Jensen: - Vrien budsjettarv fra de rødgrønne

Finansminister Siv Jensen (Frp) og budsjettekspertene i Frp og Høyre sliter med statsbudsjettet.

SLITER MED BUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLITER MED BUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Budsjettarbeid er alltid krevende. Særlig for en regjering som har sittet i fjorten dager, og som skal legge fram sin tilleggsinnstilling neste fredag.

Regjeringen har ambisjoner om å få satt noen fotavtrykk i denne innstillingen, men det er grenser for hva vi klarer å gjøre på så kort tid, sier Jensen til NTB.

Hun ville ikke gi noe anslag over hvor store summer det er aktuelt å flytte på, heller ikke hvor regjeringen ønsker å sette inn støtet.

Torsdag deltok hun på et nordisk finansministermøte, hennes første internasjonale oppgave som minister. Møtet fant sted innenfor rammen av sesjonen til Nordisk råd som har vært avholdt i Oslo denne uken.

Identifisert - Jeg tror landet vil merke at det er kommet en ny regjering, noe mer kan jeg ikke si. Det ligger noen snubletråder fra den rødgrønne regjeringen i det budsjettet vi tok over. Disse har vi nå identifisert og arbeider med hvordan vi skal håndtere dem, sier Jensen.

Finansministeren sa at regjeringen holder på å oppdatere anslag for ulike konjunkturer og at resultatet av dette arbeidet vil bli presentert i forbindelse med tilleggsbudsjettet.

- Mange parametre ligger ganske stabilt fra de rødgrønnes periode, men det er noen punkter som gir grunn til bekymring. Men det er også enkelte lyspunkter internasjonalt, sa Jensen.

Under et kort pressemøte etter ministersamlingen ble Jensen konfrontert med tall som viser at bilistene betaler med bompenger enn noen gang og at tallet bare er gått opp siden regjeringsskiftet.

Arvesynden - Vi kjemper hardt for mange Frp-saker, blant dem er mindre bruk av bompenger. Men det vi ser i dag, er en konsekvens av mange års rødgrønt styre. Arvesynden er det vanskelig å gjøre noe med over natten. Men det vi sier i regjeringsplattformen, er at bruken av bompenger skal gå ned over tid. Det står fast, sier finansministeren.

Ungdomsledighet var ett av problemområdene finansministrene drøftet på sitt møte, regulering av finansmarkedene på tvers av landegrensene et annet. Jensen ser det ikke som noe problem at svenske ungdommer strømmer til Norge for å få jobb.

- Tvert imot. Svært mange norske bedrifter setter pris på den unge, svenske arbeidskraften, sa finansministeren.

Faren for å bli rammet av en boligboble, en kombinasjon av kunstig høye priser og sterk privat forgjelding, var også et debattema. Og med svært ulike styringsgrep i de respektive landene understreket alle nytten av å lære av hverandre.

Møtet ble holdt på Ekebergrestauranten, der delegasjonene hadde flott utsikt over byen. De fikk også en rask innføring om skulpturparken, Oslos nye attraksjon.

(NTB)

LA FRAM SITT SISTE BUDSJETT: Daværende finansminister Sigbjørn Johnsen på vei til fots fra Finansdepartementet for å presentere statsbudsjettet for 2014 i Stortinget i oktober. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LA FRAM SITT SISTE BUDSJETT: Daværende finansminister Sigbjørn Johnsen på vei til fots fra Finansdepartementet for å presentere statsbudsjettet for 2014 i Stortinget i oktober. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer