Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens vingler videre

LILLEHAMMER (Dagbladet): I sitt første møte med grasrota etter renteoppgang og krav om en tydeligere partiledelse, gjentok Jens Stoltenberg munnhellet om at bestemor ikke skal på anbud. Men han nekter fortsatt å ta stilling til om Ap skal si ja eller nei til konkurranseutsetting i eldre- og omsorgssektoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det fortsatt like uklart hva statsministeren mener om stridsspørsmålet i stadig flere kommuner.

Da Stoltenberg møtte Arbeiderpartiet i Oppland i går kveld, prøvde han å være tydelig ved å si:

- Hvis noen er usikker på hvor jeg står, les Kosmo-utvalgets innstilling. Jeg er imot privatisering. Bestemor skal ikke på anbud. Det offentlige skal utføre hovedtyngden av tjenestene i eldreomsorgen.

Men da Dagbladet etter møtet spør om det utsagnet betyr et kategorisk nei til konkurranseutsetting i eldre- og omsorgssektoren, nekter Stoltenberg å svare klart.

- Ap har bedre alternativer, sier Stoltenberg og viser til Kosmo-utvalgets innstilling.

Men det er nettopp et klarere standpunkt blant andre stortingsrepresentant Ranveig Frøyland (Ap) har etterlyst etter at sosialminister Guri Ingebrigtsen åpnet for at andre enn kommunen kunne utføre tjenestene, så lenge det offentlige har kontroll.

- For utydelig

Etter foredraget var det også flere av lokalpolitikerne i salen som ga uttrykk for at de føler partiet er for utydelig. Blant dem var Kjell Borgen i Arbeidsmannsforbundet:

- Vi kjenner ikke partiet igjen, vi skjønner ikke språket. Det virker som vi er usikre på hva vi vil.

Flere i partiet påpeker at selv om det er opp til kommunene å bestemme eventuell konkurranseutsetting, er det et så viktig ideologisk spørsmål som Ap må avklare i partiprogrammet på landsmøtet.

Men Stoltenberg gikk enda en gang i går på talerstolen og slo fast det som alle partier slutter seg til: mot privatisering, for fortsatt offentlig styring, men ja til privatpraktiserende leger og frivillige organisasjoners plass i helsevesenet.

Irritert Stoltenberg

- Hva vil du vi skal gjøre, da, forby konkurranseutsetting? utbrøt Stoltenberg, tydelig irritert på pressekonferansen.

- Nei, men ta stilling til det som skjer i flere kommuner om dagen. Hvorfor kan du ikke svare klart nei eller ja om du er for eller imot konkurranseutsetting?

- Svaret står i Kosmo-utvalget.

Der står det ikke klarere enn at konkurranseutsetting ikke er det viktigste verktøyet.

Ambisjoner

Årsaken til Stoltenbergs uklarhet kan ligge i ambisjonen om å fornye offentlig sektor. En sentral kilde i regjeringsapparatet bekrefter overfor Dagbladet at det vil være et stort nederlag for moderniseringsprosjektet hvis sentralstyret setter foten ned for enhver konkurranseutsetting i helse- og omsorgssektoren.