Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen:

Jensen: - Jeg hadde det våpenet, ja. Men jeg er ikke skyldig

- Jeg har vært involvert i etterforskninger som har ført til at jeg har måttet ta forholdsregler, har Jensen sagt til Dagbladet.

NEKTER STRAFFSKYLD: Rettsaken mot den tidligere politimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen startet i Oslo tingrett i dag. Hasjbaron Cappelen erkjenner straffskyld, mens Jensen nekter straffskyld for hele tiltalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Rettsaken mot den tidligere politimannen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen startet i Oslo tingrett i dag. Hasjbaron Cappelen erkjenner straffskyld, mens Jensen nekter straffskyld for hele tiltalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rett før klokka 9 i dag så Eirik Jensen og Gjermund Cappelen hverandre for første gang siden 19. desember 2013, da Jensen fikk en hvit konvulutt av Cappelen i Grønlandsleiret i Oslo.

Jensen: - Jeg hadde våpnene

FORSVARERE: Her står Jensen (i midten) sammen med sine to forsvarere, John Christian Elden (til venstre) og Arild Holden (til høyre). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARERE: Her står Jensen (i midten) sammen med sine to forsvarere, John Christian Elden (til venstre) og Arild Holden (til høyre). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Cappelen erkjenner straffskyld for hele tiltalen, mens Jensen nekter straffskyld. Da assisterende sjef for Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, leste opp tiltalen angående oppbevaring av en Krag Jørgensens rifle, svarte Jensen:

RETTSSAKEN: Gjermund Cappelen under rettssaken mot ham og Eirik Jensen som startet i dag, 9. januar. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde det våpenet ja. Men ikke skyldig , sa Jensen.

Jensens forsvarer John Christian Elden sa at Spesialenheten kunne lese hele tiltalen angående våpnene i ett fordi svaret ville være det samme fra Jensen.

- Det faktiske forholdet er riktig, men jeg erkjenner ikke straffskyld, sa Jensen igjen.

- Ledelsen visste om våpnene

I RETTEN: Eirik Jensen og Gjermund Cappelens sitter tiltalt i Oslo tingrett. De to er plassert lengst mulig fra hverandre i rettssalen. Her kaster Cappelen et blikk bort på Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer

Eirik Jensen sa i februar dette til Dagbladet om våpnene:

- Jeg har vært involvert i etterforskninger som har ført til at jeg har måttet ta forholdsregler. Siden 1998 har jeg måttet bo på hemmelig adresse. Og jeg har måttet ha våpen tilgjengelig, i tilfelle det skulle skje noe. Dette visste ledelsen om, sa Jensen da Dagbladet tok kontakt med ham.

- Sikkerhetssituasjonen har vært slik at jeg for eksempel har måttet ha våpen lett tilgjengelig i nærheten der jeg sover, sa han.

- Ikkefunksjonelle våpen

Jensen er tiltalt for en rekke brudd på våpenloven.

Det gjelder både manglende tillatelse og ulovlig oppbevaring av til sammen ni våpen fordelt på sitt kontor, hjemme og i en fritidseiendom.

Under en ransaking i Jensens hus på Østlandet etter pågripelsen den 24. februar 2014 fant politiet en Krag Jørgensen-rifle, ifølge tiltalen.

Samme dag fant politiet to Krag Jørgensen-rifler og en Haenel automatrifle på hans kontor.

På hans fritidseiendom fant politiet en Walther pistol i en plastkasse på soverommet, en Brno-rifle innrullet i en madrass på soverommet, en Colt revolver innrullet i klær i skittentøykurv på et soverom og en Brevet Nagant-revolver i et kjøkkenskap, ifølge tiltalen.

3. mars samme år fant politiet en ny Brevet Nagant-revolver i et kjøkkenskap samme sted. Ifølge tiltalen hadde ikke Jensen våpentillatelse på disse våpnene.

