Jens vil ha innvandrer i regjeringen

Når Jens Stoltenberg skal danne regjering, vil han legge stor vekt på å få med en innvandrer. Det bekrefter Ap's nye statsministerkandidat overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, jeg vil gjerne ha med innvandrer også i regjeringen. Men jeg kan ikke love noe nå. Jeg vil heller ikke bidra til spekulasjoner om en regjeringssammensetning. Det kan bli lenge til det blir aktuelt å danne regjering. Ap er ikke på regjeringsjakt, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Det er imidlertid et viktig signal landets neste statsminister kommer med. Integrering av våre nye landsmenn var ett av Stoltenbergs hovedtemaer i valgkampen i fjor. Nylig sa han i en tale at den største utfordringen for demokratiet i Norge er å gi innvandrerne makt.

- Jeg vil absolutt at innvandrere skal få en plass i regjering og storting, men jeg tror kvotering vil føre til mer fremmedfrykt, sa Stoltenberg til Dagbladet i januar.

Men Stoltenberg understreker at det kan gå «et valg» før han kommer i posisjon til å sette sammen en regjering.

Hvem er sjefen

Etter at Thorbjørn Jagland oppsiktsvekkende trakk seg som statsministerkandidat og parlamentarisk leder torsdag, er spørsmålet ingen vil svare eksakt på: Hvem er egentlig sjefen i Arbeiderpartiet nå?

Flere av Jaglands støttespillere gjør det klart at det er partilederen som er sjefen fortsatt.

På en pressekonferanse i går svarte Thorbjørn Jagland slik:

- Makta i Arbeiderpartiet ligger i Ap's organisasjon og organer. Når Jens blir statsminister, har han det siste ordet rundt bordet i regjeringen. I sentralstyret er det jeg som sitter ved enden av bordet og har det siste ordet.

Stoltenberg peker på at det ikke er noe verv som heter sjef i Arbeiderpartiet. Men han vil ikke svare direkte på om han som parlamentarisk leder er underlagt partileder Thorbjørn Jagland.

- Vi har ikke formelle regler på dette. Men slike situasjoner har vi håndtert før i Arbeiderpartiet. Nå er det Thorbjørn som leder sentralstyret og landsstyret og oppsummerer debatten der. Jeg skal lede stortingsgruppa. Den arbeidsdelingen har vi hatt før i Arbeiderpartiet og den har flere andre partier i dag, sier Stoltenberg.

Frontfigur

- Du er nå utpekt som partiets nye frontfigur, mens Jagland fortsatt er partileder. Betyr det er du skal tale på møter og delta i TV-debattene, mens det er Jagland som trekker opp partistrategien?

- Nei. Å være parlamentarisk leder er en veldig viktig politisk jobb, med mange tunge oppgaver. Spørsmålet om hvem som nå er sjef i Arbeiderpartiet er en konstruert problemstilling. Vi har greid dette før. Og dette håndterer vi daglig.

- Hvordan opplever du at framtredende representanter i stortingsgruppa ser på deg som en politiker uten særlig politisk innhold?

Står sammen

- Det tar jeg rolig. Jeg har jobbet med mange saker og står for standpunkter. Den saken landsstyret vedtok nå, om olje- og gasspolitikken, har jeg jobbet veldig mye med. Jeg opplever at det er stor lettelse og glede over den løsningen som Thorbjørn lanserte. Jeg tror vi skal slippe å oppleve personstrider nå, ikke minst fordi Thorbjørn og jeg står sammen. Vi er i samme båt og har et felles prosjekt.

- Blir det ugreit å være en statsminister på vent?

- Jeg er forberedt på at det kan ta tid før jeg blir statsminister. Det kan hende det ikke blir før etter valget. Men å være parlamentarisk leder er i seg selv en tung oppgave.

Blir ikke finansminister

- Er det trist at du ikke kan bli finansminister igjen?

- Ja, det er et argument mot at jeg skal bli statsminister, vedgår Stoltenberg, som aldri har lagt skjul på at han elsket å være finansminister.

Ap's nestleder, som har scoret høyest på alle politiske popularitetsmålinger i lang tid, er nå forberedt på tøffere tider.

- Jeg er forberedt på nedturer og trøkker. Men jeg er ikke forberedt på at jeg får det like tøft som Thorbjørn har hatt det, sier Stoltenberg.

JENS MÅTTE VIKE: Selv statsministerkandidaten måtte gi plass da musikeren med kontrabassen skulle ut av heisen på Hotel Plaza.