Jensen: - Jeg leste nylig de første avhørene av han andre. Da ble jeg faktisk dårlig

Gjør de siste forberedelsene til rettssaken.

DE SISTE FORBEREDELSENE: Eirik Jensen har denne uka vært i flere møter for å forberede seg til saken på kontoret til  advokatfirmaet Elden. Torsdag møtte han to av sine forsvarere, Arild Holden og Sidsel Katralen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DE SISTE FORBEREDELSENE: Eirik Jensen har denne uka vært i flere møter for å forberede seg til saken på kontoret til advokatfirmaet Elden. Torsdag møtte han to av sine forsvarere, Arild Holden og Sidsel Katralen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten tre år etter at han ble pågrepet og siktet for korrupsjon, må den tidligere politilederen Eirik Jensen mandag møte i Oslo tingrett. Uka før har han vært i flere møter med forsvarerne sine hos advokatfirmaet Elden, for å gjøre de aller siste forberedelsene.

- De gjør sin viktige del. Det går på detaljer. Jeg har ikke hatt hode til det. De fire tusen artiklene som har vært skrevet om saken har gjort at jeg ikke har orket å se på et papir før nå den siste tida, sier Jensen til Dagbladet, før et møte torsdag kveld med advokatene Arild Holden og Sidsel Katralen, som sammen med John Christian Elden utgjør Eirik Jensens forsvarer-team.

De to har lest alle dokumentene i saken. De anslår at det utgjør mellom femti og seksti ringpermer. De har lett etter detaljer og sider av saken som kan være til fordel for Jensen. Avhørene av Cappelen alene utgjør ca 2500 sider. Seks-sju av permene inneholder dokumenter som fortsatt er gradert som strengt fortrolige.

- Vi har lest og analysert, sier Katralen.

ER KLARE: Eirik Jensen og forsvarerne Arild Holden og Sidsel Katralen i advokatfirmaet Elden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ER KLARE: Eirik Jensen og forsvarerne Arild Holden og Sidsel Katralen i advokatfirmaet Elden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen selv sier han lenge ikke orket å gå gjennom dokumentene.

- Jeg begynte først nylig. Leste de første avhørene av han andre. Da ble jeg faktisk dårlig. Alt var snudd på hodet. Alt det jeg har gjort for ham. Brukt fritid på å hjelpe ham med avrusning. Så har jeg fått et sånt spark tilbake, sier Jensen.

Cappelen sa nylig til NRK at han har regnet Jensen som en nær venn de siste 15 årene.

- Eirik har vært en god støttespiller i private sammenhenger, når jeg har hatt vanskeligheter. Familiære ting, og så videre, har jeg diskutert med ham, sa Cappelen, og la til «det er ingen vinnere i denne saken uansett, uansett utfall».,

Eirik Jensen sier det tøffeste i løpet av de tre siste årene har vært alle sakene som har vært skrevet om etterforskningen.

- Det slippes opplysninger hele tiden. Det er ganske tøft. Det har vært tre år med over 4000 artikler. Det er så mye som folk ikke skjønner, og folk trekker feilaktige konklusjoner.

- Må åpne Pandoras eske

Rettssaken vil starte mandag og tirsdag med innledningsforedragene til statsadvokat Lars Erik Alfheim og Guro Glærum Kleppe, assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker. I løpet av tirsdagen skal Jensen trolig starte sin forklaring. Han har varslet at han da må forklare seg om forholdet til medtiltalte Gjermund Cappelen. Et forhold som ifølge Jensen bestod i at Cappelen ga Jensen informasjon fra og om kriminelle miljøer.

- Det jeg må gjøre i retten nå, har jeg aldri gjort før. Jeg må åpne Pandoras eske. Jeg sliter veldig med det, for jeg kan ikke unnlate å tenke på konsekvensene. Men dette blir min livs kamp. Jeg har ikke noe valg, sier Jensen.

- Det er en slags nødrettssituasjon, skyter advokat Holden inn.

- Ja, det blir en nødrettsbetraktning. Det blir tøft, sier Jensen.

Men han sier det faktisk skal bli godt å komme i gang med saken, etter tre års venting.

- Det er viktig at Eirik får komme ut med det han har, sier Holden.

Revisor i retten

I tillegg til forsvarerne vil Helge Bettemo, statsautoriserte revisor, være til stede i retten i de dagene som gjelder de økonomiske sidene av saken. Spesialenheten mener Jensen har hatt et overforbruk på 1,4 millioner kroner, og mener det underbygger korrupsjonsmistanken. Bettemo og forsvarerne har gått gjennom de samme tallene, og konkludert med at tallene ikke gir noen bevis for et overforbruk, blant annet fordi det ikke er tatt høyde for forskudd på arv og en felles økonomi med Jensens ekssamboer.

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier hans klient har forberedt seg til rettssaken ved å gå gjennom de mange og lange forklaringene han har gitt

- Og så har han lest andre dokumenter som har betydning for saken. Så han har rett og slett lest en del og prøvd å sette seg inn i saken og vi har snakket en del sammen, sier de Vibe til Dagbladet.

- Han ser ikke frem til møtet med Eirik Jensen, det gjør han ikke. Men han ser frem til at saken kommer i gang og at den blir ferdig.