Jensen: - Jeg leste nylig de første avhørene av han andre. Da ble jeg faktisk dårlig

Gjør de siste forberedelsene til rettssaken.

DE SISTE FORBEREDELSENE: Eirik Jensen har denne uka vært i flere møter for å forberede seg til saken på kontoret til  advokatfirmaet Elden. Torsdag møtte han to av sine forsvarere, Arild Holden og Sidsel Katralen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DE SISTE FORBEREDELSENE: Eirik Jensen har denne uka vært i flere møter for å forberede seg til saken på kontoret til advokatfirmaet Elden. Torsdag møtte han to av sine forsvarere, Arild Holden og Sidsel Katralen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nesten tre år etter at han ble pågrepet og siktet for korrupsjon, må den tidligere politilederen Eirik Jensen mandag møte i Oslo tingrett. Uka før har han vært i flere møter med forsvarerne sine hos advokatfirmaet Elden, for å gjøre de aller siste forberedelsene.

- De gjør sin viktige del. Det går på detaljer. Jeg har ikke hatt hode til det. De fire tusen artiklene som har vært skrevet om saken har gjort at jeg ikke har orket å se på et papir før nå den siste tida, sier Jensen til Dagbladet, før et møte torsdag kveld med advokatene Arild Holden og Sidsel Katralen, som sammen med John Christian Elden utgjør Eirik Jensens forsvarer-team.

De to har lest alle dokumentene i saken. De anslår at det utgjør mellom femti og seksti ringpermer. De har lett etter detaljer og sider av saken som kan være til fordel for Jensen. Avhørene av Cappelen alene utgjør ca 2500 sider. Seks-sju av permene inneholder dokumenter som fortsatt er gradert som strengt fortrolige.

- Vi har lest og analysert, sier Katralen.

ER KLARE: Eirik Jensen og forsvarerne Arild Holden og Sidsel Katralen i advokatfirmaet Elden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ER KLARE: Eirik Jensen og forsvarerne Arild Holden og Sidsel Katralen i advokatfirmaet Elden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen selv sier han lenge ikke orket å gå gjennom dokumentene.

- Jeg begynte først nylig. Leste de første avhørene av han andre. Da ble jeg faktisk dårlig. Alt var snudd på hodet. Alt det jeg har gjort for ham. Brukt fritid på å hjelpe ham med avrusning. Så har jeg fått et sånt spark tilbake, sier Jensen.

Cappelen sa nylig til NRK at han har regnet Jensen som en nær venn de siste 15 årene.

- Eirik har vært en god støttespiller i private sammenhenger, når jeg har hatt vanskeligheter. Familiære ting, og så videre, har jeg diskutert med ham, sa Cappelen, og la til «det er ingen vinnere i denne saken uansett, uansett utfall».,

Eirik Jensen sier det tøffeste i løpet av de tre siste årene har vært alle sakene som har vært skrevet om etterforskningen.

- Det slippes opplysninger hele tiden. Det er ganske tøft. Det har vært tre år med over 4000 artikler. Det er så mye som folk ikke skjønner, og folk trekker feilaktige konklusjoner.

- Må åpne Pandoras eske

Rettssaken vil starte mandag og tirsdag med innledningsforedragene til statsadvokat Lars Erik Alfheim og Guro Glærum Kleppe, assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker. I løpet av tirsdagen skal Jensen trolig starte sin forklaring. Han har varslet at han da må forklare seg om forholdet til medtiltalte Gjermund Cappelen. Et forhold som ifølge Jensen bestod i at Cappelen ga Jensen informasjon fra og om kriminelle miljøer.

- Det jeg må gjøre i retten nå, har jeg aldri gjort før. Jeg må åpne Pandoras eske. Jeg sliter veldig med det, for jeg kan ikke unnlate å tenke på konsekvensene. Men dette blir min livs kamp. Jeg har ikke noe valg, sier Jensen.

- Det er en slags nødrettssituasjon, skyter advokat Holden inn.

- Ja, det blir en nødrettsbetraktning. Det blir tøft, sier Jensen.

Men han sier det faktisk skal bli godt å komme i gang med saken, etter tre års venting.

- Det er viktig at Eirik får komme ut med det han har, sier Holden.

Revisor i retten

I tillegg til forsvarerne vil Helge Bettemo, statsautoriserte revisor, være til stede i retten i de dagene som gjelder de økonomiske sidene av saken. Spesialenheten mener Jensen har hatt et overforbruk på 1,4 millioner kroner, og mener det underbygger korrupsjonsmistanken. Bettemo og forsvarerne har gått gjennom de samme tallene, og konkludert med at tallene ikke gir noen bevis for et overforbruk, blant annet fordi det ikke er tatt høyde for forskudd på arv og en felles økonomi med Jensens ekssamboer.

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier hans klient har forberedt seg til rettssaken ved å gå gjennom de mange og lange forklaringene han har gitt

- Og så har han lest andre dokumenter som har betydning for saken. Så han har rett og slett lest en del og prøvd å sette seg inn i saken og vi har snakket en del sammen, sier de Vibe til Dagbladet.

- Han ser ikke frem til møtet med Eirik Jensen, det gjør han ikke. Men han ser frem til at saken kommer i gang og at den blir ferdig.

Tiltalen:

Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Han er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013, knyttet til totalt 49 innførsler. Han er også tiltalt for å ha tatt imot verdier for 2,1 millioner kroner. Gjermund Cappelen er på sin side tiltalt for å ha betalt disse pengene til Jensen, samt pusset opp badet hans.

I tiltalen heter det at Jensen fra 2004 var villig til, mot betydelig godtgjørelse, å støtte Cappelen i hans innførselsvirksomhet, blant annet ved å varsle ham om ulike forhold som kunne være av betydning for virksomheten.

Spesialenheten har sikret seg ca 1500 tekstmeldinger mellom Jensen og Cappelen, og i tiltalebeslutningen er det ramset opp en rekke tekstmeldinger som Spesialenheten mener blant annet var varsel om at Cappelen var i myndighetenes søkelys, politiets arbeids- og ressurssituasjon og om at hasjtransporter var stanset. Det er snakk om blant annet følgende meldinger: «Kontroll her». «Stille». «Solskinn». «Stille og sol». «Feriemodus over hele linja». «Kontoret er tynt bemannet». «Det er meldt knallvær». «En mann i grøfta, skal se på skadene på bilen».

Kontorsjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst-Norge sier til Dagbladet at dette er fullstendig ukjent for henne.

- Jeg er ikke kjent med at Jensen skal ha kontaktet noen i Tollvesenet. Jeg har aldri hørt om ham før, og ingen av mine kollegaer har oppgitt at de har det heller, sier Fredriksen.

Jensen mener meldingene var en del av informantkontakten han hadde med Cappelen, og at de har naturlige forklaringer. Bærumsmannen benekter dette.

Bakt inn i millionbeløpet Jensen er tiltalt for å ha mottatt fra Cappelen er verdien av oppussingen av badet på småbruket i Nes kommune, hvor Jensen bodde fra 2005 til 2010. I avhør har Jensen ifølge VG forklart at han blant annet aldri betalte en regning på 120 000 kroner, fordi han ikke fikk tak i den aktuelle håndverkeren, en mann som døde for noen år siden. Advokatene hans mener Spesialenhetens beregninger er feil, og at det ikke er mulig å bevise noe overforbruk.

Jensen nekter straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer