Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens var klar til å gi Audun sparken

Hadde ikke Lysbakken gått av selv, ville Jens Stoltenberg gitt ham avskjed på grått papir.

SENTRAL: Statssekretær Hans Kristian Amundsen (t.h.) har hatt en sentral rolle med å holde seg og statsministeren informert om Lysbakken-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SENTRAL: Statssekretær Hans Kristian Amundsen (t.h.) har hatt en sentral rolle med å holde seg og statsministeren informert om Lysbakken-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både statsminister Jens Stoltenberg og eksstatsråd Audun Lysbakken understreket i hele går at det var Lysbakkens egen beslutning å gå av, og at Lysbakken søndag ettermiddag meddelte statsministeren om sin beslutning.

- Jeg har satt veldig stor pris på samarbeidet med Lysbakken. Han er en sterk, dyktig og arbeidsom politiker. Han har fått utrettet mye i departementet i den perioden han har vært der, ikke minst har han tatt ansvar for en betydelig styrking av barnevernet. Han har tatt nye og viktige initiativ innen likestillings og inkluderingsarbeidet, og at han har satt viktige spor etter seg på alle disse områdene. Audun Lysbakken er en politiker jeg er helt sikker på at vi kommer til å se mer til i tiden framover, sa Stoltenberg til pressen etter ekstraordinært statsråd i går.

Løpende orientert Men Stoltenberg har vært løpende orientert om den alarmerende utviklingen knyttet til selvforsvarspengene og andre kritikkverdige saker i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD).
Statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen og statssekretær Hans Kristian Amundsen har etter det Dagbladet erfarer hatt særlig ansvar for å bistå og holde seg orientert om utviklingen. Regjeringsråd Nina Frisak og hennes folk har trolig også vært inne i prosessen. Den siste uka har byråkratveteranen Jon Blaalid vært hyret inn i departementsledelsen. Han har bidratt i ryddeprosessen.

Den siste tiden har flere nye funn i departementet pekt mot det som ble utgangen i går. Stoltenberg har også de siste dagene uttrykt seg mer avventende og knapt om saken.

Etter det Dagbladet erfarer har Stoltenberg ei tid, i alle fall noen dager, sett hva som måtte bli konsekvensen av saken. Men han har avventet ryddeprosessen og Lysbakkens egen konklusjon.

Kunne ikke fortsatt Overfor Dagbladet understreker sentrale kilder at Lysbakken tok beslutningen selv. Men bare slik unngikk han å bli bedt om å gå. Summen av feil og regelbrudd ble for stor. Stoltenberg kunne ikke fortsatt med Lysbakken som statsråd.

- Men vi kom jo aldri dit, som en kilde sier.

Fredag varslet BLD?s kommunikasjonsavdeling av flere dokumenter med relevans for selvforsvarspengesaken skulle legges fram. Men etter et par timer kom kontrabeskjeden. Offentliggjøringen ble utsatt til over helga. Ingen kunne informere om hva årsaken til endringene.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro kom Lysbakken, andre medarbeidere i departementet og SV-leder Kristin Halvorsen i løpet av fredagen fram til at det ikke var mulig for Lysbakken å fortsette. De trengte helga for å områ seg.

Søndag ettermiddag ga han statsministeren beskjed om sin beslutning.

Grove feil Regjeringskilder peker på at det i hovedsak er tre forhold som gjorde at Lysbakken ikke hadde noe valg:

Tildelingen av penger til jenteforsvaret, som var et slags underbruk av SVs Ungdomsorganisasjon, har Lysbakken tidligere beklaget. SMS?er som ble lagt fram i går, viser at Lysbakken var orientert om bevilgningen.

Denne saken var i seg selv alvorlig. Så har gravingen i departementet dokumentert regelbrudd og rutinesvikt i et stort omfang. Det er alvorlig, men ville ikke i seg selv vært nok til at en statsråd måtte gå. Han kunne kommet fra det med å love bot, bedring og opprydning.

Lysbakkens departement har også bevilget penger til et prosjekt, Reform, ledet av en av hans venner. At han ikke vurderte seg inhabil, er et grovt regelbrudd. Det er Lysbakken selv og bare han som har ansvaret for om han er habil eller ikke.

Designet for SV Overfor Dagbladet blir det understreket at det er den første og den siste saken som er de alvorligste. Det gir et inntrykk av en støtteordning som er designet for SV.

Statsministeren understreket overfor pressen at Lysbakken hadde handlet i strid med habilitetslovgivningen:

Oslo 20120305. Audun Lysbakken trekker seg som barne-, familie- og likestillingsminister med umiddelbar virkning etter Dagbladets avsløringer om tildelingen av 154 000 kroner til Jenteforsvaret. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
Oslo 20120305. Audun Lysbakken trekker seg som barne-, familie- og likestillingsminister med umiddelbar virkning etter Dagbladets avsløringer om tildelingen av 154 000 kroner til Jenteforsvaret. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- Ansvar for at rutiner, lover og regler følges, ligger jo i det enkelte departement. Det vi snakker om her, er dels et økonomireglement, men vi i saken om Reform så snakker vi om habilitetslovgivningen. Når gjelder habilitetslovgivningen ligger ansvar hos den enkelte statsråd. Vi har understreket, selvfølgelig, gang på gang at enten det er habilitetslovgivningen eller andre lover og regler, så er det viktig at de følges, sa Stoltenberg.

Svekket tillit Kommunikasjonsrådgiver og administrerende direktør i Burson Marsteller Sigurd Grytten sa til Dagbladet søndag at han mente Lysbakken burde gå av som statsråd.

- Han hang allerede i en tynn tråd. De sakene som var kommet fram, var nok til å felle han. Det avgjørende for tilliten mellom statsministeren og en statsråd er at statsministeren får den informasjon han trenger. At ikke all informasjon kommer fram før nå, mens saken har versert i flere uker, svekker denne tilliten. Når det også kom opp at han har brutt habilitetsreglene, gikk det som det måtte gå. Det er bra for norsk demokrati at Lysbakken gikk av, og at ikke indre forhold i regjeringen ble styrende. Det kunne skapt en veldig stygg presedens, sier Grytten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media