Jens viker ikke en tomme

Jens Stoltenberg sutrer for mye. Det sier sentrale Arbeiderparti-folk til Dagbladet: - Det som nå skjer, er at vi er i ferd med å gå i den fella at Jens og partiet sutrer på folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De innrømmer at det er opprørstendenser etter de siste sjokkmålingene. Men til tross for velgerflukt og katastrofetall: Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg viker ikke en tomme fra det vedtatte opplegget for valgkampen:

- Vi skal stå på vårt budskap! Jeg er helt sikker på at de dårligere meningsmålingene vil snu, når velgere innser at det ikke er mulig å ruste opp de offentlige velferdsgodene og samtidig gi store skatteletter, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

På mandag er det sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Der blir valgkampen og meningsmålingene en hovedsak, og på forhånd venter mange drama, med flengende kritikk av statsministeren og regjeringen.

Dramatisk

Og kritikk blir det, men ingen dramatikk - foreløpig. «Ingen kursendring» vil være signalet fra sentralstyret.

- Situasjonen er dramatisk. Det er krise og vi må samle rekkene. Det er ikke opprør, men opprørstendenser. Folk er redde og nervøse, sier en sentral kilde.

Og under sentralstyrets budskap vil det ligge en dyp frustrasjon over at regjeringen Stoltenberg forkludrer sin egen dagsorden og har overlatt hele banespillet til Høyres skatte- og avgiftspolitikk.

Dagbladet har de siste dagene snakket med en rekke sentrale partitopper og regjeringskilder og de er enige om at strategien i noen enkeltsaker har vært lite vellykket - men de er også enige om at hovedstrategien ligger fast og at partiet nå skal samles om å tydeliggjøre egen politikk.

- Problemet er at man stadig forstyrrer vår troverdighet i velferdspolitikken med andre høyt profilerte utspill og saker. For eksempel momsreform, privatisering av Statoil og Telenor, redusert bensinavgift. Det blir ikke troverdig kommunikasjon av det, folk blir usikre på hva Arbeiderpartiet egentlig står for, sier en kilde.

- Feilslått

Og nettopp momsreformen blir av de fleste brukt som et skoleeksempel på feilslått strategi, både fordi den kjøres fram i et valgår og for måten den har blitt håndtert på:

- Det har ikke vært en god nok strategi for hvordan vi skulle vinne denne debatten. Slik saken har vært håndtert, kommer vi ut som tapere fordi folk oppfatter momsreformen som et nytt opplegg fra Arbeiderpartiet og staten for å dra inn penger fra folk, mens Høyre er imot. Men sannheten er den motsatte: Høyre er for reformen, og folk får mer å rutte med, sier kirke- og undervisningsminister og sentralstyremedlem Trond Giske.

Paradokset Giske og flere andre målbærer er altså at regjeringen ikke har lyktes i å kommunisere med velgerne. Da Jens Stoltenberg overtok som statsministerkandidat og seinere som statsminister, var det nettopp hans enestående evne som kommunikator som ble framhevet - av Ap-folket og av media.

- Vi savner nok folk som med troverdighet kan fronte vår velferdspolitikk, folk som Thorbjørn Berntsen, sukker en kilde.

Sutrer for mye

Problemet er altså å få budskapet fram, og Jens statsminister får direkte kritikk:

- Det som nå skjer, er at vi er i ferd med å gå i den fella at vi sutrer på folket. Det samme skjedde i forbindelse med debatten om bensinprisene. Det ble sagt at folk er egoistiske, at de har det så godt. Det er melodien nå også. Man kan blåse ut internt, men man kan ikke si det til velgerne, sier flere kilder.

Men partisekretær Solveig Torsvik har slagplanen klar:

- Vi skal konkurrere med Høyre om hvilket samfunn Norge skal være. Vårt alternativ er å fortsette å bruke penger for å rette opp mangler i samfunnet, samt omfordeling til dem som har minst: Det koster penger, som staten må få inn, sier hun.

- Men det betyr slett ikke høyere avgifter og skatter, slik Høyre beskylder oss for, legger hun til.

- Tydeligere politikk

- Betyr det at dere vil fortsette med samme opplegg som gir katastrofetall på meningsmålingene?

- Landsmøtet og landsstyremøtene i vinter avgjorde hvilke saker Arbeiderpartiet skal fokusere på i valgkampen. Det kommer vi ikke til å endre på - uansett. Men vi skal bli tydeligere og mer konkrete på våre saker, sier hun.

- Det kommer altså ingen nye utspill?

- Nei, sier Torsvik.

Som sammen med de andre partitoppene fremdeles håper om ikke på et godt valg over 35 prosent, så i hvert fall et anstendig valg på over 30 prosent. Og Trond Giske minner om det er kort siden Høyre var nede på 12 prosent og avisene spurte om folk husket en person som het Jan Petersen. Velgerne vandrer mer enn noensinne.

- Jeg tror ikke meningsmålingene representerer en grunnleggende holdningsendring. Det er enkeltsaker som er årsaken til svingningene, sier Giske.