- Greit nok, jeg hadde kanskje mer ammunisjon og flere våpen enn strengt nødvendig. Men flere av våpnene i tiltalen er ikkefunksjonelle. Det er blant annet en gjennomrusta antikk hagle og en startpistol som jeg arvet av faren min, sa Jensen til Dagbladet i februar.

Dagbladet skrev den gang at ledelsen i Oslo-politiet var godt kjent med at Jensen hadde våpen tilgjengelig hjemme hos seg på grunn av sikkerhetssituasjonen, men at de ikke nødvendigvis visste detaljene rundt hvor og hvordan de ble oppbevart.

- Jeg ble dårlig

Før rettssaken sa Eirik Jensen i et intervju med Dagbladet at han lenge ikke orket å gå gjennom dokumentene i sin egen sak, hvor hans mangeårige tidligere venn og beste informant, Cappelen, er kronvitne.

- Jeg begynte først nylig. Leste de første avhørene av han andre. Da ble jeg faktisk dårlig. Alt var snudd på hodet. Alt det jeg har gjort for ham. Brukt fritid på å hjelpe ham med avrusning. Så har jeg fått et sånt spark tilbake, sier Jensen.

Cappelen sa nylig til NRK at han har regnet Jensen som en nær venn de siste 15 årene.

- Eirik har vært en god støttespiller i private sammenhenger, når jeg har hatt vanskeligheter. Familiære ting, og så videre, har jeg diskutert med ham, sa Cappelen, og la til «det er ingen vinnere i denne saken uansett, uansett utfall».

Ifølge hasjbaronen Gjermund Cappelen var det han personlig som stakk pengene i lomma på eks-politimannen Eirik Jensen. Spesialenheten har derfor gransket det de mener er mistenkelige kontantinnskudd som Jensen har gjort i etterkant.

Tiltalen

Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Han er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013, knyttet til totalt 49 innførsler. Han er også tiltalt for å ha tatt imot verdier for 2,1 millioner kroner. Gjermund Cappelen er på sin side tiltalt for å ha betalt disse pengene til Jensen, samt pusset opp badet hans.

I tiltalen heter det at Jensen fra 2004 var villig til, mot betydelig godtgjørelse, å støtte Cappelen i hans innførselsvirksomhet, blant annet ved å varsle ham om ulike forhold som kunne være av betydning for virksomheten.

Spesialenheten har sikret seg ca 1500 tekstmeldinger mellom Jensen og Cappelen, og i tiltalebeslutningen er det ramset opp en rekke tekstmeldinger som Spesialenheten mener blant annet var varsel om at Cappelen var i myndighetenes søkelys, politiets arbeids- og ressurssituasjon og om at hasjtransporter var stanset. Det er snakk om blant annet følgende meldinger: «Kontroll her». «Stille». «Solskinn». «Stille og sol». «Feriemodus over hele linja». «Kontoret er tynt bemannet». «Det er meldt knallvær». «En mann i grøfta, skal se på skadene på bilen».

Kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst-Norge sier til Dagbladet at dette er fullstendig ukjent for henne.

- Jeg er ikke kjent med at Jensen skal ha kontaktet noen i Tollvesenet. Jeg har aldri hørt om ham før, og ingen av mine kollegaer har oppgitt at de har det heller, sier Fredriksen.

Jensen mener meldingene var en del av informantkontakten han hadde med Cappelen, og at de har naturlige forklaringer. Bærumsmannen benekter dette.

Bakt inn i millionbeløpet Jensen er tiltalt for å ha mottatt fra Cappelen er verdien av oppussingen av badet på småbruket i Nes kommune, hvor Jensen bodde fra 2005 til 2010. I avhør har Jensen ifølge VG forklart at han blant annet aldri betalte en regning på 120 000 kroner, fordi han ikke fikk tak i den aktuelle håndverkeren, en mann som døde for noen år siden. Advokatene hans mener Spesialenhetens beregninger er feil, og at det ikke er mulig å bevise noe overforbruk.

Jensen nekter straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer