KAN SMILE: Statsminister Jens Stoltenberg og Sri Lankas president Mahinda Rajapakse ble tirsdag enig om et de ønsker å normalisere forholdet. Forholdet mellom Norge og Sri Lanka har vært anspent etter Norges sterke engasjement i fredsforhandlingene i det borgerkrigsherjede landet. Krigen nådde sitt klimaks i fjor da Tamiltigrene ble knust. Foto: AFP/Scanpix
KAN SMILE: Statsminister Jens Stoltenberg og Sri Lankas president Mahinda Rajapakse ble tirsdag enig om et de ønsker å normalisere forholdet. Forholdet mellom Norge og Sri Lanka har vært anspent etter Norges sterke engasjement i fredsforhandlingene i det borgerkrigsherjede landet. Krigen nådde sitt klimaks i fjor da Tamiltigrene ble knust. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Jens vil normalisere forholdet til Sri Lanka

Kom til enighet med Sri Lankas president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statsminister Jens Stoltenberg og Sri Lankas president Mahinda Rajapakse ble tirsdag enig om et de ønsker å normalisere forholdet.

Forholdet mellom Norge og Sri Lanka har vært anspent etter Norges sterke engasjement i fredsforhandlingene i det borgerkrigsherjede landet. Krigen nådde sitt klimaks i fjor da Tamiltigrene ble knust.

Stoltenberg og utviklingsminister Erik Solheim, som har lang fartstid i forholdet til Sri Lanka, møtte Rajapakse i New York.

- Vi hadde et nyttig møte. Vi ønsker å normalisere forholdet mellom landene, og de ønsker oss til stede på Sri Lanka. Vi vil bidra til forsoning mellom partene som har kjempet mot hverandre, sier Stoltenberg til NTB.

Siden Sri Lanka ikke er blant de fattigste u-landene, kommer det ikke til å bli et rent bistandsforhold med landet.

- Vi vil utvikle forretningsmessige forhold til landet, sier Stoltenberg.

Vil sikre tamilene Sri Lanka etterforskes for mulige krigsforbrytelser under krigen mot Tamiltigrene, og Stoltenberg understreker viktigheten av at tamilene blir tatt godt vare på i landet.

Det er en stor gruppe tamiler i Norge, og mange av dem har vært svært kritiske til både norske og srilankiske myndigheter.

- Vi er opptatt av at det FN gjør nå, er veldig viktig. Det er også viktig for oss å bidra til at man sikrer tamilenes rettigheter, sier Stoltenberg.

Under møtet orienterte Rajapakse selv om grunnlovsendringene han har fått gjennom. De åpner for at han kan stille til president for en tredje periode, og gir ham også utvidet makt over uavhengige organisasjoner.
Bygge bru - Det orienterte han oss om. For oss er det viktigst å bygge bru. Det bor 13.000 tamiler i Norge, sier Solheim til NTB.

Norge har hatt sterke bånd til Sri Lanka i flere tiår. Det viste seg også ved at det var et enormt oppmøte av srilankiske pressefolk tirsdag.

- Møtet er et uttrykk for at vi skal gjenopprette de gode forbindelsene vi har hatt i mer enn 60 år, på en ryddig og ordentlig måte, sier Stoltenberg.

(NTB)

I NEW YORK: Jens Stoltenberg. Foto: Randi Fuglehaug / Dagbladet
I NEW YORK: Jens Stoltenberg. Foto: Randi Fuglehaug / Dagbladet Vis mer