GÅR FRAMOVER: Nivået på norsk skole er på vei opp, men nye løfter skal bidra til at framgangen forsetter, sa Jens Stoltenberg på Bratteli-seminaret i formiddag.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GÅR FRAMOVER: Nivået på norsk skole er på vei opp, men nye løfter skal bidra til at framgangen forsetter, sa Jens Stoltenberg på Bratteli-seminaret i formiddag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Jens vil løfte skolen

Mer etterutdanning av lærerne og bedre matteundervisning for elevene, lover Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet lover alle elever i den norske skolen ferdigheter innen lesing, skriving og regning.

— Det er uakseptabelt å la noen henge igjen, sier statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Ingen skal henge etter  Stoltenberg vil gjøre som Finland, hvor svake elever blir oppdaget tidlig i skoleløpet og gitt spesialtilpasset ekstraundervisning. Stoltenberg bruker riktignok ikke selv begrepet garanti om skoleløftene han lanserte under Bratteli-seminaret i formiddag, men han lover at Arbeiderpartiet skal lage en skole der «ingen elever henger igjen».

- Vi må få komme tilbake til hvordan vi utformer dette i en forskrift eller en lov, eller om det blir på andre måter. Men målet er veldig klart, vi skal ikke fortsette å ha en skole som lar mange elever gå år etter år uten å få minimumskunnskaper i lesing, skriving og regning, sa han.

Ap-løfter til skolen Programforslaget om skolepolitikken er ennå ikke ferdig formulert, men det er klart allerede nå at lærerne, elevene og foreldrene skal få «et løfte og et løft», ifølge partilederen.

* Lærerne skal få mer etter- og videreutdanning, et løfte som innebærer mer penger til kommunene og bevilgninger til etter- og videreutdanningsplasser.
* Elevene skal sikres «kritisk minimumskunnskap» innen lesing, skriving og regning. Antall mattetimer skal økes med to, og de sterkeste elevene skal få undervisning på høyere nivå enn klassetrinnet tilsier.
* Foreldrene skal kunne sende barna til sunne skolebygg og et mobbefritt skolemiljø. (NTB)