Jens vil ha EU-pause

Statsminister Jens Stoltenberg vil utsette EU-debatten til utvidelsen er et faktum. Men EU vil gjerne ha Norge med i unionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg ba i dag på årskonferansen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) om en utsettelse av debatten til EU-utvidelsen er et faktum, melder NRK.

- Vi må kunne diskutere lover og regler som påvirker Norge uten at det ender opp i en debatt om for eller mot EU-medlemskap, sa Stoltenberg.

En utvidelse av EU er neppe bli aktuelt før mot slutten av neste stortingsperiode. Men for Norge er døra åpen når som helst, sier EUs kommisær for utenrikssaker, Chris Patten, som i dag er på besøk i Oslo. Han advarte mot forrykelse av balansen i EØS-avtalen.

- Utvidelsen av EU betyr utvidelse av EØS. Men det betyr også at balansen i avtalen endres. Med 27 land i EU blir det 480 millioner mennesker innenfor unionens grenser, mot 4,8 millioner i Norge, Island og Liechtenstein. Det er derfor naturlig at oppmerksomheten rundt EØS-saker blir mindre, sa den britiske EU-kommissæren.

Dagbladet.no)

SI JA: EUs «utenriksminister» Chris Patten (i midten) vil gjerne ha Norge med i unionen. Her sammen med NHO-sjef Finn Bergesen og statsminister Jens Stoltenberg.