Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen: - Bare uskyldige ble rammet av streiken

Kommunene sparte 500 millioner kroner på streiken, mens den ikke fikk økonomiske konsekvenser for de streikende.

- UMODERNE: Siv Jensen mener streikevåpenet framstår som umoderne etter den største streiken på 30 år. Foto: Scanpix
- UMODERNE: Siv Jensen mener streikevåpenet framstår som umoderne etter den største streiken på 30 år. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I dag ble den største streiken på 30 år avblåst, 45 000 kommuneansatte har på det meste vært i streik.

Under streiken har kommunene spart store lønnsutgifter. Hver eneste dag streiken har vart, har kommunene sluppet å betale ut 65 millioner kroner i lønn. Til sammen har kommunene spart nærmere 500 millioner kroner.

- Bare uskyldige rammet Samtidig har de streikende hatt store streikekasser, det betyr at ingen av partene i konflikten har blødd.

- Under denne streiken har bare uskyldige blitt rammet, sier Siv Jensen, leder i Fremskrittspartiet, til Dagbladet.

- Det har vært kjent at kommunene har spart penger på dette, samtidig kunne streiken vart mye lenger siden streikekassene er feite. Streiken har ikke hatt noen økonomiske konsekvenser for de streikende. Kun uskyldige tredjeparter har tapt på dette. Og enda verre, streiken har rammet noen som absolutt ikke burde blitt det: Eksportnæringene våre, som har vært avhengig av barnehager og SFO, som har tapt dagsverk.

- Er streikevåpenet utdatert?

- Jeg tror at streikevåpenet er i ferd med å framstå som ganske umoderne. Det betyr ikke at jeg vil frata arbeidstakerne retten til å streike eller å gå i konflikt når de mener det er nødvendig. Men vi bør etterhvert ta en debatt om virkemidlene, uten at jeg har noen løsning på det nå.

Bedre resultat enn i Oslo Rammen i oppgjøret endte på 3,4 prosent. Det er høyere enn både i Oslo kommune, som har et eget oppgjør, og i Staten. I Oslo kommune ble det altså ikke streik, med lavere ramme enn det man oppnådde gjennom den største streiken på 30 år.

- Jeg synes det sier noe om fornuften i lønnsoppgjøret i Oslo kommune. Det gikk elegant for seg, samtidig som man var klar over at man sto overfor store utfordringer i økonomien. Situasjonen ute i Europa er dramatisk.

Over hele Europa kuttes det i offentlige budsjetter og i flere land er det vedtatt lønnskutt, i Spania går for eksempel offentlige ansatte ned fem prosent i lønn.

- Jeg vil tro at hvis Europa ser på Norge, så lurer de på hva vi holder på med. I en situasjon der mange prøver å unngå å gå for mye ned i lønn, så skjer det motsatte her, sier Siv Jensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!