Jens vil bruke mer oljepenger

Regjeringen åpner for økt bruk av oljepenger for å satse på barn og ungdom, skole og helse. Sentralbanksjefen er fornøyd - men bekymret - over utspillet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen presenterte i dag Regjeringens langtidsprogram. Her fortalte de at fornyelse av offentlig sektor vil bli et hovedarbeidsområde for regjeringen.

Regjeringen foreslår å bruke oljeinntekter som tilsvarer den forventede realavkastningen av Petroleumsfondet. Ifølge finansministeren vil dette gi grunnlag for å øke bruken av oljeinntekter noe sammenlignet med nivået de siste par årene. Likevel mener regjeringen at fondet, som i dag er på rundt 600 milliarder kroner, vil fortsette å vokse.

Fornøyd og bekymret

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er bekymret og mener at konkurranseutsatt industri kan bli svekket i årene framover hvis vi bruker hele realavkastningen fra oljefondet i kommende års budsjetter.

Gjedrem har tidligere alltid operert med et inflasjonsmål på linje med den europeiske sentralbanken. Nå får han i stedet et nasjonalt inflasjonsmål på 2,5 prosent som er 0,5 prosent høyere enn i eurosonen.

- Norges Bank har tatt dette nivået til etterretning, sier Gjedrem.

Sentralbanksjefen er ikke «heftig og begeistret», snarere fornøyd og bekymret når regjeringen nå har gitt både pengepolitikken og finanspolitikken et ankerfeste.

Han mente regjeringens holdning til lav inflasjon som et gode, er viktigere enn selve måltallet på 2,5 prosent. Ved å bryte med eurosonens mål, vil kronekursen i forhold til euro ikke lenger bli så viktig. Nå er det den handelsveide valutakursen som interessen vil knytte seg til.

(NTB)