Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

Jensen: - Beintøft Cappelen: -Skuffende

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen er over. Slik oppsummerer de to mennene de 68 dagene på tiltalebenken. 

GLAD RETTSSAKEN ER OVER: Både Gjermund Cappelen og Eirik Jensen er glad den 68 dager lange rettssaken mot dem nå er over - og de ser fram til å ikke skulle møte i tingrettens sal 250 i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GLAD RETTSSAKEN ER OVER: Både Gjermund Cappelen og Eirik Jensen er glad den 68 dager lange rettssaken mot dem nå er over - og de ser fram til å ikke skulle møte i tingrettens sal 250 i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hasjbaronen Gjermund Cappelen og den tidligere politilederen Eirik Jensen er enige om en ting: De synes det er godt at den 68 dager lange rettssaken mot dem nå er over.

- Eirik Jensen er veldig glad for å være ferdig nå, han sa det også selv - at «endelig skal han ikke møte i retten i morgen», sier hans forsvarer, John Christian Elden til Dagbladet.

Gjermund Cappelen ser også fram til å komme inn i en annen rutine nå, forteller hans forsvarer Benedict de Vibe.

- Cappelen synes det er bra at rettssaken er over, selv om det ikke er bare bare for ham å være på Ila (fengsel- og forvaringsanstalt) heller, sier de Vibe til Dagbladet.

- Beintøft

122 vitner har blitt ført for retten i løpet av rettsforhandlingene som startet i januar. For begge de tiltalte har både deres egne og andres forklaringer medført at livene deres til dels har blitt brettet ut i offentligheten.

Jensen synes hele denne prossessen har vært krevende, forteller Elden.

- Han har opplevd det som beintøft. For det første har han blitt utsatt for anklager som han mener seg klart uskyldig i, og en påstand om 21 års fengsel. For andre har han fått en del karakteristikker mot seg, og synsing og rykter og meninger som stikker en god del - særlig der også hans familie rammes, sier Elden.

Cappelen sitter også igjen med dårlige erfaringer fra rettssaken, sier de Vibe - og viser til at klienten hadde forventet at påtalemyndighetene ville legge ned en langt lavere påstand enn 18 år, som de som kjent endte på.

- Hovedbudskapet hans er at han er skuffet over at påstanden ble så høy. Det er det han har reagert aller mest på. Han er overrasket og skuffet, sier de Vibe.

Skandale eller sirkus?

Om han skal velge betegnelsen sirkus eller skandale om hovedforhandlingene i tingretten, sier forsvareren:

- Cappelen synes nok det er nærmere en skandale. Men han håper i det lengste at domstolen likevel har fått med seg det riktige, og at de kan fastsette en riktig straff.

Jensen synes rettsforhandlingen har blitt gjennomført på en verdig måte, ifølge forsvarer Elden.

- Men han skulle gjerne vært den foruten, fordi han er uenig i hele grunnlaget, sier advokaten, som under sin prosedyre for retten i går la ned påstand om full frifinnelse av klienten. Spesialenhetens påstand mot Jensen er 21 år.

Dom til høsten

Når det gjelder Cappelen har statsadvokat Lars Erik Alfheim sagt at de mener hasjbaronen skal få til sammen tre år strafferabatt for å ha tilstått og for å ha trukket Jensen inn i komplekset. Påstanden fra ham endte med det på 18 år.

De Vibe sier til Dagbladet at de mener Cappelen bør få en straff på 11 år, og at han sier også at klienten til dels føler seg lurt ettersom påstanden ble så høy.

Hvordan skjebnen til begge de to tiltalte blir, får vi først svar på til høsten. Dommer Kim Heger avsluttet gårsdagen med å si at dom i saken trolig foreligger i september.

- Jeg vil ikke fastsette noen dato, og kanskje kommer den ikke i september, heller. Det jeg kan love er at vi skal arbeide samvittigehtsfullt med saken, avsluttet Heger.

Hele Norges coronakart