mener det kan være riktig å endre regelen til 3,5 prosent, ikke fire som i dag. Han tror det kan være urealistisk å tro på like høy avkastning på oljefondet som det tidligere har vært.

- Når støvet av finanskrisa legger seg, blir kanskje en avkastning på fire prosent for høyt, sier Cappelen.

Med dagens situasjon vil et slikt kutt gi Jens Stoltenberg 12,5 milliarder kroner mindre å rutte med hvert år.

LOVET:  Jens Stoltenberg vil ha full sykehjemsdekning innen 2015. FOTO: SCANPIX
LOVET: Jens Stoltenberg vil ha full sykehjemsdekning innen 2015. FOTO: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!