Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen: - En informant er et verktøy, som kan brukes akkurat som beredskapstroppen

Jensen «sparer Cappelen» til i morgen.

I VITNEBOKSEN: Eirik Jensen startet sin forklaring i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I VITNEBOKSEN: Eirik Jensen startet sin forklaring i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Gjermund Cappelen satt i avhør hos politiet i Asker og Bærum ba han om å få snakke med «sin kildefører, Eirik Jensen».

Cappelen sa senere at han slettes ikke var kilde eller informant, men at de drev et kriminelt samarbeid om innførsel av store mengder hasj.

Da Eirik Jensen forklarte seg i retten i dag sa han mye om sin bakgrunn som politimann, om et hemmelig prosjekt han var involvert i fra 1998 til 2011 og om en rekke trusler fra kriminelle miljøer.

Han sa han skulle «spare Cappelen» til i morgen. Men kom såvidt innom informant-problematikken.

- En kilde er en du kan møte som forteller om forskjellige ting hver gang, og som kommer med det han har. Det er utfordringen med kilder, sier Jensen.

Den hemmeligstemplede informantinstruksen skiller mellom «informanter» og «kilder».

Informanter kan brukes aktivt i straffesaker, og for eksempel få beskjed om å forsøke å få informasjon fra ulike miljøer, eller å oppsøke spesifikke personer.

Kilder kan ikke få beskjed om å gjøre noe aktivt, men de kan levere «historisk informasjon».

Jensen har forklart Spesialenheten for politisaker at Cappelen var en kilde, ikke en informant, de siste årene.

- Cappelen har fungert som begge deler. De har hatt mye kontakt, og politiet har hatt svært god nytte av informasjonen, sier Jensens forsvarer John Christian Elden.

I retten sier Jensen det slik:

- En informant er et verktøy. Det er akkurat som beredskapstroppen brukes i visse situasjoner. Det samme gjør en informant, sier Jensen i retten.

- Det som har vært min intensjon, er at jeg har samlet informasjon. Det har vært for å starte metodebruk mot kjente kriminelle. Da driver du breddeetterretning, for å få den lille puslespillsbiten som mangler.

- Når jeg har fått informasjon fra Cappelen, så har jeg holdt den tett til brøstet. Den er delt med andre. Du må ut og ta i mot informasjon, og bringe den videre. Masse av informasjonen har gått til Europol, min sambandsmann i Holland og Danmark, sier Jensen.

I RETTEN: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media