GOD VENNER:Jens Stoltenberg kjenner Michelet Bachelet fra langt tilbake. Han og Ingrid Schulerud dro på besøk til den daværende chilenske presidenten høsten 2008. Bachelet har selv en dramatisk historie fra Chile. Faren hennes ble drept av Pinochets menn og hun måtte flykte hjemlandet. Her fra Santiago etter at Stoltenberg nettopp har ankommer presidentpalasset La Mondea høsten 2008.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
GOD VENNER:Jens Stoltenberg kjenner Michelet Bachelet fra langt tilbake. Han og Ingrid Schulerud dro på besøk til den daværende chilenske presidenten høsten 2008. Bachelet har selv en dramatisk historie fra Chile. Faren hennes ble drept av Pinochets menn og hun måtte flykte hjemlandet. Her fra Santiago etter at Stoltenberg nettopp har ankommer presidentpalasset La Mondea høsten 2008. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Jens venninne vant, Åslaug tapte

Tidligere president i Chile, Michelle Bachelet, ny FN-topp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I dag ble det klart at Chiles tidligere president og en god venninne av Jens Stoltenberg, Michelle Bachelet, får jobben som FNs generalsekretær Ban Ki-moons nye leder for kvinner og likestilling.

Haga tapte
Det har vært rift om den nye prestisjetunge toppjobben i FN. Norge har stilt med sin egen kandidat; Senterpartiets tidligere leder og mangeårige statsråd, Åslaug Haga.

- Åslaug Haga var den norske kandidaten. Men når vi ikke vant fram med henne, så vil jeg si at Michelle Bachelet er en utmerket og svært godt valg. Hun er en erfaren og dyktig politisk leder, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet, som selv kjenner Bachelet gjennom mange år.

- Hele stillingen er et resultat av det reformpanelet som jeg ledet og som foreslo en slik stilling da, sier Stoltenberg videre.

Gamle venner
- Vi ble kjent da hun ble forsvarsminister. Vi møtes ofte i sosialistinternasjonalen der hun er visepresident, sier Stoltenberg.

Sammen har de to jobbet med blant mødrehelse og barnedødelighet i Stoltenbergs Network of global Leaders hvor hun deltok med blant andre Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva.

— Hun har vært veldig engasjert. Jeg har hatt gleden av å jobbe med henne i flere år. Hun er veldig kunnskapsrik. Hun har vært engasjert i kvinner og likestilling gjennom et langt liv. Hun har selv vært en foregangskvinne i et mannsdominert samfunn og satt seg i respekt da hun var president i Chile, sier Stoltenberg.

- I en egen divisjon
I en kort kommentar via sms sier Åslaug Haga følgende til Dagbladet:

- Michelle Bachelet er et meget godt valg — hun er i en egen divisjon.

Mars i år gikk hun av som president etter fire år, og en av landets mest populære politikere noensinne. Hun er også utdannet lege.

Ny kvinneenhet
— Jeg er sikker på at vi under hennes lederskap vil kunne forbedre livene til millioner av kvinner og jenter i hele verden, sier Ban Ki-moon i dag.

Den nye kvinneenheten vil bli «mektig, dynamisk og effektiv», fastslår han. I den nye enheten samles fire eksisterende organer som har arbeidet med kvinne- og likestillingsspørsmål, skriver NTB.

NORGES KANDIDAT:  Tidligere Senterparti-leder og mangeårig statsråd i den rødgrønne regjeringen var Norges kandidat til den ny oppnevnte FN-jobben, men tapte til fordel for Michelle Bachelet. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
NORGES KANDIDAT: Tidligere Senterparti-leder og mangeårig statsråd i den rødgrønne regjeringen var Norges kandidat til den ny oppnevnte FN-jobben, men tapte til fordel for Michelle Bachelet. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer