BLE ROBBET: Da Jens Ulltveit-Moe våknet i feriehuset sitt i Frankrike oppdaget han at alle verdisakene var borte. Foto: NTB Scanpix
BLE ROBBET: Da Jens Ulltveit-Moe våknet i feriehuset sitt i Frankrike oppdaget han at alle verdisakene var borte. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jens Ulltveit-Moe ble rundstjålet på ferie. Mener han ble gasset

Da investoren og kona våknet i feriehuset i Sør-Frankrike var de blitt rundstjålet.

Milliardær Ulltveit-Moe sier til NRK at han tror tyvene brukte bedøvende gass for å få dem til å sove ekstra tungt.

Det var for to år siden at Ulltveit-Moe og kona våknet en morgen i feriehuset Provence i Sør-Frankrike og oppdaget at de var blitt ranet i løpet av natta.

Tyvene hadde tatt ned bilder fra veggene, gått gjennom garderoben og stjålet merkeklær.

- Tyvene må ha gasset oss, for vi har sovet gjennom det hele, sier Ulltveit-Moe til kringkasteren.

Politiet har ikke klart å slå fast at ekteparet ble utsatt for bedøvende gass.

Gass mot turister

Det er ikke første gang man hører om turister som kan ha blitt dopet ned mens tyvene har tatt for seg av verdisaker.

For to år siden skrev Dagbladet om familien Grimstad som tror de ble utsatt for gassangrep i en campingvogn i Frankrike.

Familien var på sommerferie i og hadde stoppet med campingvogna for å overnatte på Relais Des Terrasses De Provence Centre, mellom Marseille og Nice. De hadde stoppet ved en godt opplyst bensinstasjon tilrettelagt for bobiler og campingvogner.

- Da vi våknet var vi tunge i kroppen og mannen min følte seg svimmel og uvel, fortalte Ingrid Omland Grimstad til Dagbladet.

Familien oppdaget deretter at iPad, kamera og andre verdigjenstander hadde blitt stjålet og at campingvogndøra var blitt brutt opp.

- Hadde vi ikke vært dopet, hadde vi garantert våknet av at noen romsterte inne i vogna. Det er skikkelig ekkelt å tenke på å noen har vært her uten at vi merket det, sa Omland Grimstad om opplevelsen.

Utbredt problem

Da familien kontaktet det lokale politiet fikk de vite at det de hadde opplevd var et utbredt problem.

På spørsmål om familien skulle ta blodprøver for å prøve å spore gassen, fikk de beskjed om at det ikke var noe poeng.

- Politiet hadde testet andre familier uten å finne spor av dop i blodet. De mistenker at gassen som blir brukt er av typen som ikke vises i blodet, sa Omland Grimstad.

Da en hobbyforhandler i Nice skulle fikse låsen i døra fikk de vite at han samme dag hadde hatt tre andre kunder som hadde fått bilen brutt opp.

Vet at nordmenn er rike

Gassing av turister har vært et problem opp gjennom åra. I 2006 advarte forsikringsbransjen mot bobiltyver som brukte gass mot sovende turister før de robbet dem om natta.

I 2005 var det 97 bobilran av denne typen i Sverige.

Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring anbefalte folk om å være forsiktige med hvor de parkerer.

- Nasjonalmerket N betyr ikke «nothing» men verdier. Det er godt kjent blant kriminelle at nordmenn stort sett er rike og har med seg verdisaker, sa hun til Dagbladet.